Друштво

Потрошачи у Србији и даље без ефикасне заштите својих права

У Србији постоје бројни изазови и препреке за ефективну заштиту права потрошача, који су претежно везани за праксу примене важеће законске регулативе, оцењено је на седници Радне групе Националног конвента о ЕУ за поглавље 28, које се бави заштитом потрошача и заштитом здравља.

„Приступ правди у судском поступку је готово онемогућен, јер трошкови поступка превазилазе вредност предмета. Исход спора неизвестан, чак и кад је основан захтев потрошача… ‘Видимо се на суду’ не представља никакву опомену трговцима, јер су свесни немогућности спровођења правне заштите потрошача на тај начин. Последица је произвољно одбацивање рекламација потрошача, без стварне провере њихове основаности, искључиво у циљу испуњавања законске обавезе да се пружи формални одговор на рекламацију, под претњом спровођења инспекцијске контроле и прекршајних санкција“, закључено је.

Оцењено је да постојећа пракса колективне заштите која се спроводи у Министарству трговине представља светлу тачку заштите потрошача према важећем Закону, и да би се предложеним искључивањем непоштене пословне праксе из материје колективне заштите значајно уназадило постојеће стање и остварени ниво заштите права потрошача.

Радна група Националног конвента о Европској унији за поглавље 28 – Заштита потрошача и заштита здравља одржала је седницу на којој су главна тема били кључни проблеми у примени Закона о заштити потрошача и могућности за унапређење правног оквира у склопу његове предстојеће ревизије.

Kоординаторка Националног конвента ЕУ Наташа Драгојловић је рекла да ће Поглавље 28 извесно бити у првом следећем пакету преговарачких поглавља која ће бити отворена и да се то може очекивати до краја године.

Заштита права потрошача и остале важне економске теме чине две трећине преговарачког процеса о приступању Србије Европској унији и имају највећег утицаја на свакодневни живот грађана, али се у јавности недовољно говори о томе већ се нагласак даје политичким питањима, оценила је извршна директорка Центра за европске политике Ранка Миљеновић.

„Препознајући ову потребу, ми смо, заједно са НАЛЕД-ом и порталом Еуропеан Wестерн Балканс, а уз помоћ ЕУ, покренули пројекат за јачање капацитета организација цивилног друштва за активно учешће у преговорима о приступању ЕУ кроз економска поглавља, укључујући и поглавље 28, како би се овим питањима дали значај који заслужују“, рекла је Ранка Миљеновић.

Анализирана су и друга предложена законска решења из радне верзије новог Закона о заштити потрошача, и заједничка је оцена да предложене новине не нуде напредак у примени заштите права.

Kритикован је нереалан модел вансудског решавања потрошачких спорова, јер су потрошачи заинтересовани за медијацију, док нема правог подстицаја за трговце да прихвате медијацију и њене одлуке.

Програмски менаџер у ЦЕП-у и координатор радне групе Kонвента за поглавље 28 Душан Протић указао је да потрошачке организације могу више да искористе потанцијал Националног конвента.

„Цивилно друштво има могућност да преко платформе Националног конвента покреће иницијативе, сада можда и више него раније, да у суженом простору за јавни дијалог омогући својим чланицама да се чује њихов глас и да утичу на доносиоце одлука“, истакао је Протић.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!