Скупштина ће продужити рок за пререгистрацију оружја до 5. марта 2022. године

4.8
(12)

Предлог измене Закона о оружју и муницији којим се рок за пререгистрацију оружја продужава за две године прихваћен је и наћи ће се на дневном реду Скупштине Србије у понедељак 2. марта на дневном реду под тачком један.

Тако је у последњи час прихваћен предлог Ловачке коморе Србије, који је иницирао њен председник Милутин Ђорђевић, а који су подржала три посланика Скупштине Србије, да се овај рок који истиче 5. марта ове године продужи на 5. март 2022. године.

– Успели смо да на дневни ред ставимо овај Предлог измене закона по хитном поступку и тако спречимо да се готово пола милиона људи који овај посао нису успели да заврше, а који код себе имају неку врсту наоружања, нађе са оне стране закона – каже за „Политику” посланик Маријан Ристичевић (Народна сељачка странка). Ристичевић је као председник Одбора за пољопривреду и шумарство први прихватио иницијативу ловаца и писац је Предлога измене закона, а подржали су га и посланици Ђорђе Комленски (Покрет социјалиста) и посланик Бојан Торбица (Покрет социјалиста).

 

Посланик Ристичевић је изразио наду да неће бити опструкције овог предлога у парламенту, а да је свака добронамерна критика овог закона, који се у пракси показао тешко спроводивим, добродошла. Такође, веома је важно напоменути, изменом Закона о оружју и муницији спречава се и да велики број пушака, пиштоља и муниције нестане у „сивој зони”, остане нерегистровано, што је, како и Ристичевић истиче, озбиљна опасност.

Овај закон је наишао на бројне критике и због трошкова које имају власници оружја а које се огледају у уверењима да нису осуђивани, да су здрави, обавезној обуци или испиту на стрелиштима којих нема у забаченим крајевима Србије, дискреционом праву МУП-а да и после свих спроведених законских процедура појединима и одузму оружје. Све је то сума од око 100 евра противредности за један комад наоружања.

Ова измена закона требало би да растерети и шалтере МУП-а, али и око 500.000 власника различитог оружја. Посебно погођени били су ловци којих има више од 80.000, као и ловни радници са службеним оружјем, а којих има око 1.000. Уколико овај предлог закона не би на време био усвојен, а то значи пре 5. марта, и ловство, као привредна грана претрпело би штете.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Један коментар

  1. Onda bi bilo posteno da se i nama koji smo preregistrovali oruzje u prvom roku do marta 2019.god. produzi rok na 8 godina a ne na 5 jer je ostalima koji nisu preregistrovali oruzje rok pomeren za 3 godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *