fbpx
Насловна / Србија / Економија / Рата за кредит у францима надмашила плату!
Рата за кредит у францима надмашила плату! 1

Рата за кредит у францима надмашила плату!

Предлози које банкари дају дужницима у швајцарским францима нису нови и опет су грађаним неприхватљиви, каже за РТС Дејан Гавриловић из Удружења “Ефектива”. Не постоји воља да се реши проблем кредита у швајцарцима, а расте број грађана којима је рата надмашила плату, указује Гавриловић.

Дејан Гавриловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су решења које банкари предлажу грађанима неприхватљива и додао да када се пронађе системско решење дужници ће га сигурно прихватити.

“То није први пут, ове предлоге смо имали прилике да чујемо и ранијих година, а ово ништа није ново. Ове предлоге би мали број грађана прихватио”, каже Гавриловић.

Гавриловић је поновио да се за ове предлоге знало и раније и упитао чему онда одлагање и губљење времена и, како каже, замајавање дужника.

На подсећање да се најчешће указује како би могуће решење било конверзија кредита у евре, Гавриловић истиче да би се то исплатило само банкама, али не и грађанима.

Конверзијом би дужник увећао главницу и наставио тако да отплаћује кредит, а самим тим он би банкама признао ту већу главницу, подсећа Гавриловић.

Истиче да удружење “Ефектива” тражи да се корисници кредита у еврима и “швајцарцима” изједначе и додаје како се кредит у еврима може рефинансират у банци која можда има нижу камату, док то није случај са кредитом у “швајцарцима”, јер су ти кредити забрањени.

Понавља да је тачно да ни у моменту подизања кредита у ове две валуте грађани нису били у равноправном положају, и додаје, како је држава знала да су кредити у швајцарцима ризични, па је зато у страту ставила вишу премију на осигурање, и тако себе заштитила.

Али држава није заштитила своје грађане, подвлачи Гавриловић, и указује да корисници не да нису били упозорени него су били и наговарани да се задуже у францима, иако је њихова првобитна намера био кредит у еврима.

Напомиње да би уколико се пронађе конкретан и задовољавајући предлог за клијенте, они то решење радо прихватили.

Ипак, Гавриловић сматра да не постоји добра воља да се овај проблем реши и да из банака најчешће поручују грађанима да се јаве, да сачекају и да се стрпе док се не пронађе решење.

Умеђувремену, док се не пронађе решење, каже Гавриловић, расте број грађана који не могу да отплате кредите.

Швајцарски франак је ојачао и до 150 посто од момента узимања кредита, па је сада све више оних дужника којима је рата за кредит и двоструко надмашила плату, указује Гавриловић.

Извор: РТС, 07.02.2015.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чланови Ефективе везаће се ланцима испред Врховног суда 11

Чланови Ефективе везаће се ланцима испред Врховног суда

Чланови удружења Ефектива саопштили су да ће се данас у 14 часова поново везати ланцима …

Вучић одваја преко 11 милијарди динара из буџета да покрије губитке страних банака 12

Вучић одваја преко 11 милијарди динара из буџета да покрије губитке страних банака

Скупштини Србије је достављен Предлог закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима којим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *