fbpx
Насловна / Србија / Београд: Градске власти незаконито извукле 7,9 МИЛИЈАРДИ из ГСП-а!
Београд: Градске власти незаконито извукле 7,9 МИЛИЈАРДИ из ГСП-а! 1

Београд: Градске власти незаконито извукле 7,9 МИЛИЈАРДИ из ГСП-а!

Државна ревизорска институција истиче да новац од карата за градски превоз у Београду није јавни приход и не може да се слива у буџет Града.

У ДРИ упозоравају да та средства припадају предузећу које организује градски превоз.

Новац од продатих бус-плус картица за градски превоз у Београду не сме да се слива у буџет Града Београда, јер није реч о јавном приходу. Тај новац припада предузећу које се бави јавним превозом. Ово произилази из Извештаја о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета Града Београда, који је објавила Државна ревизорска институција.

Према тим подацима, лане се у буџет главног града слило чак 7,9 милијарди динара од продатих карата, кроз Интегрисани тарифни систем наплате превоза путника.

„На основу извршене ревизије документације утврђено је да су буџетски приходи града Београда у 2018. неосновано увећани за износ од 7.991.047.000 динара на име уплаћених средстава ИТС система за наплату карата у јавном превозу у Београду, а која немају карактер јавних прихода, што није у складу са Законом о буџетском систему“ указали су државни ревизори.“ Укључивањем ових средстава у буџет Града, неосновано се увећавају буџетски приходи. Препоручујемо одговорним лицима да средства ИТС система за наплату карата, која немају јавних прихода, не укључују у буџет.“

Према подацима ревизора, ниједан други град у Србији не укључује новац од продатих карата за градски превоз у буџет локалне самоуправе.

„Ни Ниш, ни Нови Сад, ни Kрагујевац не укључују у буџет новац од продатих карата за градски превоз. Ниједна локална самоуправа тај износ не укључује у свој буџет. Новац од продатих карата је приход предузећа које се бави јавним превозом. Град је дужан да обезбеди превоз, као што је дужан да обезбеди воду – али Град не наплаћује воду. На рачуну Града могу да буду само јавни приходи. А новац од продатих карата за градски превоз није јавни приход“ истичу у ДРИ.

У Извештају се наводи да је Град забележио и расходе по основу пренетих средстава превозницима на име расподеле поменутих 7,99 милијарди динара – превозницима је пренето 7,6 милијарди, а разлика од 376 милиона динара је суфицит, чије увећање се није одразило на коначан резултат пословања Града Београда за 2018.

ГСП-у ни динар субвенција

Расподела средстава превозницима иде из два извора прихода: припадајућег прихода ИТС (продаја карата) и субвенција из буџета Града. Лане је са рачуна Града Београда превозницима исплаћено укупно 14,6 милијарди динара. Од тога је 7,6 милијарди динара пренети део од продаје карата, а 6,98 милијарди је субвенција из буџета. Тако је „Арива“ из Пожаревца добила 3,92 милијарде динара и СП „Ласта – 3,03 милијарде динара. ГСП Београд није добио ни динар на име субвенција.

(извор: београдски-глас.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Православни Срби протестују против одржавања геј параде у центру Београда 11

Православни Срби протестују против одржавања геј параде у центру Београда

Противници одржавања „Параде поноса” блокирали су у центру Београда раскрсницу Булевара краља Александра и Таковске …

Весићу, јел ти ово онај "најбољи гранит" за бетонске коцке на Тргу Републике? (фото, видео) 12

Весићу, јел ти ово онај „најбољи гранит“ за бетонске коцке на Тргу Републике? (фото, видео)

Није потребан било какав коментар. Довољно је само рећи БАНДО ЛОПОВСКА!    Ne postoji dovoljno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *