fbpx

Са Балкана за деценију нестало 111,8 милијарди долара

0
(0)

Из БиХ се од 2001. До 2010. одлило 8,3 милијарди долара, што је у процентима 46 одсто бруто националног дохотка

Из Црне Горе – 6,2 милијарде долара или 138 одсто бруто националног дохотка

Из Хрватске је одлив новца био 15,2 милијарде долара или 25 одсто бруто националног дохотка

У ВАШИНГТОНУ на Капитол Хилу је одржан симпозијум: „Илегални одлив новца, страна помоћ, Хрватска и балкански путеви: Претња људским правима, економији и сигурности“.

На том скупу су изнете запањујуће цифре: из балканских земаља се у периоду од 2001.-2010. године одлило више од 111 милијарди долара у илегалним радњама путем криминала, корупције и избегавања пореза. А сав тај новац је завршил на рачунима у иностранству.

Према подацима америчке организације Global Financial Integrity, хиљаду милијарди долара илегалног одлива новца долази из економија у развоју. Сто милијарди се улива у те земље путем стране помоћи. Према једноставној рачуници, то значи да је однос стране помоћи и илеганог одлива 1:10.

– Зато, ако се запитате зашто је некој земљи још увек потребна страна помоћ, одговор је – зато што новац илегалним путем одлази напоље – нагласио је Том Кардамоне, директор Global Financial Integrity и бивши извршни директор Центра за контролу оружја и непролиферацију.

У интервјуу за Глас Америке он је нагласио да постоји читав низ начина да се новац пребацује, крије и пере.

– У балканским земљама постоје слаби системи владе и надгледања, поготово кад се ради о одливу новца са владиних рачуна или трговине деоницама са погрешном вредношћу, што је на неки начин у домену царинске службе. Међу многобројним механизмима илегалног одлива новца су тајни банковни рачуни, корпорације које тајно врше трансакције, пореска уточишта са готово никаквим регулативама. Све те системе веома лако могу користити корумпирани појединци, компаније, они који желе да оперу новац од криминалних активности. Лако је илегално изнети новац из економија земаља у развоју – каже Том Кардамоне.

У периоду од 2001.-2010., из балканских земаља се одлило 111,8 милијарди долара. И то не укључује трансакције направљене у готовини. На пример из БиХ се одлило 8,3 милијарди долара, што је у процентима 46 одсто бруто националног дохотка. У Црној Гори, на пример, та је сума 6,2 милијарде долара или 138 одсто бруто националног дохотка, а у Хрватској је одлив новца био у износу 15,2 милијарде долара или 25 одсто бруто националног дохотка.

Глас Америке је са истог скупа пренео да су у велики део тих шема биле умешане аустријска банка Хипо Алпе Адриа, као и једна банка у Лихтејнштајну.

Неколико балканских криминалаца високог профила који су ухапшени у фебруару 2012. у Шпанији су имали званичне хрватске пасоше. Истрага је водила до хрватског министарства унутрашњих послова, али ниједан званичник на високом нивоу није био проглашен одговорним, објавио је Глас Америке

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Америчка дестабилизација Балкана

0 (0) Сећате ли се изјава наших европејаца како Србија више никада неће ратовати и …

Отварају ли Такфири фронт на Хелму?

0 (0) Бањалука – Терористички напад на полицијску станицу у Зворнику у ком је нападач …

Један коментар

 1. Најбољи Вам је пример Суботица РК Београд која је у земљишним књигама Суда у Суботици са судијама и адвокатима уписана у два пута августа 2012 са 250 милиона ЕУР и марта 2013 године уписана

  још са 75 милиона ЕУР што није све. Зграда која вреди само око 5 милиона ЕУР и деценијама не ради и у катастрофалном лошем стању се налази говори све.

  Наиме од прање пара дроге је најбољи начин да се тако нешто кроз корумпиране банкаре, министре, тајкуне, олигархе ураде и још многе банке су дале такођер по толико 325 мил € и укупно је

  око 1,5 милијарда € узета.

  Крај тек долази када буде се завршни рачун за Р Србију исписало и буде јавно речено да дугује 250 милијарди €.

  Од свих тих пара СРБСКИ НАРОД дугује на пример 50 мрд € а 200 мрд € дугује неколицина тајкуна, олигарха свих боја, расе и држављанства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *