Само седам одсто кукуруза заражено

Само седам одсто кукуруза заражено

БЕОГРАД – Ванредна инспекцијска контрола показала је да је афлатоксином заражено само седам одсто испитаног узорка овогодишњег рода кукуруза, а сви производи од кукуруза у Србији су безбедни, речено је данас на конференцији за новинаре у Министарству пољопривреде.

„Оне вести које су се појављивале претходних дана не одговарају истини”, рекао је начелник Пољопривредне инспекције Ненад Катанић и поручио да ће сви који су давали неодговорне, исхитрене и штетне изјаве о заражености кукуруза, који је стратешки пољопривредни производ за Србију, сносити одговарајуће последице. Катанић је на ванредној конференцији за новинаре, на којој су саопштени резултати те контроле, поручио грађанима да буду спокојни јер је храна, чија је производња повезана са употребом кукуруза, безбедна и да се у њој не може појавити афлатоксин.

 „Безбедни су и млеко и палента и ни у једном узорку млека није пронађена та супстанца,„ рекао је он и додао да је до сада све урађено да се спречи употреба зараженог кукуруза.

Катанић је навео да је и тих седам одсто узорка, у коме је нађен афлатоскин, употребљиво и да тај кукуруз, разблажен и уз употребу одговарајућих адитива, може да се користи као сточна храна.

Он је казао да испитивања нису вршена на репрезентативном узорку, него у свим великим складиштима кукуруза, у великим прерађивачким и откупним центрима, фабрикама сточне хране, пиварама и фабрикама за производњу паленте и млека. Та величина узорка одговара свим прописима и правилима, а анализа је рађена у две лабораторије у Бечеју и Београду.

Он је нагласио да ће у силосима у којима је откривен заражени кукуруз бити предузете све неопходне мера да та житарица не буде упућена у прераду и да ће сви морати имати сертификат и доказ да су извршили све неопходне мере и да се смањи количина афлатоксина на безбедан ниво намењен сточној исхрани.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Данило Голубовић нагласио је да су безбедни сви производи од кукуруза, као и да ни у једном анализираном узорку млека није пронађен афлатоксин.

Он је указао да је неодговорним изјавама о заражености кукуруза нанета штета српској економији, али није могао да каже колика је та штета.

„Цена кукуруза је пала, промет је био стао у једном тренутку, али је поново почео”, рекао је и поручио да треба водити рачуна када се говори и пише о овој и другим стратешким производима за Србију, јер је наша земља 10. по извозу ове житарице.

Голубовић је зато најавио да ће се зато предузети одговарајуће мере и ограничити сарадња са предузећем за контролу квалитета „СГС”, чији представници су тврдили да је, на основу прегледаних 375 узорака кукуруза утврђено да је свега једна трећина овогодишњег рода кукуруза безбедна за људску употребу.

„Није искључено да је то неко свесно урадио и да је неко имао инерес када је износио нетачне информације”, рекао је Голубовић. Голубовић је потврдио да је један контигент кукуруза Србија извезла у Хрватску и Италију и да тај контигент никад није враћен као неисправан додавши да је и у Мађарској због суше мали проценат кукуруза заражен, али да то није драматична ситуација.

Он је објаснио да је суша проузроковала заразу кукуруза још на њиви и да род кукуруза пошто је био сув није термички третиран, већ је складиштен, што је изазвало додатно ширење токсина.  

 
Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Синдикат „Слога“: Огорчени смо резултатима инспекције рада у турској фабрици „Кајзен“

Синдикат „Слога“: Огорчени смо резултатима инспекције рада у турској фабрици „Кајзен“

Синдикат Слога саопштио је да су “огорчени” резултатима инспекције рада која је извршена у турској …

Извоз кукуруза смањен за 90 одсто

Извоз кукуруза смањен за 90 одсто

Само месец дана од када је објављено да се Србија, све донедавно, котирала међу десет …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *