Синиша Мали: Постао сам градоначелник по идеји Андреја Вучића

Синиша Мали: Постао сам градоначелник по идеји Андреја Вучића

Градоначелник Београда Синиша Мали, према сопственом признању, дошао је на функцију првог човека престонице по идеји Андреја Вучића, брата садашњег председника Србије. У интервјуу који је пре четири године дао за хрватски магазин, а који домаћи медији нису пренели, Мали је председниковог брата представио као „сиву еминенцију“ владајуће Српске напредне странке (СНС).

Убрзо пошто је изабран за градоначелника Београда у априлу 2014. Мали је дао интервју за хрватски недељник „Глобус“. Новинару Дарку Худелисту, који ужива поверење председника Србије Александра Вучића, испричао је занимљиве детаље о односу моћних људи у земљи, мада они никада нису дошли до српске јавности – јер интервју нису пренели домаћи медији.

Андреја Вучића, брата председника Србије, Мали је у интервјуу представио као некога ко управља из сенке и приписао му заслуге чак и за то што је постављен за градоначелника српске престонице.

„Андреј је, иначе, сива Александрова еминенција у Српској напредној странци, који се нигде у јавности не појављује“, испричао је Мали. „Он ради у Заводу за израду новчаница, а уз то се бави странком и Кошаркашким клубом Црвена звезда.“

Израз „сива еминенција“ користи се да се опишу особе које се формално не налазе на значајној позицији, али доносе кључне одлуке.

Новинар Дарко Худелист пише да је једна од пресудних ствари за именовање Малог за председника Привременог органа Београда 2013, а наредне године и за градончаленика, била то што није био учлањен у владајућу странку.

„За именовање… била је, уз све остало, важна и чињеница што Мали у том тренутку још није био, барем не формално, члан СНС-а, тако да је на градоначелничку дужност постављен, формално гледајући, као нестраначка личност. Као професионалац. И то је била идеја, како ми је (Мали) рекао, Вучићевог брата Андреја“, пише Худелист.

Синиша Мали: Постао сам градоначелник по идеји Андреја ВучићаМали је хрватском новинару објаснио како се повезао са Андрејем Вучићем.

„Ствар је у томе што су Вучићев рођени брат Андреј и мој млађи брат Предраг (Пеђа) најбољи пријатељи. И ја сам увек њима помагао“, рекао је Мали у интервјуу за „Глобус“.

Ови контакти омогућили су Малом, како се види из интервјуа, да након доласка СНС-а на власт, прво постане саветник Александра Вучића – тада министра одбране и потпредседника владе.

„Александру (Вучићу) је била потребна особа која ће с Арапима знати да преговара“, рекао је Мали за „Глобус“ и објаснио да ће наставити да саветује Вучића и док је градоначелник.

На питање новинара како изгледа његова сарадња са Вучићем, Мали је у интервјуу описао:

„С Александром нема грешке. Ја добијем задатак и онда то гурам на све стране. Чак и када нешто није у реду, ја му кажем: ’Гурам, не брини се, биће О.К.’ Мислим да је то прави приступ.“

Ипак, у интервјуу се наводи да Мали „није нимало сретан“ што је постао градоначелник престонице.

„Мали није човек ’светала позорнице’ и више воли да ради у дубокој позадини. Он је експерт, финансијски оперативац и менаџер, а не политичар“, пише Худелист. Мали је био забринут и због тога што му је Драган Ђилас, којег је наследио на месту градоначелника Београда, оставио велике дугове, пише у овом похвалном интервјуу у којем је Мали представљен као „велики мозак српског економског бума“.

„Сива еминенција“

Синиша Мали: Постао сам градоначелник по идеји Андреја ВучићаСем Синише Малог, још неколико политичара је у српским медијима указало на битну улогу коју Андреј Вучић има у СНС-у.

Велимир Илић, председник странке Нова Србија, некадашњи министар и коалициони партнер СНС-а, пре годину дана се пожалио у интервјуу за ТВ Шабац како управо Андреј Вучић покушава да утиче на његове страначке колеге да се прикључе владајућем табору.

„Нећу више да ми Андреј води Нову Србију. Ево у Војводини, он долази кући код човека и каже ’Ви морате да пређете (у СНС)’. Нисам ја мутав да то не знам“, рекао је Илић.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је за дневни лист „Данас“ да Андреј Вучић има најутицајнију позицију у држави – функцију „премијеровог брата“. Према његовим речима, Андреј Вучић „кадрује и наређује ко ће бити смењен у Србији“.

О улози Андреја Вучића говорио је и премијер Војводине Игор Мировић. Он је у марту 2015. испричао за „Данас“ да је позвао Андреја да се укључи у рад странке сматрајући да може да допринесе њеном раду.

„Он већ учествује у страначком животу тако што веома ретко у поједине општинске одборе дође у смислу госта као члана странке. То ради на један крајње примерен начин, без страначке функције. Његову улогу надувавају.“

Председник Александар Вучић потврдио је у новембру 2017. у интервјуу за „Инсајдер“ да је његов брат на високој функцији у СНС-у.

„Андреј Вучић је од почетка са нама у странци и члан је Главног одбора, не знам да ли је још било чега, али мислим да је само члан Главног одбора и ничега више. Никакву јавну функцију нема“, рекао је Вучић.

Андреј Вучић је у јавности познат и по случају „Асомакум“, када је, како је утврдио суд, неко фалсификовао његову личну карту и потпис и отворио ову фирму. Оба „брата“ – Андреј Вучић и Предраг Мали – нападнути су на дан одржавања „Параде поноса“ септембра 2014. у Београду за шта су осуђена седморица жандарма.

Новинар од поверења

Худелист је Малог, како описује, први пут срео крајем јануара 2014. када је посетио Александра Вучића у његовом кабинету. Мали је тада радио као Вучићев саветник.

„Попричали смо, онако необавезно, десетак минута у просторији у којој су седеле Вучићеве секретарице. С нама је у друштву била и Вучићева лична саветница за медије Сузана Васиљевић“, пише Худелист, и додаје да је крајем тог дана Малог посетио још једном – у његовом кабинету.

„Разговарали смо, овај пут мало озбиљније, непуних сат времена. Мали ми је говорио о свом животу, о својој дугогодишњој успешној пословној каријери, о својој сарадњи с Вучићем, о својим будућим плановима, али и жељама.“

Худелист је интервјуисао и председника Вучића и премијерку Ану Брнабић.

Вучић га је недавно похвалио током интервјуа на РТС-у.

„Дарко Худелист није лажов. Дарко Худелист је, за људе који не знају, најпознатији хрватски публициста“, рекао је и додао да је из неког угла „занимљив“ Худелисту, те да није искључено да о њему нешто напише, као што је раније написао „најбоља дела о Туђману“.

Други мандат?

У јавности су откривени бројни сумњиви послови градоначелника Београда.Новинари КРИК-а, између осталог, открили су да је као директор две офшор компаније са Британских Девичанских Острва купио 24 луксузна апартмана на бугарском приморју, да је његова фирма нелегално присвојила 10 хектара државне земље, као и да је користећи свој положај у Агенцији за приватизацију помогао оцу да купи фабрику вагона „Братство“.Његова бивша супруга Марија Мали сведочила је за КРИК о бројним злоупотребама у које је градоначелник био укључен, али и о томе да је умешан у случај рушења у Савамали. КРИК је објавио и извештај Управе за спречавање прања новца који говори о сумњивим новчаним трансакцијама у које је Мали умешан.

Осим тога, група академика и универзитетских професора покренула је иницијативу да се Малом одузме титула доктора због плагијата.

Упркос свему, Мали се налазио на листи СНС-а на недавно одржаним београдским изборима. Чека се да председник Вучић саопшти хоће ли Мали добити други мандат да води српску престоницу.

Крик.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Беливукови кољачи, нарко дилери и батинаши обезбеђивали гласове за СНС на локалу

Беливукови кољачи, нарко дилери и батинаши обезбеђивали гласове за СНС на локалу

Председник Србије Александар Вучић синоћ на Пинку није говорио о наводним услугама које је криминална …

ПКБ три године након приватизације од Ал Дахре: Неухрањене краве, затворене фарме и минималне плате

ПКБ три године након приватизације од Ал Дахре: Неухрањене краве, затворене фарме и минималне плате

Каква је будућност ПКБ-а који се од 2018. налази у рукама Ал Дахре? Уговор који …

Један коментар

  1. Коју функцију у Србској власти обавља овај мафијаш Андреј ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *