fbpx

Случај Фајзер: Америчка компанија подмићивала лекаре у Србији

0
(0)

Сумња да су фармацеутска компанија „Фајзер“ и фирма „Вајет“ платиле 60,2 милиона долара мита да би повећале продају својих лекова у Србији и другим земљама источне Европе

ТУЖИЛАШТВО ће испитати да ли има елемената за покретање кривичног поступка поводом навода да је америчка фармацеутска компанија „Фајзер“ плаћала лекаре у Србији како би повећала продају својих лекова.

Америчко Министарство правде тужило је фармацеутску компанију „Фајзер“ и њену кћерку фирму „Вајет“ због сумње да су платиле укупно 60,2 милиона долара мита да би добиле послове и повећале продају својих лекова у Србији и другим земљама источне Европе. Како се наводи, плаћано је докторима и другим здравственим званичницима у нашој земљи, Хрватској, Бугарској, Чешкој, Италији, Русији, Казахстану и Кини. Ове две компаније су пристале да плате 60,2 милиона долара казне да би се повукле тужбе.

Министарство здравља Србије саопштило је да нема сазнања о томе да је фармацеутска компанија „Фајзер“ плаћала лекаре у Србији и да им се ниједан орган у вези с тим није обраћао. Министарство подсећа да су Правилником о оглашавању лека и медицинског средства из октобра 2010. године утврђени услови под којима се обавља оглашавање лека, односно медицинског средства.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УЗУРПИРАНА Скупштина нема председника, ЗАБРЊИЧЕНА СТОКА чека Вучића

3.6 (7) Два дана пре истека законског рока, конституисан је нови сазив Народне скупштине. Дочекана …

ВУЧИЋ: Вакцинисаћемо народ крајем децембра!

2 (4) СНС изнео план за масовну вакцинацију Србије. Председник Србије Александар Вучић рекао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *