Извршитељи ће за државу утеривати и порезе?

0
(0)

Београд — Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) предлаже да, уместо пореске управе, принудна наплата дела прихода пређе на извршитеље.

Реч је о пореским обавезама, таксама и накнадама, које настају у промету непокретности.

Јавни извршитељи последњих година доказали су своју ефикасност у наплати дугова за комуналне услуге, изгубљене судске спорове, неизмирене алиментације… Често смо били сведоци и њихове велике ревности, слепе за породице чије су домове продали зарад вишеструко мањих потраживања. Досад су им ван домашаја били неплаћени порези, али би и то могло да се промен, пишу „Вечерње новости“.

НАЛЕД предлаже даље реформе, а један од предлога је и да се принудна наплата пореских обавеза, такса и накнада, које настају у промету непокретности, повери јавним извршитељима. Сматрају да држава нема довољно капацитета да то ефикасно обавља сама. Уколико би се њихов предлог усвојио, извршитељи би зашли и у досад неприступачну евиденцију пореских дужника.

„Приметили смо да је наплата јавних прихода „на локалу“ прилично лоша. Да ли је су у питању људски ресурси, не знамо. Од 2016. године јавни извршитељи су надлежни и за наплату судских такса, које су раније наплаћивали порезници. Из тог аспекта и сматрамо да би они могли да преузму и принудну наплату локалних прихода. Није идеја да се пребаци све у њихову надлежност, већ само принудна наплата. Они имају добро искуство и брзо спроводе поступак“, објашњава Јасмина Радовановић из НАЛЕД-а.

Наплата пореског динара одавно је у сфери интересовања јавних извршитеља. Још у јуну 2015. године њихова комора саопштила је да су извршитељи “способни да ефикасно наплаћују и пореске дугове, али је неопходно изменити одређене прописе”. Kао образложење Kомора извршитеља тада је навела да би “побољшање финансијске дисциплине у поступку наплате пореских дуговања знатно допринело стабилизацији система јавних прихода и враћању поверења у државне институције”.

Нови Закон о извршењу, који је у припреми, требало би да отклони бар неке недоумице и неправилности које су се досад дешавале у извршним поступцима принудне наплате. Почев од неправовременог обавештавања (“Окачили смо решење на огласну таблу суда”), преко непоштовања начела сразмере (истеривање дужника на улицу и продаја јединог стана због дуга који износи 10 одсто од вредности некретнине), до продаје заплењених ствари и квадрата у бесцење (за мање од половине тржишне вредности).

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почела дигитална побуна у Србији: Ово је први корак

5 (13) Удружење радника на интернету позвало је своје чланове на својеврсну дигиталну побуну против …

ПРОТИВУСТАВНО Ево шта да радите ако вас гоне за неплаћање старих рачуна

4.8 (13) ХИЉАДЕ извршних предмета старијих од три године већ су достављене из судова јавним …

4 Коментара

 1. Samo vi nastavite sa tim izivljavanjem nad narodom, pa se nece znati ko ce kome i sta da utera!
  Vodite racuna, nece vas spasiti vasi vlasnici i gospodari, pustice vas narodu na milost i nemilost!
  Preterali ste sa svojim izivljavanjem i bahatim divljanjem!
  A vi popisulje iz smrdljivog naleda vodite racuna, placaju vas narodnim novcem da unistavate i zemlju i narod i urusavate same temelje drustva!

 2. ima takvih koji misle da mogu uzimati, otimati, krasti i ubijati i drzavom se zvati, a Baba Stojanka pokaza kako se treba od zlikovaca i kriminalaca braniti, sto je pravo prirodno i neosporivo.

 3. Без имена и презимена, без ичега

  А из тог НАЛЕД-а је дошло и оно мутаво хрватско недоношче које нас је*е у здрав мозак заједно са оним пе*ером који ју је и поставио за нинистра, па за премијера, само због њезиног порекла и сексуалног определења.
  Само наставите, па ће неко некоме гадно да утера.
  С апетитом.

  Видите ли ви акрепи, уопште, како се, по нама онај злочинац, а за њих херој, Харадинај бори за свој народ?Кад год видим неко ново утеривање народу од државе, питам се да ли би нам он онакав кретен, Шиптар, злочинац,… био гори од ових.Закључљк је: Тешко.
  Па се питам да у нашем режиму нема неко шиптарског или усташког порекла, кад нас тако дрско и безобразно злостављају?
  Закључак: Није да нема.И то доста њих.
  А ми опет, као овце, као 41-ве прво на шишање, па на клање.
  Докле, Србине?

 4. a kako ja da pošaljem izvršitelje državnim ustanovama????????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend