Седам смрти, нико крив!

Седам смрти, нико крив!

Нико није крив за губитак седам живота приликом пада војног хеликоптера 13. марта прошле године! То је суштина истраге коју је тужилаштво водило 15 месеци да би констатовало да нема основа за кривично гоњење било којег од актера ове највеће хеликоптерске несреће у Србији у последње две деценије.

Пре два дана Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да “нема места покретању кривичног поступка поводом пада хеликопера 13. марта 2015. године против лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка, јер није утврђено да су са умишљајем или из нехата предузели радње које би представљале елементе бића било ког кривичног дела”.

Тужилаштво је у предистражном поступку утврдило да је “у ланцу командовања, приликом планирања и припреме задатка, дошло до пропуста који немају кривично-правну, већ евентуално дисциплинску тежину везану за ланац командовања”.

Генерал у пензији Срето Малиновић био је један од најгласнијиих у протеклом периоду у јавном постављању питања зашто је наредба о подизању војног хеликоптера у акцији спасавања бебе дошла од неовлашћеног лица, тадашњег министра одбране Братислава Гашића, сада с горчином констатује да за њега ово није неочекивани налаз тужилаштва.

И генералима укинута казна

Једини који су донекле одговарали за несрећу, и то дисциплински, били су генерали Ранко Живак и Предраг Бандић којима је војни дисциплински суд изрекао меру забрану напредовања у служби до две године. Међутим, како су објавили београдски медији, Виши војни суд поништио је првостепену одлуку и поступак вратио на почетак. Уважена је жалба генерала да је у истрази било низ пропуста, као што је мистериозни нестанак аудио-записа и транскрипата разговора посаде и њихових претпостављених, али и због сукоба интереса јер су поједини чланови дисциплинксе комисије били и део ланца одговорних те трагичне ноћи.

– Шта је могло да се очекује ако су највећи државни руководиоци одмах након несреће изјавили да нико није крив? Шта се друго могло очекивати од тужилаштва, без обзира на то колико се тврди да нам је правосуђе независно – коментарише за “Вести” генерал Малиновић, бивши заменик команданта ваздухопловства Србије.

Деца ускраћена за истину

У несрећи су живот изгубили пилот Омер Мехић, капетан Милован Ђукалић, заставник Небојша Трајић, механичар летач Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара. Породице страдалих после одлуке тужилаштва избегавају да се огласе, док је супруга страдалог анестетичара Веселиновића само кратко рекла да би због деце волела да сазнају како им је отац погинуо.
– Али после овога не верујем да ћемо то икада сазнати – рекла је Виолета Веселиновић.

Подсетимо, премијер Александар Вучић је после несреће изјављивао да би и он лично да су га питали – а нису, издао наредбу да хеликоптер те ноћи крене у спасавање тек рођене бебе из Новог Пазара. Вучић је тада јетко констатовао да се поступило супротно и да летелица није тог кобног дана узлетала, да би осуда јавности била како се није кренуло у спасавање живота јер се радило о беби муслиманске вероисповести.

– Не дам Гашића и Лончара – узвраћао је Вучић на тврдње да су управо министар војни и министар здравља инсистирали да се обави акција и поред упозорења надлежних да су лоши временски услови.
Након процене тужилаштва да нема кривично одговорних, војни аналитичар Александар Радић жали због тога што се неће сазнати како је могуће да се одлуке о ангажовању оружаних снага “доносе приватно, на основу личних процена и жеља да се оствари позитиван медијски ефекат”.

Трагедија на савести државе

Генерал Малиновић каже да хеликоптерска трагедија отвара и питање савести целокупног друштва, а не само учесника немилог догађаја.
– Волео бих да видим лице било кога у овој држави ко ће после овога моћи да каже: “Правда је победила” – каже Малиновић.

– Најмоћнији политичари и Александар Вучић одбацили су сваку могућност да се озбиљно разговара о односу политике према војној организацији и све се свело на манипулативне изјаве о злим намерама и мржњи оних који смишљају непостојеће афере – констатује Радић.

Подсетимо, за животно угрожену бебу стару тек пет дана требало је тог 13. марта обезбедити хитан превоз, а због одрона на путу то није било могуће класичним санитетским возилом, па се болница из Новог Пазара обратила и полицији. Хеликоптерска јединица МУП-а Србије, међутим, није могла да притекне у помоћ због отежаних метеоуслова, али је тај ризик прихватила Војска Србије на инсистирање министра војног Братислава Гашића.

Гашић пао због “клечања”

Бивши министар одбране Братислав Гашић није хтео да шире коментарише одлуку тужилаштва, већ је само за Н1 у кратком телефонском разговору рекао:

– Поштујем одлуку тужилаштва у вези са случајем хеликоптер, међутим, пошто се не мешам у рад тужилаштва, не желим ништа даље да коментаришем.

Иако је јавност очекивала да ће бар због гриже савести Гашић поднети оставку на место министра, он то није учинио. Да апсурд буде већи, њега ни премијер није сменио због хеликоптерске несреће, већ је то учинио тек након што се Гашић сексистички нашалио са новинарком Б92 констатујући “како воли новинарке што лако клекну”.

Њега су медији оптуживали да је то учињено због личне промоције њега и колеге Зорана Лончара који је, наводно, већ припремио дочек летелице на аеродрому у Сурчину. Управо због тог дочека с камерама инсистирало се на аеродрому “Никола Тесла”, уместо да се, како је посада тражила, хеликоптер преусмери на Батајницу, где је пилот боље познавао терен и имао веће шансе за безбедно слетање у условима густе магле.

Ј. Арсеновић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београд: Погледајте како више полицајаца батина и онесвешћује жену (видео)

Београд: Погледајте како више полицајаца батина и онесвешћује жену (видео)

Ово што ћете видети је изгледа врховни домет онога што је некада било полиција а …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ Власт у Србији дозволила изборе, сад су болнице препуне заражених људи

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ Власт у Србији дозволила изборе, сад су болнице препуне заражених људи

Прво је Србија контролисала епидемију, а сада епидемија контролише Србију – овако немачки лист “Франкфутер …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *