Пукла тиква: Ердоган објавио рат Гуленовој „империји страха“

Пукла тиква: Ердоган објавио рат Гуленовој „империји страха“

Затражио од турских амбасадора широм света да својим страним колегама објасне какво је „право лице“ Гуленове организације, какве су њене жеље и амбиције и какве су „димензије опасности“ која од ње прети
ТУРСКИ премијер Реџеп Тајип Ердоган објавио је данас отворени рат ономе што је назвао „империјом страха“ свог исламистичког ривала Фетулаха Гулена.

Писталице Гулена, исламског проповедника који живи у САД, Ердоган је оптужио као издајника који под видом истраге о корупцији покушавају да изведу државни удар. Он је апеловао на турске амбасадоре широм света да својим страним колегама објасне какво је „право лице“ Гуленове организације, какве су њене жеље и амбиције и какве су „димензије опасности“ која од ње прети, извештава АФП.

Ово је први пут откад је у децембру избила криза да је Ердоган по имену поменуо Гулена и његову организацију „Хизмет“.

Ердоганова влада је темељно уздрмана откад су десетине људи, укључујући и неколико политичара из његовог најужег круга, привођене под сумњом за примање мита у вези с грађевинским пројектима, прање новца и кријумчарење злата.

Ердоган, који се, ступајући на власт 2003. зарекао да ће искоренити корупцију, је на то одговорио отпуштањем стотина службеника полиције и судских органа умешаних у истрагу.

Ердоган тврди да је акција Гулениста – који су некад подржавали његову АКП странку – нанела ударац турској привреди, јер тера стране инвеститоре.

Након што је 2010. достигла раст од готово девет одсто, турска привредна активност је почела да се успорава па се за ову годину прогнозира раст од четири одсто.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ердоган отворио радове: Kанал Истанбул коштаће 15 милијарди долара

Ердоган отворио радове: Kанал Истанбул коштаће 15 милијарди долара

Дужина канала износит ће 45 километара, ширина његове базе минимално 275, а дубина 21 метар. …

У Ердогановој политици назире се британски траг

У Ердогановој политици назире се британски траг

Конвенција Монтре о мореузима, споразум је који штити интересе не само Турске. Највећи њен део …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *