Србија

Синдикат Заставе оружја тражи хитан састанак са Аном Брнабић и Александром Вулином

Дуг Заставе оружја достигао 17 милијарди динара, губици премашили 30 милиона евра.

У последње три године Застава оружје је остварила губитке у висни од 3,8 милијарди динара, односно више од 30 милиона евра, а рекордан губитак у пословању је забележен прошле године у висини од око 1.7 милијарде динара, констатовано је на седници Скупштине синдиката Заставине фабрике оружја.

У саопштењу са седнице, на којој је констатовано да је неопходан хитан састанак представника Синиката Заставе оружја са председницом Владе Аном Брнабић и министром одбране Александром Вулином, истиче се да је “даље урушавање фабрике неприхватљиво”, те је “потребно да се покрене питање одговорности за енормно задуживање фабрике у последњих неколико година”.

-Све се то догађа од када је Министарство одбране у Надзорни одбор предузећа делегирало Ивицу Марјановића, Амира Османагића и Драгана Станковића који су за остварени губитак током пословне 2017. године Скупштину предузећа обавестили тек са годину дана закашњења, иако је губитак износио 1,6 милијаради динара. Скупштина је, без постављања питања одговорности, прихватила извештаје о губицима, иако су они допринели да укупни губитак превазилази висину капитала предузећа.Толики губици су последњих година озбиљно уздрмали темеље финансијске одрживости предузећа јер се укупне обавезе фабрике приближавају износу од 17 милијарди динара, наводи се у саопштењу Синдиката Заставе оружја.

Наглашава се, притом, да је фабрички систем разорен сталним променама руководећег кадра, што све ствара хаотичну атмосферу због свакодневног мешања Надзорног одбора у надлежности руковођења фабриком. Чланови Скупштине оружарског синдиката сматрају да је фабрички надзорни одбор огромну енергију потрошио на периферне ствари”,док су “послови од стратешког значаја за предузеће били у другом плану”.

-Резултат таквог управљања је смањена упосленост, повећано задуживање, дугови добављачима, што све доводи до губитка поверења пословних партнера у нашу фабрику,констатује се у саопштењу саседнице Скупштина синдиката Заставео ружја. Додаје се да оружарски Синдикат већ упозоравао Министарство одборане на ситуацију у крагујевачкој фабрици, али да то министарстводосада није реаговало, због чега руководство синдикалне организације тражи хитан састанак са председницом Владе Аном Брнабић и министром одбране Александром Вулином.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!