Родитељи издржавају 60 одсто младих у Србији

Родитељи издржавају 60 одсто младих у Србији

У Србији 80,5 одсто младих живи са родитељима, 61,3 одсто младих издржавају родитељи, 47,1 одсто омладине од 15 до 24 године је незапослено, око 36 одсто младих има своје приходе, док само “трећина младих жели да учествује у политици и доношењу одлука”, речено је на скупу поводом Међунароног дана младих.

Заменик шефа Канцеларије за младе и сарадњу са удружењима Града Београда Никола Рајичић рекао је да 75 одсто младих осећа одговорност за своју будућност и будућност наредних генерација, док само “трећина младих жели да учествује у политици и доношењу одлука”.

“Највећи проблем са којим се сви суочавамо је како мотивисати младе да узму активније учешће када је реч о креирању друштвеног амбијента. Други проблем са којим се сви представници Канцеларије за младе и невладиног сектора је да попуњавамо рупе које се јављају због лошег образовног система или других институција које су често закажу у свом у свом раду”, навео је Рајичић.

Он је подсетио да је Канцеларија за младе престала да постоји у једном тренутку 2014. године и да се у том периоду “глас малдих” није чуо.

“На срећу излобирали смо поновно успостављање рада Канцеларије за младе. Мислим да смо на добром путу. Направили смо реорганизацију у раду, променили начин комуникације са младима, са удружењима и цивилним друштвом”, казао је Рајичић.

Он је истакао да Канцеларија за младе успоставља институционалну сарадњу са организацијама цивилног друштва и да ће од овог месеца око 19 организација цивилног друштва које се баве младима или другим групама које такође обухватају младе “наћи свој дом”.

Рајичић је рекао да је проблем финансирање локалних канцеларија за младе и да оне често зависе од тога да ли локални функционери имају слуха за омладинску политику.

Он је предложио да издвајања из буџета на локалу и републици за канцеларије за младе буде један одсто.

Родитељи уче децу на треба да се истичу

Марија Булат из Кровне организације младих Србије (КОМС) оценила је да омладинском активизму доприносе систем образовања и васпитања.

Она је навела да родитељи често у Србији уче децу да не треба посебно да се истићу и да професори често не “подржавају другачије идеје својих ученика и не охрабрују их да критички размишљају”.

“Треба радити на томе да се млади кроз систем образовања припремају да буду активни грађани овог друштва. Треба радити на томе да се млади лично и професионално усавршавају…Један од значајних фактора у развоју активног учешћа младих су и механизми, односно то шта држава може да уради како би младима пружила више прилика да се искажу”, додала је Марија Булат.

Каква је политика државе према младима?

Александар Воштић из Министарства омладине и спорта оценио је данас да је чињеница да што током формирања владе није било упитно да ли ће опет постојати то министарство “резултат заједничког рада” из претходног периода

“Сматрам да би кроз постојеће механизме, као што су Савет за младе, Радна група за спровођење Националне стратегији за младе успоставили сасвим довољан формат и обим начина за сарадњу”, навео је он.

Воштић је рекао да је омладинска политика нешто што се протеже кроз ресоре различитих министарства и не може бити у надлежности само једног министарства.

“Садашњи тренд са аспекта сарадње показује зачајан помак. Сматрам да и остала министарства примењују лагано све што је саџано и у Националној стратегији за младе…”, навео је он.

Он је рекао да је тренутно у поступку измена Закона о младима и Закона о волонтирању, као и да би требало да буде урађено истраживање које би дало смернице како дође до поједностављења пословања младих педузетника.

Фокус да не буде само на запошљавању

Милица Шкиљевић из КОМС осврнула се на експозе премијера Александра Вучића и рекла да из њега може да се закључи да је “топ приоритет Владе запошљавање”.

“Искрено се надам, односно верујем да Министарство омладине и спорта неће оставити фокус само на запошљавању, већ да ће у складу са Стратегијом за младе осврнути и на друге области попут здравства, безбедности, културних садржаја”, навела је она.

Скуп је организовала Кровна организација младих (КОМС).

Међународни дан младих установиле су УН 1999. године.

Бета,ФоНет

фото:  Н1инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немачки медији: Србију би у јануару могао да запљусне снажан талас отказа

Немачки медији: Србију би у јануару могао да запљусне снажан талас отказа

Државна помоћ током пандемијске кризе одложила је талас отказа. Али би већ од јануара он …

Србија: “Од 1. јануара 200.000 људи остаће без посла”

Србија: “Од 1. јануара 200.000 људи остаће без посла”

“Да ће од првог јануара без посла остати око 200.000 људи, то је врло реално …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *