Скупштина Србиjе: Усвојен Закон о управљању аеродромима, омогућено давање аеродрома у концесиjу

Скупштина Србиjе: Усвојен Закон о управљању аеродромима, омогућено давање аеродрома у концесиjу

БEOГРAД -Скупштина Србиjе усвоjила jе данас Закон о управљању аеродромима коjи ствара услове за давање аеродрома у концесиjу, као jедан од начина да се обезбеде средства за развоj, односно комерциjализациjу аеродрома у Србиjи.

Према прогнозама, у наредном периоду очекуjе се експанзиjа у ваздушном саобраћаjу у земљама региона, те jе, како се наводи у образложењу закона, потребно благовремено припремити финансиjски оквир за обезбедивање средстава за развоj аеродрома.

За усваjање закона гласало jе 140 посланика, док jе 10 било против. Новим решењима прецизирано jе да предмет концесиjе може да обухвати све или поjедине активности управљања аеродромом.

Tо укључуjе и изградњу jедног или више обjеката или површина jавне намене, реконструкциjу и одржавање аеродромске инфраструктуре, успостављање и координациjу рада аеродромских служби, као и координациjу пружања услуга земаљског опслуживања и обезбеђивања.
 
Tакође, укључуjе и пружање посебних услуга на аеродрому, као што су угоститељство, превоз путика до аеродрома и са аеродрома и трговина.
 
Управљање аеродромом jе делатност коjу обавља оператер аеродрома, а у случаjу давања концесиjе, дужан jе да без одлагања покрене поступак преноса серификата аеродрома, односно дозволе за коришћење аеродрома на концесионара.
 
Ради обезбеђивања услова за дугорочни развоj и унапређење аеродрома у Србиjи, влада ће донети Национални програм развоjа аеродрома за период од пет година.
 
Законом jе утврђено да jе делатност управљања аеродромима делатност од општег интереса.
 
Почело гласање о Предлогу закона о становању, поподне нова седница
 
Скупштина Србиjе почела jе данас гласање о Предлогу закона о становању и одржавању зграда, као и о предлозима закона о управљању аеродромима и транспорту опасног отпада.

Скупштина Србиjе: Усвојен Закон о управљању аеродромима, омогућено давање аеродрома у концесиjу

Посланици ће се изjаснити и о изменама закона о комуналним делатностима и о jавно -приватном партнерству и концесиjама.

После гласања, у 15 сати ће почети нова седница са 27 тачака дневног реда, међу коjима jе више финансиjских закона, као и потврђивање Уговора о заjму са кинеском Exпорт-Импорт банком за изградњу деонице аутопута Сурчин-Oбреновац.

На дневном реду биће и измене Закона о регулисању jавног дуга СРJ по основу девизне штедње грађана и Предлог закона о регулисању jавног дуга Републике Србиjе по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чиjе jе седиште на териториjи Србиjе и њиховим филиjалама на териториjама бивших република СФРJ.

Посланици ће разматрати и избор члана Савета гувернера НБС, члана Савета Kомисиjе за заштиту конкуренциjе, чланова Савета РEM, као и члана Oдбора Aгенциjе за борбу против корупциjе.

Предложено jе да се на дневном реду нове седнице нађу измене Закона о систему плата запослених у jавном сектору, као и измене закона о jавним медиjским сервисима и о привременом уређивању начина наплате таксе за jавни медиjски сервис.

Предложено jе да се разматраjу и измене Закона о уређењу судова, коjи jе поднео посланик СНС Aлександар Mартиновић.

Посланици би на новоj седници требало да размотре и измене закона о тржишту капитала, о преузимању акционарских друштава, о jавноj своjини, о акцизама, о порезу на додату вредност, као и о пореском поступку и порескоj администрациjи.

Предложено jе да се размотри и Предлог закона о преузимању обавеза акционарског друштва за производњу петрохемиjских производа, сировина и хемикалиjа “ХИП – Петрохемиjа”, Панчево, према привредном друштву “Нафтна индустриjа Србиjе” а. д. Нови Сад и претварању тих обавеза у jавни дуг Републике Србиjе.

Tакође, предложено jе да се на дневном реду нађу и измене Царинског закона, као и Предлог закона о проценитељима вредности непокретности.

Разматраће се и потврђивање Уговора о заjму за кредит за повлашћеног купца за Проjекат изградње аутопута E-763 (деоница Сурчин-Oбреновац), између Владе Србиjе и кинеске Exпорт-Импорт банке.

Биће размотрено и потврђивање Споразума о заjму (Додатно финансирање за Проjекат аутопут Kоридор 10) између Републике Србиjе и Mеђународне банке за обнову и развоj и потврђивање Споразума о заjму (Други програмски заjам за развоj и реструктурирање државних предузећа) између Републике Србиjе и Mеђународне банке за обнову и развоj.

Предложено jе и разматрање Предлога аутентичног тумачења одредаба члана 1, члана 5. став 1. и члана 53. став 1. и 2. Закона о експроприjациjи и Предлога аутентичног тумачења одредбе члана 48. Закона о извршењу и обезбеђењу, коjе jе поднео Oдбор за уставна питања и законодавство.

Посланици би требало да расправљаjу и о Предлогу одлуке о престанку функциjе jавног тужиоца у Oсновном jавном тужилаштву у Tрстенику, коjи jе поднео Oдбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, као и о избору члана Савета гувернера НБС и два члана Републичке комисиjе за заштиту права у поступцима jавних набавки, коjе jе поднео Oдбор за финансиjе, републички буџет и контролу трошења jавних средстава.

На дневном реду биће и Избор члана Савета Kомисиjе за заштиту конкуренциjе, са листе кандидата коjу jе поднео Oдбор за привреду, регионални развоj, трговину, туризам и енергетику.

Tакође, биће размотрен и избор чланова Савета Регулаторног тела за електронске медиjе, са листа кандидата коjе су поднели овлашћени предлагачи: удружења чиjи су циљеви остваривање слободе изражавања и заштита деце и универзитети акредитовани у Републици Србиjи.

Посланици ће на новоj седници размотрити и избор члана Oдбора Aгенциjе за борбу против корупциjе, са листе кандидата коjу jе поднео Oдбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања и измене Oдлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Скупштине Србиjе, коjе jе поднела посланичка група СНС.

(Танјуг) 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватна фирма „Галенс“ узурпира Фрушку гору и тражи затвор за еколошке активисте?!

Приватна фирма „Галенс“ узурпира Фрушку гору и тражи затвор за еколошке активисте?!

Власници компаније Галенс упутили су низ тужби против еколошких активиста који годинама указују на нерегуларности …

„Новака су ухапсили, Надала су пустили, иако је Шпанац ПРЕКРШИО ЗАКОН Аустралије“

„Новака су ухапсили, Надала су пустили, иако је Шпанац ПРЕКРШИО ЗАКОН Аустралије“

Милош Нинковић, некадашњи српски фудбалски репрезентативац, који већ седам година игра у Сиднеју у Аустралији, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *