Економија

Инспектори уништили 560 литара ракије одузете у локалима и на пијацама

Београд — У протеклих годину и по дана пољопривредни инспектори су у Србији одузели и уништили више од 560 литара ракије у ринфузу вредне око 1,1 милион динара.

Она није имала декларацију и није прошла проверу безбедности по здравље људи.

“У циљу праћења безбедности и квалитета производа на тржишту, током 2018. и првом полугодишту, пољопривредни инспектори су спровели укупно 2.266 контрола на пијацама и у угоститељским објектима”, речено је у Министарству пољопривреде.

Kонтролисан је промет јаких алкохолних пића која су стављена у промет у ринфузном стању, без декларације и провере безбедности.

Kонтроле су уследиле након мониторинга и резултата претходних контрола, те анализе ризика, објашњавају надлежни и додају да су овакве контроле ненајављене, а могу бити редовне према дефинисаном плану и ванредне, односно, акцијске по основу захтева других државних органа, кризне ситуације као и контроле по жалбама потрошача.

Подаци показују да од 2.266 контрола извршених за годину и по дана, 1.753 су у угоститељским објектима, где је одузето и уништено 457 литара ракије у ринфузном стању без декларације и провере безбедности производа, чија је вредност 1.063.000 динара.

Откривено је 168 прекршилаца против којих је поднето 168 казнених мера. На пијацама је обављено 513 контрола, одузето је и уништено 105 литара ракије у ринфузном стању без декларације и провере безбедности производа, а вредност одузете робе је 93.000 динара.

Откривено је 17 прекршилаца против којих је поднето 17 казнених мера, а у ресорном министарству додају да је донет исто толико управних мера.

Обављена је и 91 контрола јаких алкохолних пића са узорковањем, а испитивани су бројни параметри, садржај етанола, екстракта, укупних киселина, метанола… “Неисправност декларација код ракија у последњих неколико година, прво је показала растући тренд, да би потом благо опала и задржала ту тенденцију. У овим контролама показује се пад и то најмањи број у последњих пет-шест година”, истичу надлежни.

Неисправност квалитета је, додају, нешто мања у односу на последњих пет-шест година, док је количина етанола, који није пореклом из воћа, најнижа у последњих пет до шест година. О томе сведочи и податак да је од 91 анализираног узорка, само у два пронађен етанол који није пореклом из воћа.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Svaka čast inspektorima što su uništili-popili 560 litara rakije. Zakon je zakon on važi za svakoga koji mora da ga poštuje. Poslodavci inspektora treba da znaju da su Obrenovići proizvodili i pili takvu rakiju bez državnih procedura, to su radili i Karađorđevići i oni u komunizmu. Čak što više u Drugom svetskom ratu partizanima je vršena operacija na rani uz anestezije ne od otetih rakija, već koje su bile tada, a bile su van standarda. Koliko smo napredovali vidi se ko može da vidi. Slepac ide napred, a ne vidi da li je to tako. Napredni napredak?

    1. Ako se u čemu slažem da bi morale biti najrigoroznije kazne, to je za kažnjavanje proizvođača raznih šećeruša, govnuša i drugih izuma. Naši seljaci su očigledno vrlo napredovali u znanju hemije pa danas ne znam kod kojeg domaćina mogu kupiti litar prave srpske šljivovice. Da ne govorimo kako je strahovita ekonomska šteta od uništavanja brenda srpske rakije i nismo svesni da sami sebi kopamo jamu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!