fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Породица Јашаревића: Вехабије га уништиле

0
(0)

У породици Мевлида Јашаревића тврде да су све чинили да га одврате од радикалног ислама. Покушао да у муслимански покрет увуче и неке рођаке. Регрутован и обучаван у Бечу

Била сам у граду када су телевизије почеле да објављују ужасне снимке из Сарајева. Звали су ме да брзо дођем кући. Нисам могла да верујем да Мевлид држи аутомат и пуца. Сви смо били у шоку и сузама, неки од рођака су се онесвестили.

Ово нам је кроз сузе испричала тетка Мевлида Јашаревића, Сенада Јашаревић, коју смо затекли код Мевлидовог деде Шахина у насељу Новопазарска бања. Сенада каже да им је још теже било када је саопштено да је убијен:

– Какав год да је – наш је. Код нас је одрастао, волели смо га, волео је и он нас, био је добар и пажљив, нисмо ни слутили да ће се овако нешто десити. Ко зна шта се са њим десило и ко га је злоупотребио. Видело се да никога није хтео да убије, без обзира што је био у том вехабијском покрету, који нам је много стрепње, патње и зла нанео.

ДОДИК: ОПАСНИ СТЕРЕОТИПИ О СРБИМА 
Председник РС Милорад Додик је оценио неприхватљивим извештавање појединих медија у ФБиХ који истичу да је Амбасаду САД напао „држављанин Србије“: 
– То би требало да имплицира да је нападач Србин, те да се одржи стереотип о Србима као кривцима за све.

Родитељи су му се рано развели: мајка Муамера отишла је у Аустрију, и она је много посвећена вери. Отац Изет отишао је у Чешку, засновали су нове породице. О Мевлиду су бринули деда Шахин, тетка и остали из породице.

– Ишао је понекад у џамију, читао верску литературу, али ништа претерано. Страшно је патио због развода родитеља, посебно је био везан за оца, та патња оставила је озбиљне трагове у његовој души – прича Сенада.

По њеној оцени, кобан тренутак за Мевлида био је одлазак у Беч код мајке – тамо је ухапшен и тамо је у затвору читао разну литературу и срео разне људе:

– Када се вратио у Нови Пазар били смо шокирани: изгледом, облачењем, идејама које је ширио, а потом и људима са којима је почео да се дружи. Шта све нисмо чинили да га спасемо, да га извучемо из канџи тог покрета, у шали смо говорили да ћемо му браду ишчупати. Само се смејао, доносио је по пуну торбу књига и критиковао нас што и ми више не читамо.

Сенада каже да је „још гори“ био када се вратио из Босне.

– Нисмо ни знали где је отишао, нити смо чули за ту Горњу Маочу. Мислили смо да нешто ради у Сарајеву. Тамо се тотално променио и од тада смо још више почели да бринемо за њега, бојали смо се свега и свачега, али ништа нисмо могли ни да предузмемо, ни да променимо – каже Сенада Јашаревић, и нада се да ће се Мевлид ипак вратити на прави пут. Млад је, каже, не треба губити наду, за „повратак“ још има времана.

СТРАНИ ОБАВЕШТАЈЦИ ИСПИТУЈУ СЛУЧАЈ 

Неколико западних обавештајних служби упутило је у Сарајево посебне тимове који ће покушати да установе да ли је Јашаревићева акција изолован случај, или део шире стратегије радикалних исламиста. Последњи пут западни обавештајци су такву акцију спровели у лето прошле године, када су испитивали босанске везе Мухамеда Сејфудина Ћифтићија, лидера једне од сумњивих исламских група у Немачкој.

 Деда Шахин Јашаревић у недељу је био на путу, а Регионалној телевизији у Новом Пазару изјавио је да је Мевлида, након што су му се родитељи развели, он гајио, да се трудио колико је могао, али да је био препуштен сам себи и да је ушао у лоше друштво.

– За веру му никада ништа нисам рекао, није ми сметало да иде у џамију, али сам био против вехабизма. Покушавао сам да га одвојим од тог покрета и тог друштва, али није вредело. Последњих година ретко је навраћао, био је негде по Босни, шокирали смо се када смо чули вести из Сарајева – прича Шахин.

Мевлид је покушавао да у вехабијски покрет увуче још неке чланове уже и шире породице, али му то није пошло за руком.

Мевлид Јашаревић у Новом Пазару има срећно удату сестру, а у Чешкој млађег полубрата.

Иначе, сарајевски медији преносе да су, током претреса, у једној кући у Горњој Маочи у Босни, пронађена Јашаревићева лична документа.

Медији наводе да је Јашаревић оставио поруку у којој је образложио разлоге и циљ терористичког акта на државу БиХ, те да је у писму навео да је „хтео помоћи муслиманима“.

ТУЖИЛАШТВО БИХ У НЕДЕЉУ ИСПИТАЛО ТЕРОРИСТУ

ПРИЧАО О ИДЕАЛИМА

ИСТРАЖИОЦИ Тужилаштва БиХ у недељу су у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву саслушали рањеног вехабију Мевлида Јашаревића, који је у петак пуцао на Амбасаду САД у Сарајеву, потврђено је „Новостима“ у Тужилаштву.

Јашаревић је испитиван у више наврата, али тужиоци нису желели да говоре о детаљима истраге.

Како смо сазнали, Јашаревић је на тренутак са истражиоцима причао сасвим разумно, говорећи да је све урадио сам, без ичије помоћи и да га нико није подстрекавао на то, да би изненада започињао причу о идеалима. Молио је да му дозволе да га посети супруга Мирела коју је полиција такође саслушала.

Тужилац Дубравко Чампара, који води истрагу о овом нападу, рекао је да ће Тужилаштво предложити притвор за Јашаревића чим он изађе из болнице.

Сенад Дуповац, Јашаревићев адвокат, казао је после сусрета са њим да је његовом брањенику потребна психијатријска помоћ, односно да је „несређен и да није свестан својих поступака“.

– Овде ће бити неопходна медицинска вештачења – оценио је он.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић изјавио је да ће тужилац Чампара у понедељак поднети захтев за одређивање притвора Јашаревићу.

Дино Печенковић и извесни Ахметспахић, ухапшени у суботу полицијској акцији у Горњој Маочи, признали су у недељу да су у петак довезли Јашаревића у Сарајеву, за шта им је плаћено.

У једној кући у Горњој Маочи пронађени су и лични документи Јашаревића, а претреси су извршени и на неколико локација у Сарајеву, током којих је ухапшен Семир Е.

Претресана је и кућа Нусрета Пашалића у Горњој Маочи, али он није приведен.

Јашаревић је, како „Новости“ сазнају, следбеник текфир идеологије, радикалног исламског учења које заговара џихад – свети рат против неверника. У документу Обавештајне агенције БиХ наведено је да је следбеник те идеологије и Харис Чаушевић, звани Окс, који је прошле године експлозивом напао полицијску станицу у Бугојну и усмртио једног полицајца. (М. Ф.)

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Откуд у Србији преко 8.000 нових гласача из Републике Српске?

4.3 (6) Kад народ не мења њега, рђав владар је у стању да промени народ. …

Пола милиона грађана Србије не може да задовољи основне егзистенцијалне потребе

5 (2) Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је да по резултатима истраживања око 500.000 грађана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *