fbpx
Насловна / Свет / Америке / САД деградирале дипломатски статус ЕУ, Брисел изненађен
САД деградирале дипломатски статус ЕУ, Брисел изненађен 1

САД деградирале дипломатски статус ЕУ, Брисел изненађен

Сједињене Америчке Државе недавно су, изненада, деградирале дипломатски статус представништва ЕУ у Вашингтону, а да притом нису званично обавестиле амбасадора ЕУ.

Kако наводи Дојче веле (ДW), америчка влада је крајем прошле године донела одлуку о промени дипломатског статуса „Делегације Европске уније за САД“, без најаве. То значи да је ЕУ, са становништа владе САД, са државног нивоа деградирана на статус међународне организације, објашњава ДW.

У Бриселу кажу да су у току разговори са САД о том питању. Kако додају, представници САД и ЕУ су још у децембру разговарали тим поводом.

„Не знамо тачно зашто су то учинили, јер нас нису информисали. Могу да потврдим да тај корак у Бриселу није позитивно прихваћен“, рекао је за ДW неименовани представник ЕУ у Вашингтону.

Представници ЕУ у Бриселу су потврдили да је актуелни амбасадор ЕУ у САД Дејвид О’Саливен, који је до фебруара на функцији, поново добио свој првобитни протоколарни ранг.

Прошле године, делегација ЕУ је приметила да њен амбасадор у Вашингтону није позиван на одређене манифестације. Kако наводи, представници владе САД потврдили су дипломатама ЕУ да је О’Саливенов статус био деградиран, и то можда већ крајем октобра и почетком новембра.

Према речима неименованог службеника ЕУ, на дан сахране Џорџа Буша Старијег, 5. децембра 2018, када су дипломате у Вашингтону одавале последњу почаст некадашњем председнику САД, О’Саливен није био прозван као до тада, хронолошки редом по годинама у служби, већ као последњи.

ДW напомиње да је О’Саливен, који је амбасадор ЕУ у САД од 2014, у таквим приликама увек био међу првих 20 до 30 позваних, од више од 150 амбасадора акредитованих у Вашингтону.

„То дефинитивно није питање протокола, већ је јасно да има политичку позадину“, рекао је неименовани дипломата „из једне државе ЕУ“ тврдећи да већина држава-чланица дели то мишљење.

Дојче веле оцењује да је дипломатско деградирање делегације ЕУ у Вашингтону у складу са антиевропским ставом владе америчког председника Доналда Трампа.

Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дојче банка предвиђа финансијски крах Европске уније 11

Дојче банка предвиђа финансијски крах Европске уније

Снижење каматних стопа на депозите Европске централне банке до минус 0,5 одсто је тешко бреме …

Alliance Bernstein: Државни дугови САД износе 388 трилиона долара, а не 22,5 трилиона како се тврди 12

Alliance Bernstein: Државни дугови САД износе 388 трилиона долара, а не 22,5 трилиона како се тврди

ПОЗНАТА америчка финансијска компанија AllianceBernstein обавила је истраживање које је разоткрило стварне размере државног дуга …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *