fbpx

Слика Леонарда да Винчија продата за рекордних 380 милиона евра

0
(0)

Слика великог ренесансног уметника Леонарда да Винчија продата је на аукцији за рекордних 380 милиона евра, обарајући рекорд за претходно продата уметничка дела, било на аукцијама или приватно.

Слика Салватор Мунди, што на латинском језику значи „Спаситељ света“, једна је од скоро 20 слика Да Винчија за које се зна да постоје и једина која се налази у приватном власништву.

Ово уметничко дело је продала аукцијска кућа „Кристи“, која није одмах саопштила име купца, преноси АП.

Највиша цена која је плаћена за уметничко дело на аукцији до сада је била 152 милиона евра, за слику шпанског уметника Пабла Пикаса Жене из Алжира (верзија О) у мају 2015, такође на аукцији куће „Кристи“ у Њујорку.

Највиша позната цена за било које уметничко дело била је 253 милиона евра, за слику канадско-америчког уметника Вилема де Кунинга Interchange, која је приватно продата у септембру 2015. године.

Гарантована цена слике Салватор Мунди на аукцји је била најмање 85 милиона евра, а лицитација је отворена са 75 милиона долара (63.661.828, евра) и трајала је 19 минута.

Цена је достигла 300 милиона долара (254.647.313 евра) отприлике на половини лицитације.

Људи у галерији аукцијске куће аплаудирали су и узвикивали када је лицитација достигла 300 милиона долара и када је достигла крајњу понуду од 400 милиона долара (339.529.751 евра).

Рекордна цена продате слике за 450 милиона долара (380 милиона евра) укључила је и накнаду коју је купац платио аукцијској кући.

Слика висока 66 центиметара датира отприлике из 1500. године, а на њој се налази Исуса Христ обучен у ренесансном стилу, који својом подигнутом десном руком благосиља, док левом држи кристалну лопту.

Њен пут од атељеа италијанског уметника до аукцијске куће „Кристи“ није био лак, некада је она била у власништву Краља Чарлса I Стјуарта, а како се наводи, нестала је са видика све до 1900. године, када се поново појавила и када је купио британски колекционар.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *