Расту цене горива на пумпама у Србији и региону

Расту цене горива на пумпама у Србији и региону

Велике осцилације цена нафте у протеклих месец и по дана, али и котација бензина и дизела, изазвали су перманентан раст велепродајних цена на тржишту Србије, али и скок цена горива на бензинским станицама, саопштило је данас Удружење нафтних компанија Србије (УНКС).

Из УНКС-а наводе да је веома опала и понуда дизел горива, пре свега као последица вишемесечних проблема у допремању горива из увоза Дунавом.

То је, како појашњавају, довело до повећања трошкова транспорта по јединици производа, па и до несташице увозног горива, које је, на пример, у структури потрошње дизела 2017. било заступљено са око 34 одсто, преноси Танјуг.

Према подацима УНКС-а, у Србији и свим земљама у региону поскупело је гориво на бензинским пумпама, те је просечна малопродајна цена дизела, која је највиша у Албанији (1,45 евра) и Грчкој (1,42 евра), ове недеље и у Хрватској виша него у Србији, будући да тамо износи 1,416 евра, а у Србији – 1,415 евра.

Најскупљи бензин су 10. октобра ове године и даље плаћали Грци – 1,64 евра, што је за 22,6 одсто више у односу на просек у региону, а најјефтиније Бугари (1,15 евра).

Србија је по висини цене бензина у „златној средини” са износом од 1,31 евра по литри, што је за 1,40 одсто ниже у односу на просечну цену региона.

Грчка такође предњачи с ценом ауто-гаса (ТНГ) од 0,87 евра по литри, а ово гориво је најисплативије Албанцима где кошта 0,52 евра.

Цена нафте типа „брент” је у протеклих месеци и по поскупела за 22 одсто, тако да је 29. септембра достигла 86,29 долара за барел, што је највиши ниво у последње четири године.

Уочи ступања на снагу пуних санкција САД-а према Ирану, нико поуздано не зна да ли ће понуда на глобалном нивоу моћи да задовољи актуелну тражњу за црним златом, због чега се ове недеље бележе велике осцилације цена по којима се тргује у току једног дана, поручују из УНКС-а.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Цене хране у свету у мају ове године више за 40 одсто него лани

Цене хране у свету у мају ове године више за 40 одсто него лани

РИМ – Глобалне цене хране порасле су у мају по највишој месечној стопи у последњих 10 …

Гориво је опет поскупело

Гориво је опет поскупело

Цена нафте континуирано расте и у свету и у Србији, па се тако од почетка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *