Србија

Радницима Ниш експреса прете отказима ако директору не продају акције

Удружени синдикати Србије „Слога“ објавили су јуче снимак разговора у којем руководиоци „Ниш експреса“ траже од групе радника да натерају родитеље који су такође радили у тој фирми да продају своје акције приватној фирми „Гојко Бокић доо“ чији је власник дугогодишњи директор „Ниш експреса“ Зоран Јовановић, уз „упозорење“ да ће се, уколико их не продају, то одразити на њихов радни статус.

Према наводима синдиката, један од тих радника који „није успео да убеди оца да прода акције“, остао је без посла, што „није усамљен случај“.

На снимку су руководиоци „убеђивали“ запослене да „натерају“ родитеље да продају акције, како оне не би биле продате кроз принудни откуп, на којем ће имати мању цену, уз наглашавање да ће се другачија одлука одразити на њихов посао и живот.

Синдикат „Слога“ је саопштио да су у овом „уцењивачком“ разговору наводно учествовали помоћник генералног директора Бојан Златановић и руководилац Стеван Димитријевић.

– Почетком децембра прошле године Регионално повереништво „Слоге“ је затражило од надлежних државних органа, тужилаштва и полиције да одмах испитају пословање фирме „Гојко Бокић д.о.о,“ која је преко брокерске куће из Београда уценила мањинске акционаре да продају преосталих десет одсто акција, како би она постала стопроцентни власник „Ниш експреса“ – наводи „Слога“.

Синдикат додаје да „нема никакве пословне логике да власник једног од највећих предузећа у Србији за превоз путника на домаћим и међународним линијама постане фирма „Гојко Боцић“ која је регистрована за израду предмета од пластичних маса.

– Свако од радника ко се позивао на закон и право остао је без посла. Постоји безброј доказа не само о мобингу већ и о отвореним и директним претњама, као што су „летиш са посла ако не продаш акције“, „чистићеш тоалете до пензије ако их не продаш“ или „смањићемо ти плату“. Трговина акцијама се свела на трговину људима, људским животима и људском егзистенцијом, а „Ниш експрес“ је постао пример трговине утицајем, кршења људских права, застрашивања, присиле и укидања људског достојанства – каже председник Синдиката „Слога“ за југ Србије Дејан Илић за Данас.

Илић додаје да је велики проблем што на све те неправилности тужилаштво не реагује, а Србија ћути.

– Задатак свих нас је да ова беспризорна афера добије епилог на суду, да се укине безакоње и угрожавање живота људи, а зарад интереса једног човека или групице људи који са позиције моћи и власти отворено показују да су изнад закона државе Србије – каже он.

У „Слоги“ додају да ће наставити да прате случај, као и да ће „инсистирати на ревизији приватизације ‘Ниш експреса’, а посебно на одговорности свих који су учествовали у овој „пљачки и отимачини државне имовине“.

Фирма „Гојко Бокић д.о.о“, која је иначе последњих година пословала са губитком, у октобру прошле године успела је да откупи акције у вредности од око три милиона евра од компаније „Делта реал естате Мирослава Мишковића, која је била власник 51 одсто „Ниш експреса“. Приватна фирма дугогодишњег директора „Ниш експреса“ Јовановића тада је постала власник 90 одсто акција овог нишког превозничког предузећа.

„Ниш експрес“ ћути

Руководство „Ниш експреса“ до закључења овог издања није одговорило на питања Данаса у вези са наводним притисцима и уценама на раднике „Ниш експреса“, па чак и на њихове родитеље, да продају своје акције у корист приватне фирме дугогодишњег директора „Ниш експреса“.

Без одговора остала су питања: да ли су руководиоци Бојан Златановић и Стеван Димитријевић условљавали раднике да убеде своје родитеље да продају акције, стављајући им у изглед да ће уколико их не продају то одразити на њихов радни статус, да ли су руководиоци претили, уцењивали, присиљавали и застрашивали раднике да продају своје акције у корист фирме „Гојко Бокић“ и да ли је неки радник остао без посла након што није хтео да прода своје акције или није убедио родитеље да то учине.

Пише: З. Миладиновић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!