Синдикат ПКБ-а покушава да спречи дезинтеграцију ПКБ-а

0
(0)

– Зрењанинска локална самоуправа није права адреса на коју би се могла обратити Пољопривредна корпорација „Београд„ – поручио је јуче градоначелник Зрењанина Иван Бошњак поводом саопштења Самосталног синдиката те компаније који је негодовао због расписивања новог јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта на подручју Зрењанина, а који ПКБ користи више од 40 година.

Бошњак је казао да се данас ујутро упознао са садржином оштро интонираног писма, у којем је наведено да је у овом случају дошло до искакања из оквира закона.

– Ставови синдиката поклапају се са ставовима менаџмента ПКБ-а, с којим сам раније имао директне сусрете. Али, поновићу опет – за решење свих евентуалних несугласица и недоумица које су се појавиле у ПКБ-у, локална самоуправа у Зрењанину није добра адреса. Локална самоуправа је само дужна да спроведе поступак издавања у закуп пољопривредног земљишта на својој територији у складу са законом. Све друге изузетке и добијање привилегија, какве је ПКБ раније уживао, та корпорација би требало да решава у договору с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, посебно с Дирекцијом за управљање земљиштем – казао је новинарима градоначелник Бошњак.

Он је изразио наду да ће тај проблем бити решен у што скорије време, на обострано задовољство, како малих пољопривредних произвођача, тако и ПКБ-а, који је, како га је назвао, један поуздан партнер с територије суседног града Београда. 

Самостални синдикат ПКБ-а оптужио је зрењанинску власт да спровођењем незаконитог поступка давања у закуп државног земљишта на подручју насеља Чента и Перлез, жели да одузме од корпорације око 1.500 хектара обрадивих површина. Како напомињу у синдикату, у случају да ограни града Зрењанина истрају у намери да ПКБ-у одузму то земљиште на противзаконит начин, битно би била нарушена економска и технолошка одрживост, функционалност и даљи опстанак газдинства ПКБ-а „Чента„. У саопштењу се додаје да би индиректна последица “отимања” земљишта од ПКБ-а било смањење сточног фонда на суседном газдинству ПКБ-а „Дунавац„, која се прехрањују приносима с површина на подручју Ченте и Перлеза.

Одлука о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта објављена је 16. јануара, а јавна лицитација је заказана за 31. март. 

ЖБалабан

Заобићи у широком луку

“Поручујемо локалним велепоседницима, паорима и латифундистима – даље шапе од наше земље, заобиђите је у широком луку”, наводи се у саопштењу Синдиката, и истиче да запослени ПКБ-а неће дозволити “даље разграбљивање и дезинтеграцију те корпорације и да ће свих 2.000 запослених својим телима и механизацијом спречити сваки евентуални покушај противзаконитог отимања било којег педља земље на који ПКБ полаже право”.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тужилаштво и даље наставља да ћути о веома озбиљном организованом криминалу и корупцији у Телекому (видео)

5 (5) Представници Удружене опозиције Србије(УОС) данас су на конференцији испред Телекома Србија истакли да …

Вучић кабинет је легло системске корупције и криминала који изнутра као паразит изједа Србију и народ

5 (7) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да Савет прикупља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *