fbpx

Промет и даље пада

0
(0)

Продаја робе у свету бележи раст, а код нас још тапка у месту. Узрок смањене продаје је пад реалних зарада и заустављање раста индустријске производње, кажу економисти

ПРОМЕТ робе широке потрошње на светском нивоу показује, према новим анализама „Дилојта“ знаке опоравка, па чак и раста од десет одсто. Наше тржиште и даље, нажалост, пада.

У Србији је према последњим подацима, јануар ове у односу на исти месец претходне године, тржиште малопродаје за годину дана ослабило за још 3,2 одсто.

– Главни кривац за смањење продаје у трговинама на мало јесте смањење реалних зарада становништва, као и заустављање раста индустријске производње и извоза – оцењују економисти.

МОДА НА ЦЕНИ „ДИЛОЈТОВА“ анализа показује да највећу стопу раста бележи модна индустрија, где је продаја повећана за 14,2 одсто, што је велики преокрет у односу на период из 2009. када је та индустрија имала осетан пад. После тога следи индустрија гума, која је пратећи опоравак ауто-индустрије код неких произвођача остварила и двоцифрен раст.

 – Колико заиста вреди просечна зарада у Србији најбрже се сазна када се преведе у евре и упореди са просеком у земљама у окружењу. Кретање курса динара према евру показује право стање наше економије, али и стандарда. Колико год се трудимо да поверујемо да просечна зарада бележи номинални и реални раст, разувери нас стварност на пијаци и у продавници.

Колико су наша примања утањила у односу на папрене цене намирница најбоље сведочи тежина корпе, где сада за исте паре купимо практично упола мање намирница. Велики број затворених бутика и модних продавница указује да је и ту дошло до значајног пада промета, посебно код скупље, ексклузивне робе. Према незваничним подацима за петину је „пало“ тржиште кућних апарата и електронике.

Иако су нам примања неупоредиво нижа, статистика показује да многе производе плаћамо колико и Европљани.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп се обрушио на Брисел: ЕУ је створена да искоришћава Америку

5 (5) Амерички лидер Доналд Трамп изјавио је да је ЕУ формирана како би искоришћавала …

Протест синдиката „Слога” испред Министарства пољопривреде Србије

1 (1) Удружени синдикати Србије „Слога” одржали су данас протест испред Министарства пољопривреде, шумарства и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *