СЕЛЕКТИВНА ПРАВДА Татини синови газе и убијају људе, а судови их штите
фото: танјуг

СЕЛЕКТИВНА ПРАВДА Татини синови газе и убијају људе, а судови их штите

4.2
(5)

Да у Србији закон није исти за све можда најбоље илуструју казне за кривична дела која су починила деца познатих и моћних људи у нашој земљи. Последњих година имали смо чак неколико несрећа са смртним исходом, које су изазвала деца моћника, а за које су изречене мизерне казне. Једна од њих дефинитивно је и пресуда Александру Митровићу, сину власника телевизије „Пинк“, који је осуђен на 11 месеци кућног затвора због удеса у коме је настрадала Андреа Бојанић (17).

Случај саобраћајне несреће у Нишу коју је изазвао Немања Стаменковић (19), када је возећи скупоцени “ауди”, усмртио Андреја Прекљушаја (12) и Дејана Илића (48), поново је отворила питање да ли ће јавност у Србији коначно дочекати да кривци одговарају за овакве трагедије онако како то закон налаже.

СЕЛЕКТИВНА ПРАВДА Татини синови газе и убијају људе, а судови их штите

По свему судећи, досадашња пракса је показала потпуно другачије. Тако је син власника “Пинка” Александар Митровић због изазивања саобраћајне несреће у којој је погинула 17-годишња Андреа, осуђен на 11 месеци затвора. Сам ток суђења су пратиле чудне околности, а због вишегодишњег поступка дошло је до застаревања кривичног дела непружање помоћи повређеном, иако је он након удеса побегао с лица места.

Са друге стране, утврђено је да је Митровић возио неприлагођеном брзином, али и поред свега тога, он је осуђена на свега 11 месеци затвора, а што је јавност у Србији осудила.

Ипак, ово није јединствен случај. Стефан Карић, син покојног Сретена Карића (69), који је под дејством алкохола изазвао саобраћајну несрећу 2005. у којој је тешко повређена његова сапутница Станислава Павловић (35), која је од онда остала тежак инвалид.

Карић је најпре осуђен на годину дана затвора, али му је применом Закона о амнестији казна умањена за четвртину, те је он на крају служио девет месеци и то кућног притвора.

Сведок променио исказ

Суђење фудбалеру Стефану Михајловићу, који је иначе син бившег репрезентативца Радмила Михајловића, оптужен је да је у мају 2015. године изазвао саобраћајну несрећу у којој је погинуо Драган Радоичић (54).

Несрећа се догодила близу Маракане, када се Михајловић, крећући се Булеваром ослобођења, закуцао у Радоичићев “пунто” који је ушао у раскрсницу из Улице Вељка Лукића Курјака. Након судара, Михајловићев џип се закуцао у дрво, а он је побегао са места несреће. Несрећни Радоичић је након неколико дана борбе за живот преминуо у болници због тешких повреда које је задобио, а Михајловић се од покретања истраге бранио тврдњама да није прошао на црвено светло на семафору.

Истрага је трајала неколико месеци, а поступку се, ни након шест година, не назире крај. Оно што је случај учинило контроверзним је изјава сведока који је дао исказ полицији на увиђају, а потом тужиоцу на саслушању. Он је најпре тврдио да је Михајловић прошао при великој брзини кроз црвено светло, али је после два дана променио причу.

Међутим, правна заступница породице страдалог Радоичића, адвокат Зора Добричанин Никодиновић, није седела скрштених руку, већ је на основу Закона о доступности информацијама од јавног значаја затражила од Хитне помоћи податке о позиву, који је први упућен са места несреће. Управо тако је дошла до сведока који су били на поменутој раскрсници у време несреће, и који су потврдили да је Михајловић прошао кроз црвено светло на семафору.

Михајловић је због тога оптужен за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја за које је запрећена казна до 12 година затвора. Суђење међутим, и даље није окончано, а досад је неколико пута кретало испочетка због промена судије, а пратила су га и бројна одлагања главних претреса највише због изостанака Михајловића.

Суђење које је у току Михајловића није га спречило да настави да игра фудбал, па је тако тренутно ангажован чак у Кини.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши директор ВБА открио ко је отац возача Аудија смрти из Ниша (видео)

Бивши директор ВБА открио ко је отац возача Аудија смрти из Ниша (видео)

5 (8) Генерал у пензији и бивши директор ВБА Момир Стојановић, током јучерашњег гостовања у …

Ниш: Возач аудија смрти неће одговарати за убиство двоје људи

Ниш: Возач аудија смрти неће одговарати за убиство двоје људи

4.3 (11) Немања Стаменковић (19) који је аудијем усмртио Андреја Прекљушаја (12) и Дејана Илића …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend