Насловна / Србија / Економија / Рата за кредит у францима надмашила плату!
Рата за кредит у францима надмашила плату! 1

Рата за кредит у францима надмашила плату!

Предлози које банкари дају дужницима у швајцарским францима нису нови и опет су грађаним неприхватљиви, каже за РТС Дејан Гавриловић из Удружења “Ефектива”. Не постоји воља да се реши проблем кредита у швајцарцима, а расте број грађана којима је рата надмашила плату, указује Гавриловић.

Дејан Гавриловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су решења које банкари предлажу грађанима неприхватљива и додао да када се пронађе системско решење дужници ће га сигурно прихватити.

“То није први пут, ове предлоге смо имали прилике да чујемо и ранијих година, а ово ништа није ново. Ове предлоге би мали број грађана прихватио”, каже Гавриловић.

Гавриловић је поновио да се за ове предлоге знало и раније и упитао чему онда одлагање и губљење времена и, како каже, замајавање дужника.

На подсећање да се најчешће указује како би могуће решење било конверзија кредита у евре, Гавриловић истиче да би се то исплатило само банкама, али не и грађанима.

Конверзијом би дужник увећао главницу и наставио тако да отплаћује кредит, а самим тим он би банкама признао ту већу главницу, подсећа Гавриловић.

Истиче да удружење “Ефектива” тражи да се корисници кредита у еврима и “швајцарцима” изједначе и додаје како се кредит у еврима може рефинансират у банци која можда има нижу камату, док то није случај са кредитом у “швајцарцима”, јер су ти кредити забрањени.

Понавља да је тачно да ни у моменту подизања кредита у ове две валуте грађани нису били у равноправном положају, и додаје, како је држава знала да су кредити у швајцарцима ризични, па је зато у страту ставила вишу премију на осигурање, и тако себе заштитила.

Али држава није заштитила своје грађане, подвлачи Гавриловић, и указује да корисници не да нису били упозорени него су били и наговарани да се задуже у францима, иако је њихова првобитна намера био кредит у еврима.

Напомиње да би уколико се пронађе конкретан и задовољавајући предлог за клијенте, они то решење радо прихватили.

Ипак, Гавриловић сматра да не постоји добра воља да се овај проблем реши и да из банака најчешће поручују грађанима да се јаве, да сачекају и да се стрпе док се не пронађе решење.

Умеђувремену, док се не пронађе решење, каже Гавриловић, расте број грађана који не могу да отплате кредите.

Швајцарски франак је ојачао и до 150 посто од момента узимања кредита, па је сада све више оних дужника којима је рата за кредит и двоструко надмашила плату, указује Гавриловић.

Извор: РТС, 07.02.2015.

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Без договора о кредитима у швајцарским францима 11

Без договора о кредитима у швајцарским францима

Преговори три стране – корисника кредита у швајцарцима, банака и државе настављени су рано јутрос …

За проблеме грађана са кредитима у швајцарцима одговорне банке и држава 12

За проблеме грађана са кредитима у швајцарцима одговорне банке и држава

Најизгледнија опција за решење проблема кредита индексираних у швајцарским францима је да се преведу у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *