fbpx

Брука: Нема ко да оверава уговоре

0
(0)

Грађани од 1. септембра неће моћи да закључе брачни, хипотекарни или уговор о продаји стана, пишу београдски медији.

Како “Блиц“ сазнаје, дугоочекивани јавни бележници или нотари још нису спремни за рад. За завршавање осталих правних послова, попут уређивања међа, састављања записника о процени имовине или давања изјаве о прихватању наследства, моћи ћемо и даље да се обратимо суду или органу локалне управе.

Имајући у виду да само три дана пре почетка званичног рада нотарских канцеларија још немамо њихов списак, радно време, као ни висину такси и тарифа које ће грађани плаћати за закључивање правних послова код јавних бележника, може се рећи да нотарски систем на који смо чекали годинама сада стартује напречац.

Како сазнаје београдски лист, инсистирање да јавни бележници отпочну са радом 1. септембра донеће многе проблеме, о којима Министарство правде очигледно није мислило.

“Очекивали смо неки прелазни период од неколико месеци у току којих ћемо се сви заједно адаптирати на оно што предстоји. Ово је озбиљан подухват који треба да олакша правни промет, а имаћемо бивше судије или запослене у Министарству правде који се неће снаћи у ономе што их очекује. Поставља се питање шта ће бити са предуговорима који такође треба да се овере“, каже “Блицов“ извор, упућен у организацију јавног бележништва.

Грађани нису ништа мање “уплашени“ од јавних бележника који су свесни да се неспремни упуштају у регулисање правног промета, па се у последње време на судским шалтерима могу приметити дужи редови.

“Људи журе да заврше све што имају, јер још не знају ни кад, ни где, ни по којој цени ће то моћи да ураде код јавних бележника“, наводи извор листа.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Хуавеј“ доминира глобалном трком за 5G мрежу, потписавши преко 50 уговора упркос притиску САД-а

5 (2) Кинески телекомуникациони гигант „Хуавеј“ осигурао је више од 50 комерцијалних уговора за мрежу …

СТАЊЕ У ВОЈСЦИ КАТАСТРОФА! Официри напуштају војску и одлазе за камионџије

0 (0) Војска Србије дневно остаје без два официра, два подофицира и неколико војника и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *