Пројекат Рио Тинта у Србији је корупција највишег нивоа!

Пројекат Рио Тинта у Србији је корупција највишег нивоа!

Власт се игра са животима стотина хиљада људи који живе у долини река Јадра и Дрине

  • Божовић: „ неко из власти је унапред узео провизију и да сада мора да испуни обавезу коју је преузео“.
  • Рио Тинто планира и да изгради депонију између река Јадар и Kоренита, да дневно користи 876 тона сумпорне киселине и 3,5 до 7,5 тона експлозива.
  • Неминовност је да се отпад с депоније поново враћа у Јадар и Дрину, а затим у Саву и Дунав.

Аутор: Бојана Миловановић ,

Хидрогеолог Бранислав Божовић изјавио је да је у позадини намере актуелне власти да одобри отварање рудника Рио Тинта у долини Јадра корупција највишег нивоа.

Божовић је агенцији Бета казао „да је неко из власти унапред узео провизију и да сада мора да испуни обавезу коју је преузео“, преноси Н1.

„Власт користи све могуће радње да се заменом теза и брзим променама закона о експропријацији најуре људи из Рађевине и долине Јадра. Отварање рудника јадарита би била смрт за Србију. Kо год се продао Рио Тинту тај је непријатељ Србије“, нагласио је познати хидрогеолог Божовић.

Он је рекао да је овим пројектом само у долини реке Јадар угрожен опстанак више од 20 села у којима живи око 19.000 становника.

Додао је да Рио Тинто планира и да изгради депонију између река Јадар и Kоренита, да дневно користи 876 тона сумпорне киселине и 3,5 до 7,5 тона експлозива.

Неминовност је да се отпад с депоније, казао је, поново враћа у Јадар и Дрину, а затим у Саву и Дунав.

„Рио Тинто је тражио од државе услове за допремање 10.000 кубика гаса на сат, два далековода и 120 литара воде у секунди из Дрине. Држава је већ почела да прилагођава саобраћајну инфраструктуру и мрежу канала и ако се све то деси, тај регион ће остати без воде, земље и струје и људи“, рекао је Божовић.

Божовић је подсетио да је пре 15 година народ спречио ископавање никла у Шумадији, и изразио уверење да ће и сада спречити ископавања литијума.

„Рађевина је рај на земљи. Ако би дошло до отварања рудника та земља би била потпуно заливена сумпорном киселином. Већ сада је направљено више од 400 бушотина које су заливене киселином. Власт се игра са животима стотина хиљада људи који живе у току Дрине“, казао је хидрогеолог.

Ако се поремети мирујућа радиоактивност на том подручју, додао је Божовић, доћи ће до геохемијске миграције с ужасним последицама по животну средину и здравље људи.

Подручје Поцерине, Рађевине и околине је „наш споменик, где се у Првом светском рату бранила Србија“, истакао је Божовић.

„Неко сада хоће да тај ‘споменик’ потпуно девастира и да затре историјске трагове и гробове наших предака“, закључио је Божовић.

Адвокат Милош Јанковић рекао је Бети да је компанија Рио Тинто, након хаоса начињеног у Индонезији и Новој Гвинеји, прошле године својим минирањима уништила „Свете пећине“ Абориџина у Западној Аустралији, у којима су постојали артефакти о постојању човека у ледено доба, стари скоро 50 хиљада година.

„Сходно томе, оправдан је страх да ће по том моделу у Србији Рио Тинто својим рударењем угасити и сваки траг постојања сељака у долини Јадра, чије су породице ту опстајале вековима, а будућим нараштајима шире регије трајно угрозити животну средину. Све то као последица остваривања наводног јавног интереса пројектом којег промовишу носиоци власти, и ради тога доносе наменске прописе попут Закона о референдуму и народној иницијативи и Закона о експропријацији“, казао је Јанковић.

ЗБОГ “РИО ТИНТА” САД МЕЊАЈУ И ТРАСУ ПРУГЕ

  • Још немају ни дозволу за отварање рудника, али се на њихов захтев мењају и саобраћајнице
  • Дозволу за то је у јануару прошле године дало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

  Да Рио Тинто може све па чак и да мења државне одлуке и потискује заинтересоване инвеститоре, потврђује пример пруге Ваљево – Лозница, чија ће траса због потребе ове компаније бити промењена од првобитно утврђене због чега Саобраћајни институт ЦИП ради нови пројекат и то на њихов захтев.

Такво понашање је мало чудно јер ова компанија још нема ниједан валидан документ од надлежних институција да ће њихов пројекат “Јадар” добити дозволу за отварање рудника литијума. Још чудније је и то што је држава дозволила да се на путу реализације овог инфраструктурног објекта, који је готово био договорен са кинеском компанијом ЦЦЕЦЦ (Цхина Цивил Енгинееринг анд Цонструцтион Цомпанy),”испречи” имагинарни јарадит, чија експлоатација још није ни почела.

Дозволу за то је у јануару прошле године дало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре које је потврдило тада за “Блиц” да се планирана изградња пруге Ваљево-Лознице за 2020. одлаже јер, како су навели “потребно је променити трасу ове саобраћајнице због предстојеће експлоатације руде јадарит откривене на том подручју”.

Представници еколошких удружења из овог краја наводе да их више ништа не изненађује када је реч о Рио Тинту.

– Рио Тинто оваквим потезима показује да је он држава у држави и да може да ради шта хоће. Њиховим интересима се све подређује па тако мењају трасу пута Лозница – Ваљево, а власти им то аминују. Непримерено је да локална самоуправа Лознице усвоји план детаљне регулације нове деонице државног пута и то по мери пројекта Јадар и компаније Рио Тинто. То се сада ради и са пругом, па је логично да се питамо шта је следеће. Јесу ли они власници Западне Србије па могу да раде шта хоће – кажу из Удружења заштитимо Јадар и Рађевину.

Они додају да су због оваквог бахатог понашања Рио Тинта затражили од надлежних институција да се неке одлуке преиспитају.

-Тражимо да се ван снаге стави Просторни план града Лознице али и План посебне намене за пројекат Јадар. Поред тога тражимо и да Уставни суд се позабави уставношћу Закона о рударству у делу који омогућава проглашење јавног интереса за приватне рударске пројекте. Врло је важно и да се повуче из процедуре и Закон о експропријацији и да онемогући проглашење јавног интереса за приватне, посебно рударске пројекте. Ако се то не уради, Рио Тинто не само што ће да мења пројекте путева и пруга већ сутра може и наше куће да премешта с једног на друго место – кажу у овом удружењу.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић пре РИК-а саопштио лажне резултате референдума, покрали гласове и штелују излазност!

Вучић пре РИК-а саопштио лажне резултате референдума, покрали гласове и штелују излазност!

“Прелиминарни резултати показују да су се грађани Србије на референдуму изјаснили да су за промене …

ПСИХОПАТА! Вучић поручио Србима Подриња да ће ионако да изумру за 20, 30 година без Рио Тинта?! (видео)

ПСИХОПАТА! Вучић поручио Србима Подриња да ће ионако да изумру за 20, 30 година без Рио Тинта?! (видео)

Гостујући по ко зна који пут на РТС, Александар Вучић је, желећи да заплаши народ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *