fbpx

Рекордна вредност биткоина

0
(0)

Лондон — Вредност виртуелне монете биткоина достигла је почетком априла, под утицајем кипарске кризе, рекордну вредност од 147 долара.

Процењује се да би због кипарске кризе и повећаног неповерења у банкарски систем, обим трговине биткоином ускоро могао да достигне 1,4 милијарду долара, пише лондонски “Гардијан”.

У оптицају је биткоин у противредности од готово 300 милиона долара. 

Биткоин је осмислио Јапанац Сатоши Накамото 2009. године, мада аналитичари тврде да је он потекао из компјутерског подземља с циљем да сруши цео досадашњи финансијски систем. 

„Идеја да новац стварају и контролишу сви – уместо елите централних банкара, учинила је ову виртуелну валуту популарном код људи широм света“, објашњава водећи програмер биткоин пројекта из Амхерста у Масачусетсу, Гавин Андерсен, који тврди да оригиналног програмера биткоина никада није срео, нити зна ишта о њему, јер он, наводно, већ дуго није активан у овој причи. 

Вредност на берзи биткоина износи милијарду долара, без обзира на огромну опасност од улагања у ову ризичну валуту. Процењује се да ће вредност бикотина у оптицају до 2020. бити око 21 милијарди долара. 

Биткоин пореде са златом, јер му вредност одређује потражња, а количине су им ограничене, јер што је више тих виртуелних новчаница на тржишту теже је стварати нове, а стварају се математичким операцијама у „блоковима“. 

Сваких 10 минута може се направити један блок од 25 биткоина. 

Блок настаје онда када се пронађе низ података који, када се на њих примени одређени алгоритам, чине тачно одређени узорак. 

Биткоин је независан од централних банака, влада и финансијског естаблишмента, због чега његова вредност вртоглаво расте настанком финансијских криза. 

Интересовање за његову куповину преко интернета расте, а његов откуп обавља се у готовини, картицама, преко Пајпала. 

Новчанице биткоина се троше преко посредничких страница које примају биткоине и осигуравају испоруку робе и услуга, а за бикотин је могуће купути све што се пожелети може. 

Биткоин има вредност само зато што су га људи добровољно прихватили као средство плаћања добара и услуга, тако да је одговорност на самим корисницима који морају да имају на уму да што је више бикотина у оптицају то је већи и маневарски поростор за криминалне трансакције и прање новца.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биткоин – све што треба да знате о трговини овом крипто-валутом

0 (0) Процењује се да дигиталну валуту биткоин у свету користи између два и три …

Биткоин вреднији од унце злата

0 (0) Почетком године аналитичари су предвиђали да би због продужене економске несигурности у великим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *