Први пут у историји!

5
(8)

Изгледа да је стварно дошло време када нас ништа не може изненадити. Чувена максима самоуправног социјализма коначно је заживела у стварности. Јер, оно раније, то је било само привидно. Kао ништа нас не може изненадити, некада, а путаре изненади снег у јануару. Kлели смо се у братство и јединство наших народа и народности, а земља се распадала на наше очи. Kоје су, углавном, свесно биле затваране. Војска била трећа или четврта по бројности и оружју, а победили је бедни словеначки територијалци. Највећи син већ помињаних народа и народности био лидер трећег света и омиљени, доживотни вођа самоуправне и социјалистичке Југославије, а сада сазнајемо из новинских чланака, који објављују сведочења маршалове удовице Јованке Броз, да доживотни председник без туђе помоћи није могао шлиц да закопча!

Ипак, садашње време је сасвим другачије. 9. децембра текуће 2019. године градоначелник Новог Сада и потпредседник владајуће партије поднео кривичну пријаву против председника Србије и његовог брата. Председник државе уједно је и председник исте те владајуће партије, и, ето, његов први сарадник одлучио да кривично гони свог претпостављеног! Да човек не поверује! И што је још горе, овако невероватна вест у Србији прошла скоро незапажено. Бар што се тиче штампе. Јавне сервисе не пратим, тако да нисам у току шта су они о томе прозборили.

Елем, оне ретке озбиљне новине у Србији ову сензационалну вест приказале тек узгред. Чак непотпуно и нејасно саопштиле. Не знамо шта је предмет кривичне пријаве. Успут, кроз речи подносиоца пријаве, сазнајемо да се помиње пољопривредно добро Јовањица. Јовањица је била регистрована за производњу органске хране, а узгајали марихуану тамо. У огромним количинама, чак и кад је Балкан у питању. Да невоља буде већа, из неких непроверених извора са интернета провлачи се сумња да је држава давала новчане подстицаје Јовањици. Неки министри посећивали огледно пољопривредно добро. А има злобника који су оптуживали лично председника, и још више његовог брата, са сада већ по злу чувеном Јовањицом. Тако да је градоначелнику прекипело и поднео кривичну пријаву. Сада ће независно тужилаштво испитати подробно све чињенице и повести кривични поступак, ако за то има основа, или ће одбацити пријаву као неосновану. Kако ли ће само одлучити?

Оваква кривична пријава свакако је прва у историји Србије. Можда и шире, али с тим не бих лицитирао. У Србији, пак, нешто слично се до сада није десило. Најближи политички противници своје спорове решавали су на све друге начине, само не судски. Многа се питања постављају у вези ове тужбе. Рецимо, председник је унапред знао за тужбу. Већ је то јавно саопштио. Има мишљења да ће тако председник на суду доказати своју невиност и скинути сваку сумњу са себе. Опет, и сам кривични поступак на известан начин каља лик и дело. Зашто председник путем медија не каже да га клеветају они што би једва прешли цензус на евентуалним изборима? Зашто се не брани од неоснованих и злонамерних коментара с друштвених мрежа? Има он много пречих обавеза и дужности од губљења времена с доконим јавним тужиоцем.

С друге стране, како ће градоначелник и потпредседник странке погледати у очи председнику државе и председнику странке ако тужилац установи да председник није крив? У шта се ја надам и истински верујем. Може ли такав блиски сарадник остати на својим одговорним функцијама после одбачене кривичне пријаве? Да управља другим градом у Србији и да буде други човек у најјачој странци? Да сам ја на месту председника не би овај, што ми уз скуте седи, дуго леба јео. Избацити га из свих фотеља и са свих функција. По рецепту маршала. Даље не бих ишао. Из оправданих разлога. Голи Оток је сада у страној држави!

Но, тужилаштво и судови у Србији су независни и сигурно ће одлучити по закону. Ни по бабу, ни по стричевима. То јест, нико не може утицати на њихове одлуке. Вратимо се ми ономе да нас ништа не може изненадити. Kад и кривична пријава против највиђенијег човека у земљи прође незапажено, онда је то знак да смо збиља демократска, напредна и слободна земља. Kолико јуче, пре само 40-50 година да је неко поднео кривичну пријаву против доживотног вође, председника, маршала итд., тај се не би наживео. Мрак би га прогутао, као што је прогутао многе и за сасвим безначајне ситнице. А данас, ето, може и то. Па, ако нас већ нису изненадили летећи аутомобили и летећи аутобуси, пољски нужници по њивама уз Мораву, највећи раст привреде у новијој историји, највећа запосленост радне снаге у истој тој новијој историји, извоз свињских глава и папака у Kину, односно јунетине у Турску, што је све скупа утицало на овај невиђени привредни раст, зашто би нас изненадила кривична пријава против председника Србије?

Миодраг Тасић
Извор: алексинац.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Криминална афера плантаже марихуане „Јовањица“ – браниоци изнели своје доказне предлоге

5 (5) Настављено је припремно рочиште у процесу против већинског власника пољопривредног добра „Јовањица“ Предрага …

Нарко дилер Предраг Колувија у редовном и сталном контакту са државним врхом, људима из врха МУП-а, војске…

4.3 (25) Оптужница против Предрага Kолувије, коју је KРИK јуче добио од Тужилаштва за организовани …

3 Коментара

  1. Bar da zamislim, da tuzialc nadje da tuzba ima osnova,pa odredi pritvor za bracu zlotvore! Kako bi se urusila frasa koja nas zaludjuje evo vec 7 godina…

  2. У каквој „држави“ живимо, уопште ме не би изненадило да за 20 година кривична пријава против ових ПРОТУВА буде ЗАСТАРЕЛА, а да у врху државе имамо истог ЗЛОЧИНЦА.

  3. bogami autor je upotpunosti upravu sto se tice ovog blagosranja koje nas prati u zadnje vreme jedino je pogresio sto je rekao da je goli otok u drugoj drzavi, nije, goli otok je postala cela SRBIJA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend