Србија

Раднику мрвице са стола послодавца

Ново понижење за српског радника стигло је у виду јавне дискусије о српском минималцу. Захтев Савеза самосталних синдиката Србије да се минимална цена рада по сату озбиљније увећа, стижу и други, попут Асоцијације самосталних и независних синдиката да то увећање буде 20 одсто или 22 цента.

Послодавци узвраћају мизеријом од пола евро-цента повишице, уз објашњење да су и сами у тешком положају. Биће, сматрају у АСНС да ће и овога пута колач сећи Александар Вучић, само сада не као премијер, већ као шеф државе који је изашао с предлогом о повећању од осам до девет одсто. Државу не брине што је просечна српска плата најнижа у региону.

Челник СССС Љубисав Орбовић сматра да је неопходно да скочи минималац, а онда и просечна зарада у Србији.

На ивици минимума

– Пораст од осам или девет одсто који председник Србије Александар Вучић помиње, недовољан је према свим параметрима, цени комуналних услуга и животних намирница. Све испод 20 одсто повишице је поражавајуће.
Недовољно је и то, али бар задовољава минимум потреба – каже Ранка Савић.

– Минималне зараде, према Закону о раду се исплаћују у случају поремећаја пословања фирме, а код нас је број оних који примају минималац непримерено велики. Таквих радника је чак 346.000, односно сваки шести што је страшна цифра – казао је Орбовић за “Вести”.

Он није желео да износи проценат повећања који ће синдикати тражити, јер како објашњава, преговори тек предстоје.

– Могу да вам кажем да ће СССС са синдикатом Независност који је такође репрезентативан као један деловати на тим преговорима, а у корист радника – казао је Орбовић уочи седнице Социоекономског савета.

Најаве шефа државе о проценту повећања, председница АСНС Ранка Савић види као обесмишљавање рада Социјално економског савета.

– Вучић раније као премијер, а сада председник другу годину заредом, предлаже минималну цену рада пре седнице Савета. Каже колико ће износити, па потом заседа ово тело. Чему онда разговори? Какве расправе у Савету кад увек он пресуди? – пита Савић.

Србија је, истиче, према висини минималца на последњем месту у региону.

– Сви су нас претекли, па и Македонија и БиХ. Наша Влада би морала да учини нешто да побољша стандард грађана. Може да укине или смањи опорезивање основице за минималну цену рада – предложила је Савић.

За повећање неопорезиве основице на плате су и послодавци, али сматрају да минималац треба да се повећа за шест одсто. Повећање, како је за медије казао Небојша Атанацковић, не сме да буде само повећање оптерећења привреди, већ да се усклади с другим решењима.

– Ако би раст привреде био три одсто и инфлација око три, реално повећање цене рада може да износи шест одсто, али уз олакшице за привреду. Имамо ниску цену рада, али наш раст је мали, упола мањи од Хрватског, и четири пута нижи у односу на Словенију – навео је Атанацковић.

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Sistem u Srbiji je najblaže rečeno truo. Poslodavci prijavljuju ljude na minimalac pa čak i sebe prijavljuju na minimalac. Oni malo “bolji” isplaćuju ljudima dodatni keš na ruke. U Švedskoj čovek koji prima socijalnu pomoć ili radi za minimalac ne može da registruje auto, a u Srbiji po pravilu oni koji voze besna kola su ili nezaposleni ili prijavljeni na minimalac. Iz toga proizilazi da za 4 gume i pun rezervoar goriva mučenici rade godinu dana!? E tu bi trebalo da na scenu stupi država sa svojim mehanizmima, ali nju to ne zanima jer su u pitanju privatni poslodavci (GOŠA) ili ih ipak zanima jer su u pitanju privatnici (Zastava) to nikada nećemo saznati i verovatno zavisi od kinte koju dobijaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!