Шешељ у Србији до Видовдана

0
(0)

Готово да је извесно да ће лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ ускоро бити привремено пуштен на слободу. Коначна одлука биће позната за недељу дана, потврдио је „Вестима“ један од Шешељевих правних саветника београдски адвокат Милан Терзић.

– Жан Клод Антонети, председавајући Претресног већа на суђењу Војиславу Шешељу у Хашком трибуналу, затражио је од обе стране у поступку, и од Тужилаштва и од председника СРС-а, да се у року од седам дана изјасне о могућем привременом пуштању Шешеља на слободу – каже Терзић. Он објашњава да је судија Антонети овај захтев упутио јер је неизвесно када би могла да буде донесена пресуда Шешељу, који је у притвору већ једанаест и по година.

– Ово је већ четврто одлагање изрицања пресуде до кога је дошло после изузећа судије Фредерика Хархофа, када је именован нови судија Мадијале Нијанг, прошле године. Нијанг је тада затражио додатно време да би се упознао с предметом, мада је Шешељ као и цео тим његових правних саветника још тада тврдио да за шест месеци Нијанг неће моћи ни да прелиста све списе у овом предмету, а камоли да их прочита и да се ваљано упозна са предметом – каже Терзић. Он сматра да је и ово крунски доказ како су лидеру радикала у Хашком трибуналу прекршена права на суђење у разумном року.

Терзић подсећа да Шешељ није тражио пуштање на слободу као ни гаранције од државе Србије.

– Он никада тако нешто не би урадио јер не признаје овакву српску власт, то је већ свима познато! Крајем прошле године судско веће је донело одлуку да се поступак против Шешеља настави. Дакле, суђење није враћено на почетак, а није ни обустављено. Том приликом је Антонети наговестио да судско веће може да доноси одлуке и мимо захтева странака, односно Тужилаштва и Шешеља, што је сада урађено – каже Терзић.

Шешељ је тада уложио жалбу на ту одлуку која је одбијена фебруара ове године. Терзић подсећа на издвојено мишљење судије Афанде који је имао супротно мишљење од осталих судија јер сматра да је претресно Веће погрешило када је наложило наставак процеса!

– Наиме, сенегалски судија Афанде је сматрао да суђење треба вратити на почетак или одмах одустати од даљег поступка и ослободити Шешеља, при чему се он одмах изјаснио да је за Шешељево ослобађање – подсећа Терзић.

Он додаје да је због свега тога реално очекивати да све оптужбе против Шешеља буду одбачене.

– Невин човек је заточен у Схевенингену једанаест и по година, а и читав судски поступак је противан свим правним принципима и начелима, укључујући и дужину притвора – каже Терзић који је верује да ће се Шешељ брзо обрети у Београду!

– Најреалније је да буде одмах ослобођен. Очекујем да би Шешељ могао да стигне у Србију најкасније до Видовдана – каже Милан Терзић за „Вести“.

Чанак: Срамота шта му раде!

– Без обзира на то шта ја мислим о Војиславу Шешељу, недопустиво је његово држање једанаест година у притвору Хашког трибунала. То је вероватно највећа срамота међународног правосуђа у историји, или барем једна од највећих срамота – каже председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.

Здравље све лошије

Здравствено стање Шешеља из дана у дан је све лошије, због чега лекари упозоравају да је лидер радикала животно угрожен. Према речима његових блиских сарадника, Шешељ је изложен тешкој тортури. Он је и једини затвореник који нема право на посете пријатеља, већ код њега могу да дођу само чланови породице и његовог правног тима Немања Шаровић и Милан Терзић. Због карцинома на дебелом цреву морао је да се подвргне хемиотерапији, али је примо само једну дозу и одустао због тога што су га држали у изолацији.

 

Ј. Олуић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министрима из владе Србије дата препорука да не коментаришу пресуду Радовану Караџићу

0 (0) Министрима у Влади Србије дата је препорука да не коментаришу хашку пресуду доживотне …

Доказе који оптужују савезнике НАТО-а у Хашком трибуналу плански уништавају

0 (0) У Хашком трибуналу плански су оштећени материјали који иду у прилог српским оптуженицима, …

12 Коментара

  1. <3 VOIVODA IZ CUMING HOME <3 #letnješeme

  2. rjedak um,nek ga bog cuva mozda je tamo bio sigurniji…kod nas svasta moze biti

  3. Gospode boze pomozi i budi jednom iskren spasi pravog coveka dovediga i izbavi od zlotvora

  4. Lažu lopovi – nemaju nameru za tako nešto…

  5. Да ова говна коначно најуримо из Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend