Случај "лажне" личне карте Андреја Вучића „Асомакум”: Суђења се одлажу, кривична дела застаревају

Случај „лажне“ личне карте Андреја Вучића „Асомакум”: Суђења се одлажу, кривична дела застаревају

5
(4)

Суђење у случају „Асомацум” данас није одржано јер се у суду нису појавили сви оптужени, а поступак против четворо је обустављен јер је дошло до застарелости, пише БИРН. Тужилаштво тврди да је група људи на основу фалсификованих личних карти оснивала фирме и лажно приказивала да оне послују како би повраћајем пореза добили око 29 милиона динара. Једна од тих фирми је и „Асомацум“ која је основана на име Андреја Вучића, брата председника Србије.

Судија Весна Божовић Милошевић рекла је да је поступак обустављен против Владимира Матића, Матије Вујновића, Драгоша Пузовића и Младена Јанковића због наступања застарелости, пише БИРН. Сва четворица су, пише у оптужници, посредством својих фирми имали фиктивне послове са фирмом „Асомацум“ и овој компанији обезбеђивали незакониту корист.

Сам почетак суђења у овом случају одлаган је годину дана, а често се дешавало да се суђења не одрже – последње је одржано крајем јануара прошле године. Сви оптужени који су до сада изнели одбрану рекли су да нису криви.

Пажњу медија привукло је сведочење оптужене Снежане Ђурђић која је на питање судије како је изгледао човек из „Асомацума“ са којим се сусрела, рекла да се видела са особом по имену Андрија, али није објаснила да ли је у питању био председников брат, како је писао БИРН.

Драгослав Јоксимовић и још 17 људи оптужени су 2017. године за превару, прање новца и злоупотребу положаја. Број оних којима се суди у овом поступку се смањио – један оптужени је преминуо, а поступак против још четворо је обустављен због застарелости.

У периоду од јула 2009. до августа 2010. године група је фалсификованим личним картама регистровала фирме, након чега су лажно приказивали да оне послују како би добили повраћај пореза од око 29 милиона динара, твтрди тужилаштво. Новац је извлачен на рачуне домаћих и кинеских компанија, а у оптужници се наводи да су неке од њих повезане са оптуженима.

Да је једна од фантомских фирми основана на име брата председника Србије Александра Вучића јавност је сазнала тек када је то 2014. године у Народној скупштини објавио посланик Нове странке Зоран Живковић.

Андреј Вучић је одмах поднео тужбу Привредном суду наводећи да је неко злоупотребио његов идентитет и основао ову фирму, те је захтевао ништавост одлуке о оснивању компаније.

Након графолошког вештачења и саслушања Андреја Вучића суд је одлучио да је одлука о оснивању фирме неважећа јер су лична карта и потпис фалсификовани. Више о томе прочитајте овде.

Андреј Вућић није међу оптуженима.

Пише: Јелена Радивојевић

Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СНС КАРТЕЛ становницима Шида отима галерију слика Саве Шумановића!

СНС КАРТЕЛ становницима Шида отима галерију слика Саве Шумановића!

5 (7) У низу скандала који последњих месеци потресају Шид, а у вези покушаја „отимања“ …

„Народу и држави дуг од 50 милијарди због дилова са Кинезима“

„Народу и држави дуг од 50 милијарди због дилова са Кинезима“

5 (6) Председник је кренуо да се поздрави са представницима фирме Чајна Шандонг, кинеског извођача …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend