Пријавила корупцију у Еулексу – Лондон тражио да „зажмури“

0
(0)

Бивша тужитељка Еулекса Марија Бамије, која је пре две године отпуштена јер је указала на то да су званичници ове мисије узимали мито од косовских политичара, у судском је спору са Министарством спољних послова Велике Британије јер није желело да испита њене тврдње о томе да су званичници Еулекса и осумњичени за криминал на Косову у дослуху.

Марија Бамије из Лондона тврди да је отерана са позиције тужиоца Еулекса након што је пронашла доказе да је виши званичник Еулекса примао мито и био у дослуху са убицама
Марија Бамије наводи да су званичници Канцеларије за иностране послове (ФЦО) одбили да на било који начин поткрепе њену тврдњу о тајним договорима званичника Еулекса и осумњичених криминалаца на КиМ, пише Гардијан.

Уместо тога, како каже, званичници из Велике Британије су јој рекли да игнорише доказе о илегалним плаћањима и узимању мита.

Марија Бамије из Лондона тврди да је отерана са позиције тужиоца Еулекса након што је пронашла доказе да је виши званичник Еулекса примао мито и био у дослуху са убицама.

Документа која је предао њен правни тим показују да је Бамијеова, која је била запослена у Канцеларији за иностране послове, најпре изразила своју забринутост влади Уједињеног Краљевства у јуну 2012.

Према њеним речима, заказала је састанак са тадашњим шефом УК контингента на Косову у Приштини и том дипломати, чије је име познато суду, предала копије релевантних докумената, укључујући и транскрипте тајних снимака, који показују да су субјекти њене истраге и сами били незаконито обавештени о тој истрази.

Наводи да дипломата није ни погледао доказе већ јој је само рекао да на све то зажмури.

Током наредне две године сви званичници ФЦО су упорно одбијали њене тврдње о постојању дослуха, пише Гардијан.

Марија Бамије је 2014. своје стрепње поделила и са Јаном Клифом, амбасадором Велике Британије на КиМ, тврде у документацији.

У августу 2014, Бамијеова је организовала састанак са Клифом и представила му своје стрепње и документа.

Како наводи, Бамијеова је одгурнута на маргине, баш зато што је обелоданила детаље корупције.

Како пише Гардијан, правни тим Марије Бамије се жалио на одлуку која је донета прошле године да случајеви против Еулекса не могу да се воде на територији Уједињеног Краљевства.

Адвокат Бамијеове Питер Дали каже да њен случај поставља веома узнемирујућа питања за институције ЕУ и за саму британску владу.

Портпарол Министарства спољних послова је рекао да изричито поричу кривицу за све оптужбе.

Вестионлине, ртс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биљана Поповић Ивковић најурена из МУП-а! Државна секретарка одавала информације из истраге

5 (6) Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић прекршила је закон и …

У Србији успешан инвеститор, у Америци сумње на прање новца

5 (2) Фабрика чарапа „Real Knitting“ у Србији примила је новчану трансакцију од 1,2 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *