fbpx

Послови са Шарићем руше Мишковића

0
(0)

Српска полиција у сарадњи са аустријским и холандских колегама испитује бар три посла у којима су наишли на доказе да су Мирослав Мишковић и његов син Марко пословно сарађивали са кланом браће Шарић. То је, како пише Нови магазин, прави разлог недавног сукоба Мишковића и потпредседника Владе Александра Вучића, који је одлучио да ствари истера до краја.

Прави разлог сукоба потпредседника српске Владе Александра Вучића и власника Делте Мирослава Мишковића није, како се могло читати протеклих дана у медијима, толико бојазан тајкуна од провера сумњивих приватизација у којима је учествовао протеклих година, колико страх да би компанија Делта, а још прецизније његов син Марко Мишковић, могли да буду доведени у везу са кланом Дарка Шарића, пише Нови магазин.

За сада се ради на три случаја у које су, осим домаћих истражитеља, укључени и експерти из Аустрије и Холандије: прва “грана” истраге односи се на пет милиона евра које је Шарић наводно позајмио Марку Мишковићу, друга је везана за улогу Шарића у градњи Белвила и раду Мишковићеве компаније Делта реал.

Трећа се односи на послове Марка Мишковића и власника Нибенс групе Мила Ђурашковића са Шарићима преко Предузећа за путеве Београд. Конзорцијум на чијем је челу Мишковић купио је пре седам година 70 одсто тог друштвеног предузећа које послује у саставу Нинбенс групе.

Шарићева позајмица Марку Мишковићу

Српска и аустријска полиција у истрази прања новца Дарка Шарића успели су да уђу у траг документацији која доказује пословање овог кокаинског боса, за којим је Србија расписала потерницу Интерпола, и Марка Мишковића, сина најутицајнијег српског бизнисмена Мирослава Мишковића. Посао Мишковића и Шарића тежак је пет милиона евра, а обављен је под уобичајеном формом за прање новца – „испитивања тржишта“.

 Документација коју је открила српска полиција, а која је затим прослеђена властима Аустрије, показује да су између Мишковића и Шарића извршене две трансакције тешке три и два милиона евра.

Овај новац трансферован је са рачуна фирме Греат Инвестментс Цоорпоратион за коју се верује да послује под Мишковићевом контролом на рачун Шарићеве компаније „Финанциал Ангелс“ ЛЛЦ регистроване у САД. Документација о обе трансакције пронађена је пре неколико месеци у контроли коју је полиција обавила у „Металс банци“, матичној банци Шарићевог пословања.

Даљом истрагом утврђено је да Шарић позајмио Мишковићу пет милиона евра у готовини и да му је касније тај дуг враћен преко рачуна. Дуг од пет милиона евра враћен је под формом плаћања наводних консалтинг услуга за испитивање тржишта у Црној Гори.

Инспектори српске полиције који раде на овом случају због тога сматрају да цела трансакција представља класично прање новца који је Шарић зарадио на шверцу и трговини кокаином. Предмет је, због тога, на даље провере упућен полицији Аустрије.

Белвил изграђен Шарићевим новцем

Што се тиче случаја Белвил, Управа криминалистичке полиције МУП Србије у сарадњи са аустријским истражним органима испитује сумњу да је сто милиона евра кредитног аранжмана уложено у изградњу овог насеља у Новом Београду обезбеђено новцем криминалне групе Дарка Шарића. Осим властима у Бечу, српски органи за помоћ су се обратили и колегама из Холандије.

У извештају који је криминалистичка полиција упутила Специјалном тужилаштву за организовани криминал наводи се да је потребно проверити “пласман сумњивог новца од 100 милиона евра које је организована криминална група у име Дарка Шарића уложила у изградњу насеља Белвил”. У извештају се наводе две сумњиве трансакције.

Прва транша, вредна 81.566.000 евра, одобрена је периоду 2007-2008. године, а друга вредна 17.924.000 евра у периоду 2008-2009. године.

“Постоји сумња да је реч о нелегалним новчаним средствима која су преко рачуна отворених у Лихтенштајну трансферисана на рачуне у Аустрији и Холандији, где су коришћени за обезбеђење депозита за добијања кредита. После тога девизна средства су по изузетно ниским каматним стопама у виду краткорочних и дугорочних кредита дата фирмама које инвестирају у велике грађевинске пројекте”, наводи се у извештају криминалистичке полиције.

У извештају се подвлачи и да је Дарко Шарић за пласман новца користио оф-шор компаније из САД и фирме са Кипра, као и да су утврђени његови боравци у САД, Холандији и Аустрији.

Оба кредита, вредна укупно сто милиона евра за које српска полиција претпоставља да су обезбеђени новцем Дарка Шарића, уплаћена су на рачун фирме Блок 67 Ассоциатес Београд, која је носилац изградње насеља Белвил.

Делта Реал Естате

“Један од оснивача фирме Блок 67 Ассоциатес Београд је Делта Реал Естате д.о.о. Београд, чији је директор Дејан Рацић, а оснивач кипарска фирма Хемсладе традинг лимитед, власника Мирослава Мишковића”, наводи се у извештају криминалистичке полиције.

Иначе, на челу фирме Хемсладе, са седиштем на Кипру, налази се најближа Мишковићева сарадница Татјана Јеронимидес о којој се врло мало зна.

Досадашњом финансијском истрагом против криминалне групе Дарка Шарића утврђено је да је он новац стечен продајом наркотика пласирао као гаранцију или депозит за пласман новчаних средстава кроз кредитне аранжмане.

“На тај начин кредити су обезбеђени, а новац од шверца кокаина опран. Такав начин пословања омогућио је банкама да практично и не наплаћују кредите јер су обезбеђени депозитом и да им се на рачун у циљу покривања пословања кроз рате уплати само провизија за договорени аранжман”, кажу надлежни у истрази.

У истрази овог случаја Управа криминалистичке полиције и Управа за спречавање прања новца утврдиле су власничку и управљачку структуру фирми које су повлачиле новчана средства у виду кредита и наводи се да су тај новац повлачили углавном исти људи.

У насељу чија је пројектована вредност инвестиције 200 милиона евра изграђено је 2.200 станова, од којих је неколико стотина и данас непродато. Полиција претпоставља да је управо то део који је требало да припадне Дарку Шарићу.

 

Нови Магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови Пазар је Вучићева срамота – подвио је реп: Председник се опет крије иза жена

5 (8) Александар Вучић је по ко зна који пут показао да се ради о …

ВУЧИЋ И ДИНКИЋ НАС БАЦИЛИ У МИЛОСТ И НЕМИЛОСТ ЗАПАДА: Страшна истина о којој се до сада ћутало (ВИДЕО)

5 (7) – Власт крије податак колико има страних инвеститора! Приблично је 50 посто грађана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *