Превазишли Квислинга: Немци сада одређују и када ће Србија на изборе

0
(0)

„Нисам директно мислио на изборе, али немам проблем с тим да, ако грађани хоће, ако легитимитет не буде на страни Владе или на страни Српске напредне странке, увек и у сваком тренутку тај легитимитет прође кроз посебан испит и нека грађани своје кажу и одлуче”, каже Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије и лидер СНС-а, одговарајући на питање да ли је реченицом „ако не добијемо датум грађани ће одлучити ко је одговоран” коју је изговорио на крају посете Берлину, заправо најавио, како се већ тумачи, ванредне изборе у Србији.

– Ја само нисам сигуран да је могуће да нам то пребаце они који су рекли, тако је рекао председник Демократске странке, да ми излазимо сувише у сусрет и Немачкој и западу, а да то његова влада никада не би урадила. Па не знам како би он могао нешто слично да нам пребаци. Али у Србији је све могуће – и да водите кампању за уништење сопствене државе, сопственог сељака, сопственог народа, не бисте ли добили један или два одсто гласова, тако да ме и ово не би изненадило – истакао је Вучић у јучерашњем разговору за „Политику”.

Чак и у варијанти да добијемо у јуну датум за почетак преговора за приступање Европској унији?
Увек. Да будемо начисто, ја мислим да избори нису добри за Србију, избори у овом тренутку нису ни важни за Србију. Много је важније шта ћемо да радимо. Али питање легитимитета је увек кључно питање.

Примећено је да се из Немачке враћате с већим оптимизмом него што сте отишли. На чему се он темељи?

По природи нисам велики оптимиста и нисам ни данас неко ко може да најављује срећне догађаје, ја само мислим да Србија има шансу и то базирам на ономе што сам чуо од људи у Берлину. Имали смо тешке разговоре – разговори с посланицима Бундестага су најтежи тип разговора који у Немачкој можете да имате – али оно што је добра вест јесте да апсолутно не постоји ниједан саговорник који не каже да Србија није напредовала у претходних шест месеци много значајније него у претходних пет година. И то је чињеница коју апсолутно ниједан саговорник у Берлину није сакрио. Интересантно ми је да то већина медија у Србији које и даље контролише ДС некако није желела да запази.

Али из свега онога што се још чуло ових дана извесно је да, без обзира на сва та достигнућа која помињете, датума нема без неког задовољавајућег епилога дијалога у Бриселу.

Зна се шта су услови Савета ЕУ, а истовремено зна се на чему инсистира Немачка. Ништа ново нисмо добили. При свему томе, ја сам чак и рекао да ту постоје неке ствари које није реално и није могуће испунити, а постоје ствари које јесте.

Већ су вас питали је ли Вестервеле заиста тражио да се активније укључите у тај дијалог. Нисте то порекли.

Не бих то коментарисао. Једино што могу да кажем јесте то да СНС и ја лично не бежимо од било каквог типа одговорности. Ми поштујемо то што сви раде у том процесу, и председник Николић и премијер Дачић и сви остали. Наш је посао да се понашамо рационално, да не избегавамо ни тешке политичке теме и да радимо непопуларне ствари, и мислим да од тога ни СНС ни ја нити смо, нити ћемо бежати. Али, да сад нешто прекидамо, па да неко други наставља од пола, нема никаквог смисла. Просто, нека људи наставе свој посао, а што се одговорности тиче, слободно је пребаците на наша леђа, немам ништа против.

А да ли та информација значи да Немци нису задовољни Дачићевим напорима?

Напротив, не бих то тако рекао. Они само желе да се постигне шири консензус и они желе, претпостављам, да све најзначајније политичке фигуре у Србији делују у истом смеру. То је оно што ми се чини да је њихова намера и жеља, а разуме се, наше је да иступамо у корист и у циљу успеха наше Србије. То сам им поновио много пута.

Најавили сте да, поред „Џенерал електрика”, још неке немачке фирме само чекају датум па да инвестирају у Србији. Које?

Чекају и неке азијске компаније за отварање фабрика за производњу резервних делова које имају своје центре у средњој Европи. Дакле, велики број фирми и фабрика чека за улазак у нашу земљу. Ми смо причали годинама и годинама о „Икеи”. „Икеа” ће до априла 2014. бити у Србији, као што ће бити и „Лидл” и „Карфур”, а сви они годинама нису могли да дођу. Говорим само о трговинским ланцима. Оно што је за нас још важније, иако је ово наравно веома важно, то су производни ланци.

Док сте ви боравили у Берлину, Срби су научили изгледа све о афлатоксину. Брига за здравље грађана и пропусти државе сада су се већ претворили и у политички рат између СНС-а и ДС-а…

Од почетка је то била једна ствар која никада није смела да дође до тих размера, зато што је свакако против интереса грађана и наше земље. Чак ми нимало није смешно када то било ко коментарише, пошто ми сада дневно губимо неколико стотина хиљада литара млека, па бих питао како ћемо то да надокнадимо. Свакако је здравље од пресудног значаја, надлежни државни органи раде на томе да ничије здравље не буде угрожено а, колико сам схватио, ничије здравље није ни угрожено. С друге стране, оно што је неповратна штета јесте било деловање неких политичких странака и оних који су помислили да је то прави тренутак да зарад својих личних, политичких и неких других интереса, треба да стану на ту страну.

Шта сада?

То је потпуно уништење сточарске производње у нашој земљи и сада ћемо имати много мука да сточарска производња и млекарска индустрија стану на ноге, због заиста катастрофалне неодговорности. И то уопште не бих ограничио само на политику и неку политичку странку, рекао бих да је то стање катастрофалне неодговорности која постоји у делу нашег друштва које мисли да се у Србији није ништа променило и да ствари не смеју да се мењају како би само они задржали своје политичке и економске привилегије. Али суштина је у томе да ће надлежни државни органи испитати све. Здравље људи мора да буде заштићено. С друге стране, јасно ћемо видети ко је с каквим намерама и на који начин све учествовао у разарању српске пољопривреде, српског сељака и сточарске производње.

Због ове афере спекулише се да се министар Горан Кнежевић „кандидовао” за смену, поготово у контексту ваше најаве да ће се проверавати рад свих министара.

Сви ће увек бити на испиту, од мене па до сваког другог. Али ћемо пре свега да видимо да ли је угрожено здравље људи у Србији, шта је то што ми можемо и морамо да предузмемо. Ако је крив неко други, неко други ће да одговара, ако је крив министар Кнежевић, одговараће он. А плашим се да иницијатор тако драматично неодговорног понашања свакако није био министар Кнежевић.

Пут у Анголу

Александар Вучић јуче је из Берлина отпутовао у дводневну посету Анголи. Циљ је да се уговори сарадња с Министарством одбране Републике Анголе, а постоји велика могућност да се Вучић сретне и с председником Анголе. Очекује се сарадња на војно-економском нивоу, а неколико наших грађевинских предузећа већ је потписало одређене предуговоре.

„Ми очекујемо уговоре за изградњу војних болница и других војних објеката у Анголи, који би били вредни више стотина милиона долара, као и даље упошљавање наменске индустрије, посебно продаја наше муниције. Уколико бисмо успели да завршимо потписивање одређених уговора, онда би то било можда и од највећег значаја у последњих 25 година”, истиче Вучић.

 

Биљана Баковић

Политика-Србија данс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Беле колоније – Србија и Русија под окупацијом

5 (7) ами себи, а и једни другима, треба да се зарекнемо: нећемо дозволити да …

Вучићева “глава на пању” ником није потребна, она треба да се лечи или… Затвор је спас за њега и Србију

5 (7) Kрајем ове или почетком следеће године биће одржани ванредни парламентарни и редовни председнички …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend