Сада ће ОЕБС који нам је напаковао Рачак да нам реформише и политички систем?!

Сада ће ОЕБС који нам је напаковао Рачак да нам реформише и политички систем?!

Председник Акционе групе за реформу политичког система Зоран Бабић разговарао је са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Петером Буркхардом који је понудио експертску помоћ у процесу израде конкретних законских решења, којима ће бити реформисан политички систем у Србији.

Како се наводи у саопштењу српског парламента, на састанку је било речи о раду Акционе групе, њеним циљевима и правилима рада, а Буркхард је истакао добру сарадњу Мисије ОЕБС са Скупштином Србије на бројним пројектима, преноси Танјуг.

Бабић је информисао Буркхарда о основним принципима рада Акционе групе, истакавши да су сви политички актери у парламенту, без обзира на снагу и подршку у народу, једнаки у том послу, па свака парламентарна странка има по једног представника у Групи.

Како је истакао, жеља је да се саслушају мишљења о реформи политичког система свих парламентарних и ванпарламентарних странака, представника научне и стручне јавности, САНУ, Аутономне покрајине, националних савета националних мањина, представника Сталне конференције градова и општина, невладиног и цивилног сектора, као и представника међународне заједнице.

Зато је, истакао је, јавни позив упућен свим актерима у друштву да се укључе у наведени посао.

“У овај посао се није ушло са унапред припремљеним решењима, већ да се саслушају сви, како би се политички систем мењао са највишим степеном консензуса. Имајући у виду да је Устав најзанимљивија тема, уверен сам да ћемо као финале рада добити измене и допуне Устава, уз најшири консензус”, истакао је Бабић.

Он је додао да ће након слушања, сви предлози бити размотрени и да ће приоритети бити одређени на основу учесталости предлагања.

У оквиру Акционе групе биће формирана мања група која ће се бавити приоритетима и у којој ће један члан бити представник највеће националне мањине, као и представник опозиције.

Бабић је, саопштено је, поздравио понуду Мисије ОЕБС-а у Србији да својом експертизом помогне реформу политичког система и позвао њене представнике да присуствују посебним слушањима Групе, али и да узму активно учешће делегирањем конкретних тема за ту промену.

Саопштено је и да је Бабић обавестио Буркхарда о темама које ће његова посланичка група, СНС, делегирати, а о којима се још увек дебатује.

Буркхард се посебно интересовао за коначан резултат рада Акционе групе у процесу реформе политичког система, предлоге којима би се мењали делови Устава Србије који се односе на правосуђе и националне мањине, али и друга поља у којима би Мисија ОЕБС-а могла да пружи подршку.

Састанку је пристутвовао и заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехара.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Истраживање ОЕБС: СНС добија 36.4, СПС-ЈС 13.2, ДС 11.8, Шешељ 7.8, а ДСС-Двери 6.7 одсто

Истраживање ОЕБС: СНС добија 36.4, СПС-ЈС 13.2, ДС 11.8, Шешељ 7.8, а ДСС-Двери 6.7 одсто

БИВШИ премијер – садашњи лидер Нове странке Зоран Живковић – обелоданио је истраживање рејтинга странка …

ОЕБС: Владајуће странке у Србији у изборном процесу злоупотребљавају своју доминантну позицију

ОЕБС: Владајуће странке у Србији у изборном процесу злоупотребљавају своју доминантну позицију

У свим деловима Србије где су распоређени, посматрачи ОЕБС су примили „поуздана обавештења“ о злоупотреби …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *