ПРПА! Власт у само 6 месеци ове године упумпала 680 МИЛИОНА у БИА и 1,2 милијарде у војску и полицију!

0
(0)

У 2018. години у безбедносне службе утрошено је преко 20 милијарди, а ове године још и више: БИА је добила додатних 680 милиона као додатна средства, а војска и полиција око 1,2 милијарде.

Владајућа странка ово упумпавање новца у службе безбедности , грађанима приказује као бригу о безбедности и набавку новог наоружања, али је циљ овог финансирања да се у овим службама сузбије незадовољство и купи беспоговорна послушност.

Посебно је забрињавајуће давање припадницима војске и полиције 10.000 динара од стране владе, јер је то фактички “социјална корупција” која неби смела да се јавља у државним институцијама, а поготово не у безбедносним структурама.

Поред упумпавања новца у безбедносне службе, у народну скупштину су стигли нови предлози о допунама закона о Војсци и БИА.

Ови предлози су у скупштину прошли као “хитни”, а уколико буду изгласани много већа овлашћења ће имати та министарства.

Министар војни и директор БИА-е ће имати овлашћења каква никада до сада нису имали још од другог светског рата. Демократска и цивилна контрола ових служби ће бити сведена на минимум, такорећи их неће ни бити.

Овакви предлози су директно гушење демократије и сливање моћи у руке одређеном кругу људи.

Упоредо са јачањем овлашћења министара тече и поступак у коме председник и владајућа партија успостављају директну контролу над апаратима државне силе.

Подсећамо вас да је председник Србије Александар Вучић био шев бироа за координацију служби безбедности иако таква функција шефа не постоји, али су га други или се он сам тако титулисао.

„Видно је да Вучић на челне положаје у систему безбедности поставља себи најближе, зове их пријатељима, што отвара простор за додатну политизацију државног апарата, за притисак на њихове запослене да се натерају да се понашају по партијском моделу и да подржавају политику владајуће партије“

Свиме овим се потхрањује тенденција за гомилањем опасне моћи на једном месту, односно њено сливање у руке појединца и малобројне групе политичара, а „право на употребу силе јесте опасна моћ“, сужава простор за демократску цивилну контролу.

Србин.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кон каже да прво ковид вакцином вакцинишу здравствене раднике, војску и полицију…

2.9 (12) ИМАМО Национални институт за имунизацију, то је ново тело које ће бити задужено …

ВУЧИЋ: 1,8 милиона доза Фајзерове вакцине за Србију

3 (4) Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија за крај ове …

3 Коментара

  1. ПерунГромовник

    Њега треба под хитно или и лазу или на бандеру, или Србија оде у пичку материну…..

  2. Nisam baš siguran da se je cilj dodatnih finansijskih injekcija MUP i BIA smanjivanje nezadovoljstva pripadnika ovih službi. S obzirom da su pokrenut većih broj tzv kapitalnih ulaganja (saradnja sa Huawei i slično), više mi deluje da se radi o pranju para i naplati provizija vladajuće vrhuške

  3. Nebuloza,pa naravno da ce da se ulaze u odbrambene i bezbednosne sluzbe na nivou drz.aparata.zato sto smo dopustili da nam vojsku i policiju marginalizuju i degradiraju zutokugasi i drugosrbijanci,zato smo tu gde jesmo.jacati drzavo prvo po dubini pa tek u sirinu!puna podrska takvoj politici i rezonu!najbolje je progladiti se pacifistima i odreci se i sopstvenog imena za prazno obecanje:“bicete deo evrope“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend