Радницима фабрике "Застава камиони" једнократна помоћ уместо неисплаћених зарада

Радницима фабрике „Застава камиони“ једнократна помоћ уместо неисплаћених зарада

2
(2)

Бившим радницима фабрике у стечају „Застава камиони“, који на име неисплаћених зарада од 2013. до 2016. године потражују 207 милиона динара, биће исплаћена једнократна новчана помоћ, објављено је данас.

Представник радника Милојко Поповић је рекао агенцији Бета да је Влада Србије својим закључком одобрила исплату новчане помоћи у висини од 40.000 динара за 500 радика и за то определила 20 милиона динара.

Средства за једнократну солидарну помоћ биће пренесена Центру за социјални рад Kрагујевац ради исплате помоћи радницима „Застава камиони“.

Поповић је рекао да је исплата новчане помоћи резултат преговора представника радника са министром привреде Гораном Kнежевићем који су вођени од уторка у Београду у вези са проналажењем решења за намирење свих њихових потраживања.

Навео је да је договор прихваћен, али ће бивши радници „Застава камиони“ у стечају бити задовољни када све буде спроведено.

Поповић је казао да је министар Kнежевић током преговора предложио, а радници су прихватили, да буде размотрена могућност да се упишу као хипотекарни повериоци на две зграде у фабрици на којима је тренутно уписан град Kрагујевац.

Намера је да се продајом ових непокретности реши један део потраживања заосталих зарада, а у међувремену исплати једнократна солидарна помоћ.

На решавању исплате преосталог износа потраживања, уколико га буде било, радиће Радна група, која је формирана Закључком Владе Србије.

Задатак ове Радне групе биће такође и да утврди укупан број и износ неисплаћених потраживања зарада запослених у свим друштвеним предузећима у Србији и предложи Влади моделе и начине за решавање тог проблема.

У образложењу тог Владиног закључка је наведено да проблем неисплаћених зарада у друштвеним предузећима представља „велики баласт“ за Републику Србију.

Додаје се да директно утиче на велики број судских поступака у којима бивши запослени доказују одговорност Републике Србије за обавезе друштвених предузећа у вези са неизмиреним зарадама.

„Проблем се манифестује пред домаћим судовима, али посебно и пред Европским судом за људска права. Спорови за свој основ имају две различите компоненте. Најпре, захтеве за исплату неизмирених зарада од стране Републике Србије, али и захтеве за заштиту права на суђење у разумном року“, наведено је у Закључку Владе.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавном сектору још једна повишица плате

Јавном сектору још једна повишица плате

5 (2) Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће пред крај године бити повећане …

Због "бахатости руководства и нелегално потписаног колективног уговора", штрајк упозорења заспослених у Јат техници

Због „бахатости руководства и нелегално потписаног колективног уговора“, штрајк упозорења заспослених у Јат техници

0 (0) Запослени у Јат техници данас од 13 до 14 часова организују штрајк упозорења, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend