Расту цене хране

Расту цене хране

ГРАЂАНИМА је тешко да поверују, али статистика тврди да су потрошачке цене у Србији за годину дана порасле тек 2,1 одсто. На месечном нивоу тај раст је 0,4 одсто. И током прошлог месеца највећи раст цена забележен је код хране, пића и рекреације и културе. Ове намирнице у услуге су у односу на месец пре биле скупље за 1,3 одсто.

Статистика је у јануару регистровала поскупљења и код намештаја и одржавања стана од 0,3 одсто, док је раст цена код комуналних улусга – воде, струје, гаса, затим код услуга здравства, комуникација и ресторана износио 0,2 одсто. Појефтинила је одећа и обућа и то за 1,3 одсто, а транспорт за 0,8 одсто.

На годишњем нивоу највише су поскупели алкохолна пића и дуван. Просечно у јануару ове у односу на исти месец прошле године скупљи су 5,3 одсто, првенствено због дувана чије цене су за годину дана порасле за 8,2 одсто. Грађане највише ипак брину цене хране. У просеку су према статистици намирнице и безалкохолна пића за годину дана поскупели за три одсто. Готово да нема прехрамбеног производа чије су цене мировале. Мада пекари тврде другачије, статистика је и код хлеба и житарица регистровала раст од 1,5 одсто.

КРОМПИР

Воће је ове зиме јефтиније за 11,1 одсто, али је код поврћа регистрован раст од чак 22,3 одсто. Драстично повећање осетило се највиће код црног лука и кромпира. За килограм овог поврћа потребно је одвојити као за килограм банана.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Високе цене грађевинског репроматеријала – поскупљења и до 100 одсто

Високе цене грађевинског репроматеријала – поскупљења и до 100 одсто

Цене ОСБ плоча, које се као грађевински производ уграђују испод кровова, удвостручиле су се за …

Цене хране у свету у мају ове године више за 40 одсто него лани

Цене хране у свету у мају ове године више за 40 одсто него лани

РИМ – Глобалне цене хране порасле су у мају по највишој месечној стопи у последњих 10 …

Један коментар

  1. To nam se samo cini, mi smo u “zlatnom dobu”, zivimo u “velicanstvenim vremenima velicanstvenih dostignuca velicanstvenih napora velicanstvenog naprednog”.
    Sve ostalo je fatamorgana.
    Stvarnost je “buducnost srbije” na delu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *