Став

Рио Тинто и Вучић опет најављују отварање рудника литијума

Компанија Рио Тинто наставља с припремама за експлоатацију литијума из Јадарске долине. Иако је држава укинула првобитни Просторни план, Рио Тинто је наставио да купује парцеле, гради објекте и прилазне путеве.

Рудник би требало да буде отворен крајем 2023. или почетком 2024. године. Поред тога, власт намерава да одобри отварање још 40 рудника у Србији, међу којима је 10 литијума и бора. Александар Вучић јавно признаје да је пред изборе „погрешио што је послушао незналице, несрећнике и идиоте“, али да „нема силе“ под којом би опет попустио и спречио ископавање литијума.

У предизборној кампањи, под притиском јавности, Александар Вучић је наредио да се укине Просторни план којим је била предвиђена изградња рудника литијума у Јадарској долини. По завршетку избора престала је потреба за таквом врстом преваре грађана. Рио Тинто је наставио с радовима на припреми за отварање рудника, а Вучић да лаже и обећава благостање, куле и градове.

Пише: Предраг Поповић

Зашто се ми одричемо нечега што је наше злато? Знате ли колика је цена литијума и колико ми можемо да га ископамо? Можемо да ископамо 56.000 тона на годишњем нивоу. Цена је, по тони, 2012. године била 4.000 долара, а данас је 76.000 долара. То значи да можемо да годишње ископамо литијум вредан више од четири милијарде долара. Нека рударска компанија, која то ископа, заради милијарду или милијарду и по долара, Србији остају три милијарде долара годишње. И, то је зарада без урачунате производње батерија, катода, електричних аутомобила. Од тог новца могли бисмо да Лозници и Крупњу дајемо 300 или 400 милиона долара, па би били као Токио, Шангај и Москва за коју годину. Зашто се ми одричемо тога? Због тога што неко, кога плаћа Рокфелер, инсистира на томе? Зато што је бахат, арогантан и ништа више од тога? Сећате се како сте били сви одушевљени револуцијом, а та револуција нам је донела да смо испали једини идиоти на кугли земаљској који су се одрекли сопственог литијума. Направили смо глупост слушајући незналице и несрећнике. Али, сад можете НАТО пакт да доведете, нема те силе под којом бих попустио – запретио је пре неколико дана Вучић.

Што је рекао, то је слагао. И кад би Рио Тинто заиста успео да годишње ископа 56.000 тона литијума, чију вредност Вучић процењује на четири милијарде долара , то не значи да би Србија зарадила три милијарде долара. Рудна рента није 75 одсто, него 5 до 8 одсто, у зависности од врсте минерала и метала. Дакле, Рио Тинто би у српски буџет годишње уплаћивао од 20 до 32 милиона долара, а не три милијарде.

На исти начин, мегаломанским лажима, Вучић обећава да ће Рио Тинто у Лозници отворити фабрику литијумских батерија и да ће наћи партнере с којима ће покренути производњу електричних аутомобила. По његовој калкулацији, то би обезбедило прилив око 18 милијарди долара у српски буџет. Нажалост, то постоји само на Пинку и у Информеру, али не и у реалности.

Уз обећања, по принципу штапа и шаргарепе, Вучић прети грађанима који се противе отварању рудника литијума. Као шаргарепу нуди лажи о милијардама, које ће од Лознице и Крупња направити Токио и Шангај. Као штапом служи се претњом да ће Србија, ако забрани експлоатацију литијума, морати да плати милијарду долара одштете Рио Тинту. Са истом намером, да обмане јавност, различитим цифрама спекулишу Вучићеве најближе сараднице Ана Брнабић и Зорана Михајловић. Одлазећа премијерка Брнабић тврди да је Рио Тинто до сада у истраживања у Србији уложио 450 милиона долара, а ресорна министарка Михајловић каже да је та компанија инвестирала 100 милиона долара. Иако је у том случају скромнија од Брнабићке, Михајловићка много ангажованије и маштовитије заступа интересе Рио Тинта. Министарка рударства и енергетике, уз надувавање цифри, на чему би могао да јој позавиди и Вучић, додаје и друге лажи.

У овом времену глобалне климатске кризе, Србија је пребогата потпуно новим минералом, који не постоји нигде у свету. Јадарит је посебан минерал, који у себи садржи литијум, бор и неке друге минерале. Ми имамо јединствено налазиште у свету, које је прихваћено по свим националним списима, од Британије до Америке. Јадарит је тзв. критична сировина, неопходна за будућност, за производњу батерија, за електрична возила која су потребна за зелену агенду. Истраживања су доказала да Србија има 158 милиона тона резерве јадарита – каже Зорана Михајловић.

Министарка рударства се досетила да јадарит представи као „посебан минерал“ како би дискредитовала приговоре и упозорења на штету коју ће изазвати његова експлоатација. Према њеним тврдњама, Рио Тинто је за ископавање „посебне руде“ направио „посебну технологију“ каква још није примењена ни у једном руднику на свету.

У медијима се појављују информације о томе како Рио Тинто уништава околину у налазиштима. Да, имали су проблема, али та технологија, коју су примењивали било где, од Боливије и Сједињених Америчких Држава до Аустралије, то није технологија коју ће примењивати у Србији. Постоји потпуно нова пилот-технологија. Јадарит је потпуно нов минерал, па мора да се примењује потпуно нова, зелена технологија. Она је припремљена и приказана, причаћемо о њој у наредним месецима. То би био подземни рудник, потпуно дигитализован, са високо софистицираном опремом, са високо плаћеним пословима. Не би било испарења сумпорне киселине, нема пражњења јадарита на хиљаду степени, нема течног отпада, нема ничег чиме месецима плаше грађане. Појединци и даље користе литијум у политичке сврхе, незнањем шире панику и покушавају себи да створе политички профит. Не смемо дозволити да због њих Србија остане без високо плаћених радних места и најновијих технологија – каже Михајловић.

Без обзира на бесмислену тврдња да се у ископавању потпуно новог минерала мора користити потпуно нова технологија, Михајловић је лажима о „зеленој технологији“ надмашила барона Вучића. „Зелена технологија“ у рударству не постоји.

Зелено рударство не постоји. То је као хладна ватра и сува вода, те ствари не иду заједно. Оно што нуде компаније које планирају отварање рудника у Србији, то је отровно, убитачно и штетно – каже Ненад Костић, професор хемије и биохемије на државном универзитету у Ајови и члан Српске академије наука и уметности у оставци.

Костић тврди да је имао увид у патентну пријаву коју је компанија Рио Тинто упутила америчког агенцији за патенте. Он тврди да се у тој пријави наводи да ће за разблаживање сумпорне киселине током експлоатације литијума бити потребна вода „целе реке Дрине“.

Као ресорна министарка, Зорана Михајловић је већ потписала неколико десетина дозвола за уништавање планинских река за потребе власника мини хидроелектрана. Зато не треба да чуди што сада подржава „зелено рударство“ којим је предвиђено исушивање целе Дрине. Свесна да њене лажи не могу да побију аргументе критичара, Михајловић се не упушта у дискусију о штетности рудника литијума. Уместо тога, она понавља Вучићева обећања о благостању које ће донети Рио Тинто.

Компанија Рио Тинто намерава да уложи 2,4 милијарде долара у Јадар. Та инвестиција је огромна, а ићи ће до четири милијарде, минимум. Председник Вучић од Рио Тинта тражи да у Јадру, уз рудник, отвори фабрику литијумских батерија, а затим и фабрику за производњу електричних возила. Има много заинтересованих компанија које би овде направиле цео тај ланац. То би у наш БДП донело још 15 милијарди евра, што нам је практично трећина вредности комплетне привреде – каже Михајловић.

Вучић намерава да, у интересу Рио Тинта, оваквом политичком и медијском кампањом припреми услове за одржавање референдума о отварању рудника литијума. Вучићев план се своди на то да референдум буде одржан само у Јадру, где се налази 400 хектара земљишта на коме Рио Тинто жели да отвори рудник. У том случају, на референдуму би учествовало око 15.000 грађана. Вучић би притисцима и уценама, као и фалсификовањем резултата гласања, лако успео да намакне већину какву хоће. Ако му не прође тај план, Вучић ће покушати да право на учешће на референдуму ограничи само на грађане у општинама Лозница и Крупањ. И са тих, око 120.000 гласача, намерава да без проблема изађе на крај. Лакше му је да прекроји вољу грађана из две општине, него из целе Србије. Зато по сваку цену покушава да спречи могућност референдумског изјашњавања свих грађана Србије, иако је јасно да би рудник литијума утицао на животну средину целе државе. Загађење слива Дрине угрозило би Саву и Дунав, а, самим тим, и животе неколико милиона људи.

У оквиру припрема за референдум, представници власти намерно пласирају контрадикторне информације како би креирали атмосферу хаоса. Док Вучић и Брнабић прете грађанима да ће, ако се успротиве руднику литијума, морати да плате милијарду долара одштете због неизвршавања преузетих обавеза, Михајловић тврди да Србија није потписала никакав уговор са Рио Тинтом. Држава је, још од 2004. године, издавала и продужавала дозволе за истраживање налазишта литијума. Рио Тинто је 2020. године предао Министарству рударства елаборат о доказаним резервама јадарита, литијума, бора и осталих руда и минерала у Јадарској долини. Студије о процени утицаја рудника на животну средину још нису направљене.

Еколошки активисти кажу да ће се у кругу од 40 километара осећати утицај рудника на животну средину. Кажу да ће пресушити Дрина, нестаће река Јадар, куће ће пропадати у земљу. То су такве глупости! Сваки корак који се буде направио везано за јадарит биће јаван, људи ће бити тачно информисани како ће експлоатација руде утицати на животну средину. Тек после тога одржаћемо референдум. Оно што буде одлука грађана Мачве, биће одлука државе Србије – каже Зорана Михајловић.

Менаџмент Рио Тинта већ зна какав ће бити резултат монтираног референдума. И после предизборног укидања Просторног плана „Јадар“, Рио Тинто је наставио с припремама за отварање рудника. Поред налазишта гради се радничко насеље са спаваоницама, продавницама, спортским теренима. Компанија је наставила сарадњу са Рударско-геолошким факултетом у Београду на пројектима у које је уложила више од сто милиона динара. Пре месец дана, почетком августа, Рио Тинто је укњижио нове парцеле ван подручја посебне намене, на земљишту које је предвиђено за изградњу аутопута Београд-Лозница.

Рио Тинто жели да позове вашу компанију да се предквалификује и поднесе фиксну понуду за постројење за пречишћавање отпадних вода за пројекат Јадар. Пројекат Јадар планира отварање новог рудника и погона за прераду минералног лежишта Јадар, који би се налазио у близини града Лознице – наводи се у допису, којим Рио Тинто нуди сарадњу у пројекту за који, наводно, нема дозволу државе Србије.

Влада Републике Србије је новим Просторним планом предвидела отварање нових 40 рудника, међу којима је десет намењено експлоатацији литијума. На шест од тих десет права полаже Рио Тинто, али то не значи да ће их задржати. За четири налазишта литијума заинтересоване су немачке компаније. О томе је говорила и Ангела Меркел, приликом последње посете Београду.

Србија има богата налазишта литијума. Ако су за ту руду интересовање показале Америка и Кина, интересује се и Немачка. Немачке компаније имају велике инвестиције у аутоиндустрију Србије, а за будућу мобилност важно је и прављење литијумских батерија. Србија има нешто што заиста вреди. Наравно, постоји забринутост да ли ће се експлоатација вршити у складу са еколошким стандардима. Европска унија има добре стандарде одрживости. Није само реч о немачким интересима, то је питање којим ће се бавити државе чланице ЕУ, јер је очување животне средине у Европи заиста важно питање – рекла је Меркел.

Вучић је, наравно, обећао да ће експлоатација литијума бити могућа само „у складу са највишим европским и светским стандардима“, и то искључиво зарад „заштите народа“, који ће сам, на референдуму, донети одлуку да ли хоће или неће руднике.

Како власт Александра Вучића штити народ види се на примеру Рударско-топионичарског басена Бор. Кинеска компанија Зиђин не поштује законе и еколошке прописе Србије. Као држава у држави, Зиђин загађује цео борски регион, Топионица емитује штетне материје, бушотине изазивају клизишта, сушење река и уништавање еко-система, а бруталним притисцима мештани се присиљавају на исељење, па нестају комплетна села. Уместо својих грађана, власт штити кинеску компанију.

Хвала Кинезима што нам дозвољавају да по повољној цени купујемо наше злато – каже Вучић.

Да није трагично што се такав човек налази на функцији председника државе, било би комично његово лупетање у аланфордовском стилу. За разлику од Вучића, Зорана Михајловић и на примеру Зиђина износи маштовитије неистине.

Зиђин је отворио први „зелени рудник“ у Европи. Тај рудник ће бити највећи у југоисточној Европи, а Србија ће у производњи злата и бакра бити друга у Европи, одмах после Пољске. Наше учешће у европској производњи бакра биће 18 одсто, а бакар је, као и јадарит, критична сировина. Јадарит и бакар су српско злато и нафта 21. века. Зиђин је у нови рудник уложио 500 милиона евра, а у Топионицу 250 милиона евра – каже Михајловић.

С друге стране, пословни извештаји кажу да је Зиђин повећао производњу за 530 одсто. Уместо да овде отвори погоне за прераду, сирову руду одвози у Кину. Од тога што се у извештајима наводи да је Зиђин највећи српски извозник Србија нема ништа више од рудне ренте, која износи четири одсто.

Осим Рио Тинта и Зиђина, прилику да зараде на експлоатацији руда у Србији виде и друге светске компаније. У околини Ваљева, само шест километара од града, компанија Евролитијум врши истраживање налазишта литијума. Канадска компанија Dundee Precious Metals намерава да отвори рудник злата Потај чука – Тисница поред Жагубице, на обронцима Хомоља. Компанија Dundee завршила је студију изводљивости и поднела захтев за издавање дозвола за почетак експлоатације. У елаборату за израду Просторног плана подручја посебне намене, на површини од 36 хектара, планирано је да се ископа око 20 милиона тона руде из које би се добило око 15,5 тона злата. Инвестиција, вредна 211 милиона долара, није наишла на одобравање стручне јавности због најављене употребе реагенс-натријум цијанида, који одваја злато и сребро из руде. Компанија Dundee Precious Metals у елаборату наводи да ће поступати у складу с Међународним кодексом за управљање цијанидом, односно да ће у раду примењивати процес који се сто година користи при експлоатацији злата.

Употреба цијанида је најједноставнији начин за издвајање злата из руде. Двопроцентни раствор цијанида у води у кафеној кашичици може да убије човека, а милион пута мања концентрација убија рибе или птице. Сав тај ризик да би нека канадска компанија седам година извлачила злато и односила негде. И то се ради о отвореном копу у коме ће страдати шуме. Помињу радна места. Па, коме је у интересу да ради седам година и шта ће бити после, кад се затвори рудник? Становници Кучева су због Зиђина остали без питке воде. У случају загађена Млаве, без воде би остали становници Жагубице, Петровца на Млави, Крепољина – упозорава Драгана Ђорђевић, научни саветник на Институту за хемију, технологију и металургију.

Уз Драгану Ђорђевић, петицију којом се од Владе Србије и ресорних министарстава тражи да не дозволи рад рудника у коме би се користио цијанид потписали су професори Ненад М. Костић, Богдан Шилаја, Љиљана Томовић, академик Владимир Стевановић, виши научни саветник Урош Анђелковић и група еколошких покрета и удружења из Жагубице, Бора, Мајданпека, Зајечара и Пожаревца.

Најснажнији отрови, цијаниди, разливаће се рекама Млавом и Пеком и затроваће најчистије делове Србије, угрожавајући водоснабдевање Петровца на Млави, Кучева и других насеља у тим сливовима. Нећемо рудник злата! Нећемо отворени коп! Нећемо лужење цијанидима! Нећемо вечно јаловиште! У руднику злата Потај чука – Тисница планира се рударење из површинског копа. Дробљење и млевење руде би засипало околину прашином. Лужење натријум-цијанидом би загадило воде. Цијанидно лужење је веома опасно за животну средину. Цијаниди продиру у организме са ваздухом, водом и храном, улазе кроз систем за варење и очи. Цијаниди се дуго задржавају у биљкама, рибама и животној средини уопште, па трајно загађују ланац људске исхране. И затворен рудник би дуго изазивао штету. Руде у југоистоној Србији садрже много арсена, олова, кадмијума и других токсичних елемената. Они би остајали у јаловини, отпаду после екстракције злата. Цијаниди би лужили те елементе и носили из из јаловишта у површинске и подземне воде, које су повезане. Због таквих накнадних процеса Борска река је већ више од једног века мртва и остаће мртва вековима – истиче се у петицији, којом се тражи од надлежних установа да спрече опасност по животну средину и здравље људи.

Министарка Зорана Михајловић тврди да неће бити дозвољено отварање ниједног рудника у коме би се користила технологија лужења цијанидом.

То не долази у обзир! Може да се направи милион разних планова, али то неће радити, зато што то очигледно није добро за животну средину. Ако постоје неке алтернативе, нове технологије, онда ћемо разговарати. У супротном, тамо неће бити рудника. Нећемо дозволити употребу цијанида у преради руде у Србији – каже Михајловић.

Менаџери компаније Dundee Precious Metals причају сасвим другу причу. Радници те фирме од пролећа посећују власнике парцела на Хомољу. У напредњачком пословном стилу, нуде „добру“ цену за земљиште. Уз цену, нуде и савет да она буде прихваћена, јер ће ионако сви бити најурени са својих имања, пошто Dundee Precious Metals има, како кажу, подршку власти Српске напредне странке. Треба им веровати. Искуство је доказало да Александар Вучић подржава све начине уништавања Србије. Борски регион трпи несагледиву штету од рударских активности Зиђина. Смедерево је затровано издувним гасовима и материјама из железаре која је у власништву кинеске компаније Хистил. Кинеска фабрика за производњу гумба Линглонг још није почела за трује Зрењанинце, али припрема се за то. Јадарски рудник литијума прети Подрињу, а и шире. Размере опасности виде се и у Просторном плану Републике Србије, којим је предвиђено отварање још 40 рудника.

Вучић распродаје Србију страним компанијама с којима има два заједничка циља: да оствари што већи профит и да побегне с места злочина. Вучић је, према тврдњама појединаца из његовог окружења, склопио договор с менаџерима Рио Тинта о провизији коју ће добити ако омогући отваране рудника у Јадру. „Хонорар“ од 500 милиона евра биће му исплаћен у три рате. Прву ће добити кад Рио Тинто добије дозволу за почетак експлоатације литијума. Друга га чека кад рудник буде отворен, а трећа после првог годишњег завршног рачуна. С обзиром на добит коју очекује Рио Тинто, Вучић је јефтино продао и себе и Србију. Ипак, вредно одрађује своје обавезе.

Услед грађанских протеста крајем новембра и почетком децембра прошле године, непосредно пред почетак изборне кампање, Вучић је подвио реп. Наредио је да се поништи Просторни план за Јадар. То је представио као коначну одлуку, којом доказује да поштује вољу народа чак и кад се не слаже с њом. Кад су прошли избори, Вучић се вратио улози промотера Рио Тинта. Направио је стратегију, која обухвата политичку и медијску кампању, а потом и референдум у Мачви. Решен да истраје до краја, сада тврди да неће попустити „макар довели НАТО пакт“.

Погрешио сам, прихватио сам убеђивања незналица и идиота који су тражили да се одрекнемо литијума, који је наша, српска нафта 21. века. Замало да ме натерају да се одрекнем и угља, да будемо највећи идиоти на свету захваљујући револуционарима. Па сад не бисмо имали ни струје, нити било чега другог. Е, више нећу да попуштам – рекао је Вучић недавно.

Док је Вучић на власти, постоји заиста реална претња да Србија остане без струје и било чега другог. Њега не занимају последице, загађена животна средина и пустиња коју ће оставити иза себе. Вучић је то признао још док је био премијер, кад је одбацио захтев тадашњег министра финансија Душана Вујовића да се кинеска компанија Хистил принуди на поштовање еколошких закона. „Шта те брига? Ти нећеш живети у Србији“, казао је Вучић. Из истог разлога, ни њега није брига за отровану Србију. Истим мотивима се руководе, у промоцији Рио Тинта и осталих штеточина, Ана Брнабић, Зорана Михајловић и остали функционери из напредњачке власти.

С друге стране, грађани Србије морају да схвате да их не трују Рио Тинто и кинеске компаније, него Александар Вучић и његов картел. Процес деконтаминације Србије мора почети од Вучића, чији корупционашки утицај је отровнији од цијанида.

Све за Рио Тинто

Александар Вучић новцем грађана финансира изгрању аутопута Београд – Лозница, као и магистралног гасовода на истој релацији. Нова саобраћајница и гасовод неопходни су компанији Рио Тинто.

Власт намерава да по сваку цену дозволи Рио Тинту да отвори рудник литијума код Лознице, зато тајно гради гасовод за потребе те компаније. Народна странка ће поднети кривичну пријаву против свих одговорних за тајну и противзакониту доделу посла градње гасовода Београд-Лозница – рекао је Вук Јеремић, председник Народне странке.

Осим аутопута и гасовода, Влада Србије је изашла у сусрет страној компанији и променом Закона о водама. Променом закона омогућено је Рио Тинту да направи цевовод, којим ће воду из Дрине допремати до рудника литијума.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magazin-tabloid.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!