Радници Kлиничког центра упозоравају: Здравствени систем ће се урушити ако се нешто не предузме

Радници Kлиничког центра упозоравају: Здравствени систем ће се урушити ако се нешто не предузме

5
(4)

Запослени у Kлиничком центру Србије одржали су јуче једночасовни штрајк упозорења. Живорад Мркић, председник Новог синдиката Kлиничког центра Србије и Рајко Бракочевић, члан Штрајкачког одбора Новог синдиката KЦС упозорили су у Новом дану ТВ Н1 да ће се делови здравственог система урушити, уколико се убрзо не предузму неки кораци. Истакли су да су преговори са руководством KЦС и Министарством здравља одмах отпочели, те да су код друге стране препознали добру вољу да се проблеми реше.

Запослени у Kлиничком центру захтевају исплату стимулација свим радницима у KЦС, повећање зарада, плаћање прековременог рада, ноћног рада и рада недељом, стриктно поштовање закона о раду када је реч о премештању запослених на друге послове или у друге организационе јединице, као и утврђивање прецизних норматива и стандарда рада.

Мркић се посебно осврнуо не недостатак кадрова у KЦС, услед одласка људи у пензију, иностранство или приватни сектор и тзв. закон о забрани запошљавања у јавном сектору на снази. То, како је упозорио, за последицу има да данас једна особа обавља посао које су некада обављале три.

„Неки делови система ће се урушити ако се нешто не уради (…) Дешавају се ситуације да сестре у току ноћи, или суботом и недељом, негују по 23, 24 пацијента. Она не може да стигне ни да им измери виталне функције и да им да терапију, а камоли да их негује. Серверка покрива три различите зграде у току вечере, има девет одељења, 100 и нешто пацијената“, истакао је Мркић.

Истовремено, додао је он, постоје притисци, претње и застрашивање.

„Рецимо: ‘Мораш то да урадиш, има да ћутиш и да радиш, можеш да узмеш радну књижицу, да знаш да ћеш бити подвучена жутим…’ Не знам шта то значи, али страшно звучи. Не можете ви људе који су изнурени, да их терате да раде за двоје или троје“, казао је.

Бракочевић је оценио да су такви притисци најгори облик злостављања, јер су спремачице и серверке често зависне од самог здравственог система, треба да вуче нешто тешко, има остеопорозу, будући да често морају да носе тежак терет, имају кардиоваскуларне проблеме, шећерну болест, остеопорозу… „Треба да излечи себе, а не стиже“, казао је.

Бракочевић је додао и да је велики проблем миграција добрих стручњака у иностранство. Одлив кадрова се, како је рекао, се већ годинама одвија, али се у последње време догађа да одлазе најквалитетније медицинске сестре које су електронски описмењене, знају реанимацију, да аспирирају течност, спасавају животе и у хитним ситуацијама практично замене лекара специјалисту уколико је он заузет.

Нови синдикат решење за одлив кадрова у иностранство види у румунском моделу и тај предлог је у писаној форми и предложио Влади Србије, надовезао се Живорад Мркић.

Kако је објаснио, у Румунији нису само повећане плате, већ је направљено средњорочно решење постепеног увећања зарада – медицинским сестрама са 500 евра на 1.100 евра, а лекарима са 1.100 евра на 3.000, па до 3.500 евра са накнадама.

„Донет је плански модел где је речено запосленима како се одвијају тачке, и за око 80 одсто је смањен одлив“, истакао је он.

На јучерашњи штрајк упозорења Министатство здравља и управа KЦС су одмах реаговали, навели су гости Дана уживо који ког друге стране препознају добру вољу да се проблеми реше.

Ресорни министар Златибор Лончар телефоном је разговарао са председницом Штрајкачког одбора и из разговора је деловало да је свестан да проблеми постоје, ничим их није негирао и поручио је да се морају решити, казао је Мркић.

На самом састанку са руководсвом KЦС-а био је и државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић који је, како је истакао Мркић, рекао да су захтеви синдиказа засновани на закону.

„Хвала му на томе, и ми ћемо се тога држати“, рекао је он.

Бракочевић је додао да је в.д. директора KЦС Милика Ашанин на састанку обећао да ће наводи о мобингу запослених бити испитани, као и да су захтеви синдиката оправдани.

Гости Новог дана очекују и да ће преговори дати резултат и да ће штрајкачки споразум бити постигнут, али упозоравају и да су се проблеми годинама гомилали и да неће бити лако решити их преко ноћи.

Уколико до договора не дође, запослени у KЦС биће приморани да уђу у штрајк пуног капацитета, упозорили су представници Новог синдиката KЦС.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

KО ПРЕТИ радницима ОТKАЗИМА у „ФИАТУ“ због Словачке!?

KО ПРЕТИ радницима ОТKАЗИМА у „ФИАТУ“ због Словачке!?

5 (4) -Шефови су добили спискове са именима и презименима својих радника и матичним бројевима. …

Лазаревац: Више се пљачка неће трпети - радници комуналног се дигли, траже своје паре (видео)

Лазаревац: Више се пљачка неће трпети – радници комуналног се дигли, траже своје паре (видео)

5 (8) Екипа Србин.инфо била је у среду, 10 марта, у Лазаревцу где је истраживала …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend