Пронађене златне минђуше с грбом Немањића

Пронађене златне минђуше с грбом Немањића

0
(0)

У смедеревској тврђави археолози пронашли гробницу из 14. века. Научници истражују да ли је реч о гробници потомка владарске породице

ТОКОМ конзервације сакралног комплекса у смедеревској тврђави арехеолози су дошли до јединственог открића – гробнице са остацима девојчице и златним наушницама из 14. века са угравираним грбом Немањића. Мистерија проналаска тек почиње, а археолози верују да је реч о гробници особе високог властелинског реда средњовековне Србије.

Само неколико дана после почетка конзервације и делимичне рестаурације темеља црквице из 10. века, и више од три деценије од првих истраживања, археолози су нашли гробницу са остацима и златан накит стар више од пет векова.

НАЂЕН ПЕХАР ИЗ КАСНЕ АНТИКЕ АРЕХЕОЛОЗИ су на локалитету црквице пронашли и потпуно очувани керамички пехар из времена касне антике, могуће 4. века. Према речима археолога Дејана Радовановића, ово је први пут да се предмет из овог доба нађе у тврђави.

– У северној зони поред цркве пронађен је гроб млађе женске особе, вероватно девојчице, чији су остаци доњег дела тела у великој мери оштећени, лобања делимично, док је очуван грудни кош, десна рука и лева надлактица. Нађен је и пар веома добро очуваних златних наушница, шупље ливених са украсним мотивима, док је на бочним странама, у елипсоидном кругу, грб Немањића са двоглавим орлом – каже Дејан Радовановић, руководилац истраживања.

Радовановић наводи да ће детаљна испитивања тек уследити, али се већ сада може веровати да је реч о гробници потомка властелинског реда.

Немогуће је још потврдити да је у питању потомак лозе Немањића, кажу археолози. Вредан накит је наслеђиван и могао је да буде предмет чувања кроз више генерација. Српски владар Ђурађ Бранковић, који је градио тврђаву, потиче из угледне велмошке породице, чији су преци уживали висока достојанства на двору српских владара лозе Немањића и с њима били у директном сродству.

– Наушнице су свакако припадале особи високог властелинског реда. С обзиром на то да гроб није у цркви већ ван ње, не можемо да претпоставимо да је реч о некоме из породице Бранковића. Ипак, веома је ретко се на наушнице ставља грб. Таквих налаза има веома мало. Пронађен је само један пар у пљачкашком походу у Македонији код Прилепа на којима је исти овакав грб, што указује на висок ранг особе која их је носила. Наушнице су средњовековне, и упоређујући их са обележјима нађеним у Македонији, прилично прецизно можемо да их сместимо у 14. и 15. век – објашњава археолог Дејан Радовановић.

 НИЈЕ ЈЕРИНИНО БЛАГО СМЕДЕРЕВСКИ археолози су неко време брижљиво чували тајну свог открића, како би избегли спекулације о благу Проклете Јерине и заштитили локалитет.

– Комплекс је потпуно истражен, и то је апел свима који мисле да овде нечега вредног још има. Били смо, ипак, веома опрезни, десетак дана о овом важном открићу знало је тек троје људи – каже Верољуб Ранковић, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе.

 Наушнице ће се ускоро наћи у трезору смедеревског Музеја, заједно са златном минђушом опточеном драгим камењем и бисерима, нађеном пре 40 година током радова на рестаурацији Малог града. 

Тајна ове минђуше до сада није откривена.

Верује се да је припадала једној од двеју кћерки Деспота Ђурђа, Катарини или Мари. Није немогуће да је красила и владарку Србије – деспотицу Јерину.

ЦРКВА ЈОШ ТАЈНА

ПРОЈЕКАТ конзервације сакралног комплекса почео је пре две седмице. Остаци црквице из 10. века откривени су 1981. године и верује се да су овде, кроз векове, на истим темељима подизане православна, католичка црква и џамија.

Међутим, мистерија Благовештенске цркве, која је овде, наводно, постојала и у којој су похрањене мошти Светог Луке, још није разрешена.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Финска фабрика у Смедереву, којој је Србија дала 6,4 мил евра субвенција, отпустила 150 радника

Финска фабрика у Смедереву, којој је Србија дала 6,4 мил евра субвенција, отпустила 150 радника

5 (7) Фабрика каблова за аутомобилску индустрију PKC Wiring Systems у Смедереву, због смањеног обима …

Шта Кинези топе у Смедеревској железари и од чега масовно људи оболевају? (видео)

Шта Кинези топе у Смедеревској железари и од чега масовно људи оболевају? (видео)

4.6 (10) На друштвеним мрежама шире се снимци густог дима који излази из Смедеревска железаре. …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend