Друштво

СКАНДАЛ: Нотари пуне партијске касе!

Адвокати су дигли руке од министра који је покушавао и да их подели на раднике и нераднике, па оптужио да штрајком одлажу хапшења и суђења криминалаца и тајкуна. Уздају се у Уставни суд Србије, очекујући да ће прогласити неуставним део закона о преносу послова од којих живе адвокати, искључиво на јавне бележнике.

Експерти из џепа

Од 350 нотара изабрано је до сада 110 међу којима, како се чује од адвоката, нема ни један одсто њихових колега и судија, па је питање ко су одабрани. Адвокат Сава Анђелковић каже да је, према његовим сазнањима, избор јавних бележника, врло сумњив.

– Одабир је посебна прича, јер су се људи пријавили и уплатили близу 900 евра да конкуришу, а изгледа да нико није читао њихове радове, већ су узети неки са списка из џепа – каже Анђелковић и истиче да се министар Селаковић, уместо да се извини домаћој и страној јавности и грађанима Србије који плаћају порезе, игра се са правдом и правичношћу.
Држава у односу на период пре увођења нотара приходује свега петину новца на уговорним пословима, док грађани морају да одвоје значајно више новца. Примера ради, овера купопродаје стана од 100.000 евра код адвоката је коштала око 330 евра, а сада близу 450 плус порез на додату вредност. Економски стручњак Бранко Драгаш истиче и да су зараде нотара превисоке у односу на адвокатске тарифе и да они монополом у односу на овлашћења која не би требало да им припадају, угрожавају више од 7.000 адвоката широм Србије.

– Према јавној и објављеној адвокатској тарифи вредност бода за услуге адвоката је 30 динара, док је јавнобележничка 150 динара, увећана за ПДВ. Такса за оверу потписа код нотара је три до пет пута већа код нотара од судске таксе – истиче Драгаш за “Вести”.

Он не искључује спекулације да део тако високих прихода нотара завршава у неким партијским касама, јер како каже, није нелогично да и такав неки договор постоји, што потврђује сумње у политичко именовање јавних бележника.

Талас побуне

Адвокати су због незадовољства повећањем пореских обавеза штрајковали и од 18. јуна до 2. јула, али су штрајк окончали због договора са министрима правде и финансија Николом Селаковићем и Лазаром Крстићем да се оформи комисија која ће до септембра дефинисати решења. Када је то изостало ступили су у штрајк. До протекле ноћи штрајковала је и полиција што је изазвало колапс у саобраћају и хаос са издавањем личних докумената. Протест су прекинули после позива министра унутрашњих послова Небојше Стефановића на разговоре. Буне се и просветни радници, а ратни ветерани штрајкују глађу тражећи исплату ратних дневница и хитну оверу здравствених књижица.

Друштво судија Србије је забринуто што је увођењем јавних бележника грађанима ускраћено право да изаберу да ли ће уобичајеним правним пословима располагати својом имовином и правима, или ће то учинити у форми јавнобележничког записа. Зашто увођење нотара није ишло постепено, већ брзоплето треба, према речима председнице Друштва судија Драгане Бољевић, питати министра правде.

– Чула сам неке од посланика у Скупштини Србије да су се залагали за постепену и паралелну примену законодавства које се тиче јавних бележника, али до тога није дошло и сви сада чекају одлуку Уставног суда Србије. Лично мислим да ће тај суд схватити ургентност ситуације и пожурити са одговором – каже Бољевић за “Вести”.

Да би осим стања у медијима и ситуација у правосуђу могла Србију да кошта застојем у отварању преговарачких поглавља са ЕУ, за “Вести” указује адвокат Сава Анђелковић. Он истиче да је, када је реч о правосуђу, правди и људским правима, за Брисел абецеда успостављање добрих правила игре.

– Траже се правила која ће усклађено са ЕУ и исправно регулисати и питање нотара и питање адвоката – закључио је Анђелковић.

Шумадинци не одустају

Адвокати из Шумадије и Поморавља јуче су на протесту испред зграде суда у центру Крагујевца поручили да ће штрајк наставити све до испуњења њихових захтева.

Председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић потврдио је новинарима у Крагујевцу да има адвоката штрајкбрејкера у Србији, али да је то “занемарљиво”, уз оцену да што дуже траје протест извесно је да ће их бити све више. Председник Адвокатске коморе Крагујевца Звонко Марковић рекао је новинарима да на подручју Шумадије и Поморавља ради 380 адвоката и да су јединствени у протесту.

 

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!