“СЛОВЕНСКО БРАТСТВО 2017“ Почеле војне вежбе Русије, Србије и Белорусије

0
(0)

ЗАЈЕДНИЧКЕ антитерористичке војне вежбе Србије, Русије и Белорусије, под називом „Словенско братство 2017“, почеле су данас у близини белоруског града Бреста, а трајаће до 15. јуна на полигону Оружаних снага Белорусије који се тамо налази.

Командант белоруских снага за специјалне операције Вадим Денисенко честитао је представницима руских, белоруских и српских оружаних снага на церемонији отварања трилатералних војних вежби, преноси Тасс.

Заменик команданта руских маневарских снага Алексеј Згибњев рекао је да је „први пут у историји заједничких вежби ‘Словенско братство’ формирана мултинационална батаљонска група сачињена од руских, белоруских и српских војника, који ће изводити антитерористичке вежбе као део операције одржавања мира“.

Згибњев је истакао да предстојеће војне вежбе руских, белоруских и српских војника у оквиру јединствене групе показују да су „те три државе оствариле ближу сарадњу и припремају се за заједничку борбу против највећег зла нашег времена – међународног тероризма“.

У војним вежбама „Словенско братство 2017“ учествује више од 300 припадника руских ваздухопловних снага, више од 400 припадника бригаде за ваздушни напад белоруских снага за специјалне операције и 50 припадника специјалне бригаде српске војске, наводи руска агенција.

Заједно са припадницима оружаних снага Белорусије и Руске Федерације, припадници Војске Србије ће до 11. јуна увежбавати различите сегменте вежбе, ради припрема за њену коначну реализацију од 12. до 14. јуна, саопштило је Министарство одбране Србије.

Планом вежбовних активности предвиђено је увежбавање превожења борбеним возилом уз савлађивање водене препреке, падобрански десант, савлађивање водене препреке десантним чамцима, спуштање по ужету из хеликоптера, као и дневна и ноћна гађања из личног наоружања.

Вежба „Словенско братство 2017“ представља наставак сарадње између Ваздушно-десантних јединица Оружаних снага Руске Федерације и Специјалне бригаде Војске Србије, започете извођењем вежбе „Срем 2014“, која је реализована на полигону „Никинци“.

У 2015. години вежба је реализована на територији Руске Федерације под називом „Словенско братство 2015“ и на њој су поред оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије први пут учестовали и припадници оружаних снага Републике Белорусије.

Прошле године, трилатерална вежба „Словенско братство 2016“ је изведена на нашој територији.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАТО стиже у Младеновац и околину, на стратешкој коти ниче нова база?

0 (0) Командант Штаба НАТО-а у БиХ генерал Роберт Хјустон изјавио је да ће „на …

ГОРИ ЗЕМЉА! Вежбе руске артиљерије (видео)

0 (0) Погледајте војну вежбу руске артиљерије одржану под Лугом. Да ли је овај текст …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *