Потпуни суноврат: Агрокор „убија“ хрватске банке

Банке у Хрватској оствариле су од јануара до краја септембра 2017. добит пре опорезивања у укупном износу од 2,63 милијарде куна (око 348 милиона евра). То је око 47 посто мање него у истом периоду прошле године, показују најновији подаци Хрватске народне банке (ХНБ).

На пад профитабилности банака у девет месеци ове у односу на упоредни лањски период највише су утицали ризици везани за Агрокор и са њим повезаним компанијама, због чега су банке подигле резервисања, односно повећан им је трошак усклађивања вредности пласмана трговачким друштвима, пише Пословни дневник.

На крају септембра прошле године, добит банака пре опорезивања износила је 4,96 милијарди куна (656 милиона евра), што значи да је у девет месеци ове године она пала за више од 2,3 милијарде куна (304 милиона евра).

Уједно, повећао се и број банака које су пословале с губитком.

Наиме, у првих девет месеци 2016. године с губитком је пословало седам од укупно 27 банака, а крајем септембра ове године минус је исказало 13 банака, односно половина од 26 банака које тренутно послују у Хрватској.

Најмањи губитак из пословања забележила је Хрватска поштанска банка (ХПБ), 109 хиљада куна (14,4 хиљаде евра), а највећи губитак, у износу од 76,46 милиона куна (10,1 милиона евра), односи се на Сплитску банку, која је у истом лањском периоду имала добит пре опорезивања од 390,2 милиона куна (51,6 милиона евра).

Насупрот томе, највећи профит пре опорезивања је у периоду јануар-септембар 2017. остварила Привредна банка Загреб (ПБЗ), 916,7 милиона куна (121,3 милиона евра). То је, ипак, за 27 посто мање у односу на исти период годину дана раније, пише Пословни.

Вестионлине, Танјуг

Актуелно

Све мање банака у Србији

Банкарско тржиште Србије се протеклих година знатно променило, смањује се број малих банака које постају …

БОСАНСКИ ДЕСАНТ: Око 20.000 наоружаних миграната пред вратима ЕУ

Планирани продор наводно ће се догодити пре усвајања Глобалног уговора УН за сигурне, уредне и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons