fbpx

Самовлашће руши државу

0
(0)

Заштитник грађана Саша Јанковић критиковао је начин на који су се током ванредне ситуације доносиле одлуке. Он је најавио да ће преконтролисати да ли је било битних пропуста у раду надлежних државних и локалних служби пре, за време и после поплаве на штету грађана.

Сви смо видели да су одлуке доношене на седницама Републичког штаба без већања и гласања. Кроз директне преносе грађанима се ставља до знања да чак и не одлучује Влада као колективни орган, већ да одлуке доноси један човек, а остали записују – рекао је Јанковић и додао да то „институционално није добро“.

Он је упозорио да иако Устав одређује поделу власти на законодавну, извршну и судску, које међусобно контролишу једна другу, у стварности се учвршћује једна једина власт са центром у Влади.

Јанковићу није први пут да реагује. А од како је упутио прве критике властима, зграда у коју је требало да се пресели додељена је предузећу Београд на води. У међувремену Административни одбор Скупштине Србије одбио је да разматра захтев да 19 његових сарадника настави да ради.

– Капацитет службе којом руководим на озбиљном је удару. Тврди се да је разлог штедња, али то је бацање прашине у очи, јер управо рад контролних органа прави највеће уштеде. Јасно је да није реч о изузетку или случајности. Стварно сам уверен да ћемо успоставити нормалну равнотежу, не само по питању развоја заштите грађана, него и када је реч о подели власти и нормалном функционисању институција. Рачунам, и желим да верујем да је ово пролазна фаза – каже Јанковић за „Вести“.

Шеф Посланичке групе СНС-а у Скупштини Србије Зоран Бабић најавио је да ће упутити премијеру Александру Вучићу допис са информацијом да независна регулаторна тела примају плате по различитим законима и да у тој области постоји неусклађеност.

Цензура и лажи

Премијер Александар Вучић изјавио је да је лаж да у Србији има цензуре и да су такве тврдње покварењаштво. Јанковић каже да не доживљава себе као поквареног човека и да му је дужност да укаже на претње вредностима као што су слобода мишљења и говора и слобода медија.
Јанковић упозорава да држава преко омиљених медија све чешће селективно пласира непотпуне информације сумњиве тачности, у још сумњивије време.

Средњошколац платио цех

Саша Јанковић коментарисао је привођење појединих грађана.
– За кривично дело ширења панике није довољно да је паника могла да настане, већ да је настала, а онда се тражи ко је изазвао. Панике није било и видеће се да ли је уопште било основа да се поведе предистражни поступак. Није ни правично гонити ученика средње школе за нешто што је написао на свом Фејсбук налогу, док тиражне новине на насловној страни објављују да лешеви плутају водом, а функционери се јавно питају „шта ће нам од државе остати“ – казао је Јанковић.

Бабић је то илустровао податком да је у Комисији за заштиту равноправности учесника у поступцима јавних набавки плата 127.000 динара, а да се зараде крећу до нивоа од 400.000 динара за господина Сашу Јанковића као заштитника грађана. Он је оценио да је тај распон неприхватљив.

Заштитник грађана Саша Јанковић неће да коментарише те наводе и каже да је „сада на потезу демократска власт“. Транспарентност Србија и невладине организације окупљене у Кући људских права и демократије осудиле су Бабићеву изјаву, оцењујући да је реч о политичком притиску на рад независног регулаторног тела.

 

Ј. Л. Петковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Док се Вучић опет „не осећа добро“ Србија је препуштена на милост и немилост Ани Брнабић?!

4.9 (19) Данас смо од министра финансија Синише Малог чули да нам се врховни вожд …

Одлагање плаћања пореза, за паушалце помоћ у виду минималца

5 (2) Нова економија је објавила да ће ефекат мера помоћи Србије, према садашњем прорачуну …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *