Економија

Стижу на наплату камате на минус и картице из периода мораторијума

У случају дозвољеног прекорачења камате се плаћају три наредна месеца
Тромесечна пауза у отплати обавеза банкама, за оне који су то прихватили, није се односила само на мораторијум у отплати кредита, већ и других обавеза попут камате на дозвољени минус и кредитне картице. И оне почевши од јула стижу на наплату, о чему банке увелико обавештавају кориснике.

У Удружењу банака Србије (УБС) кажу да, ако су грађани током мораторијума користили дозвољени минус, они ће камату на тај новац платити одложено. „Камату за минус у марту платиће крајем јуна, за април крајем јула, а за мај крајем августа. Уколико такву обавезу имају и она им доспева у наведеним месецима, добро је да размисле да ли ће и у тим месецима користити дозвољени минус или ће то превише оптеретити њихове рачуне”, кажу у овом удружењу.

Пошто је камата на дозвољени минус најскупља банкарска услуга за оне који су је користили стићи ће и немали износ.

Према подацима Народне банке Србије, за мај камата на дозвољено прекорачење у просеку на годишњем нивоу износи 28,7, док је на недозвољени 36,3 одсто.

Према подацима Удружења банака 5,3 милиона корисника има чак 7,8 милиона текућих рачуна. Износ дозвољеног прекорачења је чак 47 милијарди динара, а у доцњи, што значи недозвољеном прекорачењу, чак је 216.000 корисника.

Што се тиче наплате камате из периода мораторијума по кредитним картицама, зависно од врсте уговора који банка има с клијентом, биће настављена од јула.

„За кориснике револвинг кредитних картица код којих се измирење обавеза обавља минималном уплатом пет, десет, 20 одсто, редовна камата биће приписана главници дуга и наплаћиваће се редовном месечном динамиком, о чему ће банка уредно обавестити своје клијенте. Редовна камата ће се по истеку мораторијума приписати недоспелој главници и корисник ће бити у обавези да плаћа минимални проценат месечне отплате како је уговором већ раније дефинисано”, објашњавају у удружењу.

За кориснике кредитних картица који плаћају на рате, од јула наставиће се отплата редовних рата с периодима доспећа који су пролонгирани за 90 дана. За кориснике ових кредитних картица неће бити поновног обрачуна камате која је укључена у редовну рату.

Кад је реч о отплати доспелих обавеза из периода мораторијума, важно је напоменути, кажу у удружењу, да је, због специфичности банкарских производа и различитих модалитета које су банке нудиле и уговарале с клијентима, неопходно пратити упутства које су све банке детаљно поставиле на својим сајтовима. Такође, о новим датумима доспећа и висини доспелих обавеза банке ће своје клијенте благовремено информисати и путем извода.

Банке су то већ урадиле и на сајту једне од највећих појашњава се да, за клијенте који су прихватили мораторијум на дозвољено прекорачење платног рачуна, редовне камате за март, април и мај нису наплаћене, а биће наплаћене у наредна три месеца при наплати редовне камате за месец јун, јул и август.

„Наплата обрачунате камате за март и редовне камате за јун биће спроведена за физичка лица на дан 30. јун, односно за правна лица на дан 1. јул 2020. године. Рок за наплату обрачунате камате за април и редовне камате за јул биће за физичка лица 31. јул, а за правна лица дан касније 1. август 2020. године. Наплата обрачунате камате за мај и редовне камате за август за физичка лица је 31. августа, а за правна лица 1. септембра. За клијенте који су прихватили мораторијум на дозвољено прекорачење платног рачуна наставља се обрачун затезне камате, почев од 1. јула 2020. године”, наводе из удружења.

Што се тиче кредитних картица, њих у Србији има милион грађана, неки и више њих, пошто је укупно издато 1,3 милиона кредитних картица. Банке су одобриле да грађани на овај начин могу да подигну 93 милијарде динара, а они користе 33 милијарде динара. Своје обавезе по кредитним картицама не измирује 50.000 власника картица.

Јована Рабреновић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!