РОКАЧИНА! Курцем на ЕУ лидере и Ангелу Меркел

РОКАЧИНА! Курцем на ЕУ лидере и Ангелу Меркел

Аустријски канцелар Себастијан Курц жестоко се сукобио са другим челницима ЕУ земаља током виртуелног самита одржаног због расподеле 10 милиона доза вакцина „Фајзер/Бионтек“. Посебно је у жижи био сукоб Курца и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Себастијан Курц хтео је да Аустрија буде део групе земаља ЕУ које ће добити додатне залихе вакцине против вируса корона, пошто су добиле мањи број вакцина „АстраЗенеке“, али су његов захтев одбили челници ЕУ, укључујући Ангелу Меркел, објавио је „Фајненшел тајмс“.

Према писању тог листа, високи функционери ЕУ целе протекле недеље свађали су се око поделе 10 милиона дозе вакцине међу земљама које су до сада добиле мање количине, као што су Чешка, Хрватска, Литванија или Естонија.

Курц се успротивио систему доделе вакцина и рекао да ће ставити вето на било који споразум о подели који не укључује Аустрију.

Аустријски канцелар је уочи састанка на врху ЕУ поручио да не сме бити „грађана другог реда“ у погледу вакцинације.

„Нама не може бити у интересу да се разлика у Европској унији, кад је вакцинација у питању, све више повећава и да тако стварамо грађане другог реда унутар ЕУ“, казао је Курц за немачки „Ди Велт“.

Курц је критиковао праксу поделе вакцина према количини наручених доза, а не према броју становника, како је раније било договорено.

Међутим, немачка канцеларка Ангела Меркел довела је у питање потребе Аустрије за додатним дозама вакцина. Она је рекла да су уговоре о вакцинама „потписале државе чланице, а не неке глупе бирократе“, одговарајући на аустријске критике правила ЕУ.

Према наводима „Фајненшел тајмса“, који се позива на европске дипломатске изворе, Себастијан Курц је у расправи био веома ратоборан и рекао је да „нема договора око његових тврдњи“.

Према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести, Аустрија је вакцинисала 14,6 људи на 100 становника, што је више од просека ЕУ који износи 13,6.

„Фајненшел тајмс“ наводи да спор са Курцом показује све веће неслагање у ЕУ око поделе вакцина. Европска комисија је најавила да ће пооштрити режим извоза вакцина из ЕУ јер желе да подстакну Велику Британију да поделе део властите производње.

Како су објаснили из ЕУ, око 21 милиона доза вакцина произведених у ЕУ отишло је у Велику Британију, а Лондон и Брисел и даље преговарају око британских тврдњи да милиони доза вакцина „АстраЗенеке“ произведених у Холандији припадају Британији.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немачке власти покушавају да припишу катастрофу климатским променама – ШТА УСТВАРИ KРИЈУ

Немачке власти покушавају да припишу катастрофу климатским променама – ШТА УСТВАРИ KРИЈУ

Циклон Бернд погодио је Западну Европу. Прво су ураган, а затим и поплаве услед обилних …

Италија: Масовни протести у око 80 италијанских градова против увођења обавезне санитарне ковид пропуснице (фото, видео)

Италија: Масовни протести у око 80 италијанских градова против увођења обавезне санитарне ковид пропуснице (фото, видео)

Одржани масовни протести Италијана широм земље против увођења обавезне санитарне пропуснице у склопу нових мера …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *