“Ресавица” оде „на добош“

0
(0)

АКО ЈП ПЕУ “Ресавица” не исплати дуг за сменски рад по пресудама, извршитељи ће уништити ову фирму, оцењује в. д. директора ове компаније Стеван Џелатовић. Он каже да су извршитељи до сада узели више од милион евра, што у угљу што у отпадном гвожђу и више од 120 милиона динара у новцу и да је рудник исплатио 310 милиона динара. Реч је, да подсетимо, о дуговањима за сменски рад од 2005. до 2014. године, када је он укинут Законом о раду. Компанију је тужило 3.700 рудара, којима се дугује око две милијарде динара.

– Исплатили смо петину дуга, а као да нисмо платили ништа. Камате свакодневно расту и ми опет дугујемо око две милијарде динара. Молили смо рударе да потпишу споразум о исплати на рате, али је то урадило само њих 1.900. Апелујем на све да одустану од извршења, јер тако уништавају властиту фирму. Када останемо без новца, они ће остати без посла – упозорава Џелатовић.

Он додаје да компанија, коју чини девет рудника са подземном експлоатацијом угља, захваљујући субвенцијама, има новац за плате, али да ће остати без ликвидних средстава, нафте, подграда и грађе. Последњих месец дана компанији је стигло 40 нових тужби, јер исти људи туже и по три пута како процес не би застарео. Џелатовић наводи и да су, због неисплаћеног сменског рада, сва четири синдиката сагласна да започну штрајк 28. новембра.

– До јуна, док нису ушли извршитељи, одлично смо функционисали. Урадили смо и програм реорганизације којим би од наредне године почело затварање Ибарских рудника, Боговине, Вршке чуке и Јасеновца, предали га Министарству рударства на усаглашавање, а Влада је најавила да ће уложити 600 милиона динара – каже Џелатовић.

Новац је намењен усавршавању опреме, јер се копа минерско-бушерским методама, односно ручно. Зато се годишње ископа око 600.000 тона угља, док је пре четири деценије, када је откопавање било механизовано и када је било широких чела, само “Ресавица” давала 770.000 тона угља.

НАПАДАЈУ КУПЦЕ

ИЗВРШИТЕЉИ су недавно почели да блокирају рачуне дужника компаније “Ресавица”, односно да “нападају” њихове главне купце, попут ЕПС-а и енергетике. Проблем је, каже Џелатовић, што је један извршитељ добио 450 предмета извршења за износ од преко 200 милиона динара.

– Нисмо ни знали да постоји заплена новца у виду “дужника у дужник”. Од тога не можемо да се одбранимо без помоћи државе. Заплениће нам све и у ћеркама фирмама које нам дугују, аутомобиле, продаће све живо…- упозорава Џелатовић.

З. Глигоријевић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На добош оде и Хидротехника

0 (0) Министарство привреде објавило је јавни позив за учешће у поступку прикупљања понуда са …

Медвеђа: Цела општина иде „на добош“: Продају се хотели, извори воде, чак и Специјална болница?!

0 (0) Општина Медвеђа налази се на југу наше земље, недалеко од административне линије са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *