Пукло је и међу пуковницима

5
(1)

Писмом које је упућено редакцији Таблоида, група официра запослених у Министарству одбране, у Управи регионалног центра Ниш, обратили су се министру одбране Небојши Родићу, са циљем да покрене истрагу о случајевима насиља, непотизма, криминала и других скандала који потресају ову институцију. Редакција објављује њихово обраћање уз незнатна скраћења.

……

Господине министре, колектив Управе Регионалног центра Ниш Вам се обраћа са молбом да објавите ово отворено писмо које смо послали министру одбране РС, са надом да ће надлежни орган напокон преузети неке мере против свих доле наведених, који су својим поступцима упропастили систем одбране РС, и свели га на лично богаћење и искоришћавање у приватне сврхе. Напомињемо да још постоје поштени људи са визијом и иницијативом коју трпе огромне притиске јер су спремни да се боре за правилности у раду.

Уз дужно поштовање и уз честитке на новом постављењу, рачунајући да сте крајње темељан човек који ради на законит човек са свим атрибутима борца за правду и законитост у раду, желимо да Вам доставимо неколико информација у систему функционисања Управе за обавезе одбране, Министарства Одбране РС, у нади да ће сви ови наводи бити проверени.
Наиме, у Министарству одбране седе веома „моћни људи“, који могу да раде шта хоће, спремни да са Вашим стручним људима чине разне махинације, а да ви на крају само ставите свој потпис на све то. Један од таквих је и бивши Начелник Управе за обавезе одбране тада пуковник Лацковић, а сада генерал који је на функцији Начелника Управе за кадрове Министарства одбране.

Генерал Лацковић је, ето чуда, завршио Факултет за физичку културу!? Од свих официра са Војном академијом, захваљујући вама изабран је да заврши КШУ (Командно-штабну и Школу националне одбране). Колико је стручан доказао је у телевизијској емисији на РТС-у где је поред њега био војни коментатор господин Мирослав Лазански. Генерал Лацковић, тада у чину пуковника изјављује да професионални војник по уговору има плату од 700 евра. На питање да ли су у ову плату укључени и сви додаци, рачунајући и рад на територији такозване копнене безбедности (Бујановац, Прешево…), он одговара: „без додатака.“
Ову емисију је гледало више од два милиона људи у ударном термину и свако ко се разуме у војна питања, могао је само горко да се насмеје.

Маја 2010. године радница у Управе за обавезе одбране, дипломирани правник са завршеним правосудним испитом покојна Мира Лацковић, несхваћена од начелника Управе за обавезе одбране, губи живот на радном месту, бацајући се из своје канцеларије кроз прозор! Ствар је врло брзо заташкана, добро сакривена од јавности. Нико није спровео истрагу због чега баш на радном месту? Ко је требао да одговара? Ако се зна да су међуљудски односи тотално нарушени, а велику заслугу за то има пуковник Драгослав Лацковић.

Да ли је начелник имао макар моралну одговорност да поднесе оставку, тим пре што иначе важи крајње нестручан, неспособан официр, који је својом бруталношћу, насиљем, завођењем страхопоштовања и сталним кажњавањем, довео Управу за обавезе одбране на веома ниске гране.

Својевремено је, 2012. године, референту за материјалну обавезу у Управи за обавезу одбране рекао да је „глупача“ и да се губи из његове канцеларије. Госпођа је супруга војног лица и у вези овог инцидента је покренула приватну тужбу. Више пута се дешавало да за време радног времена нико не сме да уђе у његову канцеларију, јер је под гасом, тј. под дејством алкохола. Одговор људи из његовог окружења је био: „…боље дођи сутра ако ти нешто треба, за вас је боље да не улазите код њега“.
Лацковић је у Управи Регионалног центра Ниш довео потпуковника Бранислава Стојановића за помоћника начелника Управе Регионалног центра Ниш. По наредби Лацковића изриче за шест месеци укупно 39 дисциплинских мера! Иако три пута конкурише за школу националне одбране одбијају га са образложењем да има коефицијент интелигенције 79? Не може да изађе на листу кандидата јер не испуњава све услове из конкурса. Да ли је могуће да такав човек може да буде високо позициониран у систему одбране?

Његове грешке се ређају као на филмској траци и никоме ништа. Као да се ништа није десило. Војни службеници Доднић и Тривковић су добили пресуду од суда да им се исплате све накнаде јер су по наређењу пуковника Стојановића сваког лета ишли за Владичин Хан и Трговиште без обезбеђеног новца за превоз. Уместо да све плати лично потпуковник Стојановић вероватно ће Министарство одбране морати да надокнади преко 200.000 динара судских трошкова.

Потпуковник Наранчић је као начелник центра МО Врање поднео пријаву за мобинг против потпуковника Стојановића. Све је заташкано и ништа није предузето због очигледног малтретирање на радном месту. Уместо тога, да би се осветили потпуковнику Наранчићу, дали су му наредбу за премештај у Ваљево, иако су била два празна места у Нишу. Ипак, Наранчић је у законском року поднео тужбу Управном суду због Наредбе.

Док се спор не оконча, Наредба не може да се изврши. Али, да криминал буде већи, он није предао дужност начелника центра МО Врање, а није извршена примопредаја дужности…

Тада пуковник Лацковић наређује телефоном да му се напише наређење да именованог већ сутрадан пошаље у Ваљево. Али, потпуковник Наранчић има од Војне болнице дијагнозу да је ограничено способан, па чак и трајно-неспособан за дужност коју обавља. Преко свога адвоката је поднео кривичну пријаву против „приватних вођа“, јер очито они могу да раде шта хоће у овом систему одбране, чак изјављују да су јачи од система!

У међувремену, због поремећених међуљудских односа у Управи Регионалног центра у Нишу постављају пуковника Ненада Марковића, са циљем да среде стање у Нишу. Али, он не само да није „средио стање“, већ га је умногоме и својим понашањем покварио!

Његов задатак је био- како запослити своју супругу Наташу. Тај задатак је врло брзо решио преко приватних веза са Зораном Милошевићем у Центар за едукацију. 

Кад је и тај „задатак“ обавио, кренуо је да обилази центре Министарства одбране на својој територији, не због сређивања стања, јер се он не разуме ни у шта (тек је недавно дошао у систем одбране, све време је био у трупи и радио је друге послове који немају никакве сличности са новим постављењем).

А прави разлог његових обилазака су службене дневнице које обилато користи поред велике плате коју има. У пракси то изгледа овако: од 20 радних дана у једном месецу, он је 17 дана на дневницама!

Постављење оваквих неспособних официра, дело су генерала Лацковића.

Марковић његов друг Лацковић на сваком кораку доказују колико су моћни и како им нико ништа не може, па чак ни министар, јер он за њих само фигура, човек без утицаја, који потписује шта му се сервира.

Потпуковнику Наранчићу (поред војне академије завршио и правни факултет у Нишу) не преостаје ништа друго већ да помоћу својих адвоката покреће тужбу. На месту начелника за војну радну и материјалну обавезу у Управи регионалног центра Ниш постављају потпуковника Ћирковића, који треба да има магистратуру, а већ три године је нема. Ово је класична злоупотреба службеног положаја због које неко мора да одговара.

Додатно оптерећење се даје појединцима само ако су добри са пуковником Марковићем, ако он процени да треба, не водећи рачуна да свако ко поред свог посла обавља и посао упражњевог формацијског места. 
Припадници Управе регионалног центра Ниш своју команду зову“ жута кућа“, имајући у виду чињеницу који командни кадар ради у тој згради.

Молимо и Вас и надлежне у министарству да предузме хитну истрагу која ће потврдити све наведене чињенице.

 

Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

3 Коментара

  1. američki poslušnici na čelu sa dačićem,vučićem ,nikolićem i njihovum slugama uvukli su se u sve pore srbskog društva i biće teško istjerat ih iz jazbina ,al će ipak biti istjerani i ako bog da procesuirani za udruženi zločinački poduhvat koji vode protiv srbskog naroda i srbije,dole kvislinzi i njihove sluge -ŽIVJELA SRBIJA.

  2. Opet Vucko picousti na sceni .dajte ga vise sklonite ..ako zelite Narodu Srbije dobro

  3. Прочитах и пише: „Маја 2010. године радница у Управе за обавезе одбране, дипломирани правник са завршеним правосудним испитом покојна Мира Лацковић, несхваћена од начелника Управе за обавезе одбране, губи живот на радном месту, бацајући се из своје канцеларије кроз прозор! Ствар је врло брзо заташкана, добро сакривена од јавности.“ и још … „Генерал Лацковић је, ето чуда, завршио Факултет за физичку културу!? Од свих официра са Војном академијом, захваљујући вама изабран је да заврши КШУ (Командно-штабну и Школу националне одбране). “ и још доста тога, а „кап у мору“ онога што се све може написати,а уз то је и нажалост истина. Плаћамо „шумаре“ да нам управљају системом одбране, господо … „шумари“ процењују и оцењују које су потербе војске и ко је подобан, а ко не да у њој ради … „трче“ на којекакве састанке са нато официрима и по разним западним леглима зла не обраћајући пажњу на вољу народа, вољу која је окренута Русији, а не америци … Када ћемо имати државу, војску, поилицију … онакве какве их хоћемо плаћати, а не овако, овако да нам паре одлазе на неке иза чијих потеза не стојимо и који никако наше поверење нису добили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend