Економија

СКОЧИО ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ: До 10. априла свима стиже решење, ево колико

НА адресе власника станова, кућа, гаража и других непокретности у Београду, Новом Саду, Нишу и још неких градова, ових дана почела су да стижу решења о утврђеном износу пореза на имовину за 2021. годину, а очекује се да до 10. априла се уруче свим пореским обвезницима у Србији.

За разлику од претходних година, када су решења о пореским обавезама стизала у мају или јуну, локалне самоуправе, у чијој је надлежности овај намет, сада су знатно ажурније, што указује да су пандемија и криза изазвана због ње, значајно умањила буџете градова и општина, па им је до ових пара изузетно стало.

Први су решења добили они који користе услугу еУправе а сада их добијају и они који немају отворен овај налог и којима се преко поште достављају нове обавезе. Пошто је тржиште некретнина на пандемију корона вирусом остало имуно на овај вирус, односно интересовање за њихову куповину у Србији ње опало, цене квадрата су прошле године порасле због чега је у већини локалних самоправа дошло до повећања пореза на имовину.

Другим речима, новим решењима већини пореских обвезника доћи ће увећани намети у поређењу са претходном годином. Зато је важно да се упореде износи које су власници некретнина уплатили 17. фебруара, до када је био последњи рок за измиривање обеваза из првог квартала ове године.

Уколико је већи, што је у највећем броју случајева, онда у року од 15 дана морају да уплате разлику јер у супротном, платиће затезну каматау за сваки дан кашњења, која тренутно износи 9 посто на годишњем нивоу.

– До доспелости пореске обавезе по решењу, обвезник порез плаћа аконтационо, у висини обавезе за последње тромесечје претходне пореске године – стоји у Закону о порезима на имовину.

За оне немарније, који нису измирили прву рату пореза јер су чекали решења, по закон постоји могућност да поред камата плате и казну која износи 50.000 динара по неплаћеном кварталу док они које нису платили своје обавезе и из претходних квартала, могу да буду новчано санкционисани и до 150.000 динара.

Све у свему, сви који ових дана приме решења морају да провере своје измирене и нове обавезе, како поред увећаних пореских дажбина, не би плаћали и затезне камате и казне. Проценат тог увећања је углавном једоцифрен и креће се од једног до шест посто, у зависности од града или општине, али и зоне у којој се некретнина налази.

У Београду најскупље у екстра зонама

У Београду је највеће повећање пореза задесило оне који имају станове или куће у екстра зони, где су цене некретнина увећане за шест одсто али тај износ може бити смањен за један одсто по основу старости објекта. Од 14 зона, постоје и оне где квадрат није значајно или уопште увећан и тамо неће доћи до раста дажбина по основу ове обавезе.

То се посебно односи на куће у појединим зонама где ће њихови власници платити и мањи намет.

И у Новом Саду због скока цене некретнина, на нивоу града, износ увећања пореза ће бити разнолик јер је тржишна цена станова у првој зони порасла за 3,5 одсто, у другој 3,80 а у трећој 4,93 одсто.

То значи да је за стан од 50 квадрата, изграђен пре 10 година, у првој зони, порез ове године 10.038 динара уместо прошлогодишњих 9.806 динара. Код новоизграђених станова, максимално повећање пореза на имовину је 373 динара на годишњем нивоу, и то у првој зони.

У Крагујевцу скупље за 6 одсто

Крагујевчани који имају некретнине у екстра зони за порез на имовину издвојиће ове године до шест одсто више него у прошлој години док они који живе у трећој или четвртој зони, тај намет ће бити мањи за неколико процената. У овом граду је иначе повећана и пореска стопа са 0,3 на 0,4 одсто за физичка лица, што је додатно утицало на увећање ове обавезе.

Што се тиче Нишлија, неки могу да буду мирни јер су цене квадрата станова у већини од 11 зона пале или пак незнатно увећане. То не важи за власнике гаража, посебно оних који их поседују у првој и другој а посебно трећој зони, који ће морати да плате порез чије увећање може да иде и до 50 посто.

У Новом Пазару порез на имовину повећан је за мање од два одсто, колико ће више плаћати и становници Трстеника а ситуација је слична и у осталим местима у Србији.

Треба да се зна да основица пореза на имовину за непокретност може да се умањи за амортизацију по стопи која износи до један одсто годишње, а највише 40 одсто. Иначе, изменама Закона о имовини које су ступиле на снагу јануара ове године, поред гаража и гаражних места које су се до сада опорезивале, листа је проширена, па укључује и помоћне објекте који нису зграде попут базена, резервоара, цистерни, који морају да се пријаве.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!