Рент а радник: Послодавац ће моћи да изнајми све раднике преко агенције

3.3
(6)

Влада Србије усвојила је Предлог закона о агенцијском запошљавању којим се дозвољава да сви послодавци, сем у државној управи и локалној самоуправи, могу да изнајмљују све своје раднике преко агенције уколико су ти радници у агенцији запослени на неодређено време.

Овим предлогом закона агенцијски радници убрајају се у запослене код послодавца ком су изнајмљени само када се утврђује репрезентативност синдиката који их представља, док се у свим другим случајевима они сматрају запосленима у агенцији, пише портал Радник.рс.

Предлог закона који ће се ускоро наћи пред посланицима Скупштине Србије, предвиђа да радници могу преко агенције за привремено запошљавање да буду изнајмљени послодавцу под условом да са агенцијом закључе уговор на одређено или неодређено време.

Оваква одредба закона обезбеђује већа права радника у односу на досадашњи период када су агенције раднике могле да изнајмљују послодавцу и по уговору о привременим и повременим пословима који им не обезбеђује право на боловање, годишњи одмор, синдикално организовање и друга права.

Ипак, за разлику од Нацрта закона о агенцијском запошљавању које Министарство за рад објавило прошле године, садашњи предлог закона дозвољава да послодавац све своје раднике изнајмљује преко агенције (путем такозваног “лизинга”).

Наиме, прошлогодишњим нацртом било је предвиђено да фирма може да изнајми (ангажује преко агенције) највише 30 одсто радне снаге од укупног броја радника.

У садашњем предлогу се наводи да „број уступљених запослених у радном односу на одређено време код послодавца корисника не може да буде већи од 10 одсто од укупног броја запослених код послодавца”.

Међутим, ово се не односи на агенцијске раднике који имају закључен уговор на неодређено време са агенцијом, што значи да послодавци немају никакво ограничење у ангажовању радника преко агенције док год ти радници имају уговор “за стално” у агенцији.

Одлуку да законом не ограничи број радника који се ангажује преко агенције предлагач закона (Министарство за рад) објашњава тиме што радници запослени у агенцији “за стално” „уживају сву заштиту и имају право на накнаду зараде између два уступања као и право на отпремнину у случају вишка, када Агенција не може да им обезбеди посао код другог послодавца корисника“.

Међутим, у самом закону агенције путем којих се радници изнајмљују послодавцима називају се агенције за привремено запошљавање које заснивају радни однос са запосленим „ради његовог привременог уступања послодавцу кориснику“.

Поставља се питање какву сигурност раднику нуди уговор о раду на неодређено време (уговор „за стално“) у агенцији за привремено запошљавање, пише Радник.рс.

Оног тренутка када послодавац корисник раскине уговор са агенцијом, престаје и ангажовање радника. Радник или радница који са агенцијом има уговор на неодређено тада по закону може бити отпуштен/а као вишак, може бити изнајмљен другом послодавцу, а у периоду чекања између два изнајмљивања има право на накнаду која не може да буде нижа од минималне зараде.

Агенцијски радник, према овом предлогу закона, не може бити изнајмљен више од две године истом послодавцу по уговору на одређено време преко једне или више агенција. Наиме, ако је ангажован код истог послодавца дуже од две године, агенција мора са радником да закључи уговор на неодређено време.

У предлогу закона постоји једна могућност да радник добије уговор на неодређено време код послодавца ком је изнајмљен и то ако након две године рада по уговору на одређено време преко агенције настави да ради код тог послодавца још најмање пет дана. Међутим, да би радник остварио ово право, како се наводи у предлогу закона, запослени може покренути радни спор пред надлежним судом против послодавца ком је изнајмљен.

Детаљну анализу Предлога закона о агенцијском запошљавању можете прочитати на сајту Радник.рс, а цео текст закона на интернет презентацији Скупштине Србије.

Радник.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРЕКИД ПРОИЗВОДЊЕ: Радници Фијата од понедељка на плаћеном одсуству

1 (1) РАДНИЦИ компаније „Фијат Kрајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу од 20. до 31. јула …

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

2 Коментара

  1. Фантастично! Србија, од досадашње колонијалне државе постаје робовласничка. Послодавац је до сада могао да отима зараду раднику, да му не признаје слободне дане, да му ограничава одлазак у ВЦ, да му прети да мора да присуствује партијским скуповима… Сада међутим, он га као роба предаје на употребу другом послодавцу.
    Јел то све Сорош смислио?

  2. sve novine, novog svetskog poretka i naprednjackog sveta tekovine, dolaze iz ludacke i fasisticke amerike, KOJA NAMA SRBIMA U NICEMU UZOR NE SME I NE MOZE BITI, al eto i to stiglo i ako se ko zlo pokazalo; a gde bi se uvatilo nego medju servima, vecitim robovima i slugama tudjina. — a te price o nekim predlozima zakona, mimoisle i pravnike i istoricare i akademike, a u praksi su vec odavno poznate, pa se iznajmljuju alatke pokretljive, o kojima neki i pisase ko o coporima sto nocu mir stranaca ruse.
    — pa kad jednom komunalac iz pistolja bez upozorenja pukne, pa coveka ubije, sto je glavu previse digo, necu se cuditi, mi koji zivot provedosmo u eu znamo od kuda sve ovo dolazi i gde sve ovo vodi.
    — AVAJ, AVAJ, AVAJ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend